hirdetés

Mono- vagy kombinált preventív terápia SMA-ban?

Megkezdődött a világ első olyan vizsgálata, amelyben SMA-s gyermekek kétféle kezelését hasonlítják össze.

hirdetés

A Annals of Clinical and Translational Neurology folyóiratban május 31-én jelent meg a Clinic for Special Children and Children's Hospital of Philadelphia kutatóinak cikke, amelyben a spinális izomatrófia (SMA; spinal muscular atrophy) preventív terápiáinak hatásosságát hasonlították össze. Az egyik betegcsoportban génterápiát (onasemnogene abeparvovec) önmagában vagy szájon át szedhető riszdiplámmal vagy intratekális injekció formájában adott nuszinerszennel kombinálva alkalmazták a betegség nyilvánvaló jeleinek megjelenése előtt.

A vizsgálatba olyan, az SMN2 két vagy három kópiájával rendelkező, tünetmentes csecsemőket vontak be, akiknél fennállt az SMA 1-es vagy 2-es típusának kockázata. Az SMA egy ritka genetikai rendellenesség, amely a mozgást, a nyelést és a légzést irányító gerincvelői motoros neuronok progresszív degenerációjához vezet.

A vizsgálatban 23 csecsemőt követtek nyomon, akik hathetes korukban, még a látható gyengeség megjelenése előtt megelőző terápiában részesültek. Három csoportra osztották őket: az SMN2 két kópiájával rendelkező csecsemők (SMA 1-es típus), akik csak génterápiát kaptak, az SMN2 két kópiájával rendelkező csecsemők (SMA 1-es típus), akik génterápiát és riszdiplámot vagy nuszinerszent kaptak, valamint az SMN2 három kópiájával rendelkező csecsemők (SMA 2-es típus), akik csak génterápiában részesültek. A kiegészítő terápia hozzáadásáról szóló döntést a szülők és a gondozók a rutinszerű klinikai kezelés keretében hozták meg.

A kutatók az egyszeri ill. kettős (kombinált) terápia hatékonyságát a független ülés és járás eredményeinek rögzítésével, valamint izomultrahang és idegvezetési vizsgálatok elvégzésével értékelték. A kettős terápiát kapó gyermekek hamarabb voltak ugyan képesek önállóan ülni, de az eredmények szerint nem tudtak korábban járni a monoterápiában részesülőknél. Ezen felül a vázizmokon végzett ultrahangos felvételek abnormális zsírinfiltrációt és fasciculációkat (apró izomrost összehúzódásokat) mutattak ki mind a mono-, mind a kombinált terápiás kohorszban, míg a három SMN2-kópiával (SMA 2. típus) rendelkező gyermekeknél az izomultrahangok nagyrészt normálisak voltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár a kettős terápia jól tolerálható volt, a kiegészítő terápia nem akadályozta meg a betegség széles körű izomprogresszióját. E gyermekek fejlődési eredményeinek hosszú távú vizsgálata indokolt.

Ez a vizsgálat azért jelentős, mert ez az első olyan vizsgálat, amelyet az SMA-s gyermekeknél alkalmazott korai, preventív jellegű monoterápia és kombinált kezelés összehasonlítására végeztek. A vizsgálat egyelőre folyamatban van, mert a kutatók tovább követik ezeket a gyermekeket annak érdekében, hogy meghatározzák, a kombinált terápia javítja-e, illetve hogyan javítja a funkcionális eredményeket az 1-es típusú SMA kockázatának kitett betegeknél.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers evaluate the benefit of dual therapy for children at risk for spinal muscular atrophy

Preemptive dual therapy for children at risk for infantile-onset spinal muscular atrophy

Irodalmi hivatkozások:

Susan E. Matesanz et al, Preemptive dual therapy for children at risk for infantile‐onset spinal muscular atrophy, Annals of Clinical and Translational Neurology (2024). DOI: 10.1002/acn3.52093

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.