hirdetés

Multivitaminok és a kardiovaszkuláris betegségek

Egy nagy meta-analízis szerint a multivitaminok és sok ásványi anyagot tartalmazó (multimineral) táplálékkiegészítők nem védenek a szívinfarktussal, a stroke-kal, és a kardiovaszkuláris halálozással szemben sem. 

hirdetés

A Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes folyóirat 2018. július 10.-i számában online megjelent dolgozat üzenete egyértelmű: „nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az MVM készítmények alkalmasak lennének a kardiovaszkuláris prevencióra".

A Harvard Medical School (Boston, Massachusetts) orvosprofesszora, a Brigham and Women’s Hospital prevenciós orvoslási osztályának vezetője, Dr. JoAnn Manson szerint az Egyesült Államokban minden második felnőtt szed valamilyen multivitamint és ásványi anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítőket (MVM), de „eddig egyetlen megfigyeléses vagy randomizált klinikai vizsgálat sem bizonyította, hogy ezeknek a készítményeknek szerepük lenne a primer, vagy szekunder prevencióban”, ezért semmiképp sem helyettesíthetik a keringésre kedvező komponenseket tartalmazó egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást.

Dr. Joonseok Kim (University of Alabama at Birmingham) és munkatársai 18 különböző vizsgálat anyagát nézték át, melyekben 2 milliónál több, átlagosan 57,8 éves személy szerepelt. 11 vizsgálat származott az USA-ból, 4 vizsgálat európai és további 3 vizsgálat japán volt, és csak 5 vizsgálatban adták meg a betegek által szedett MVM készítmények típusát és adagját. A résztvevőket átlagosan 11,6 évig követték. Általánosságban semmilyen összefüggést nem tudtak kimutatni az MVM kiegészítők és a kardiovaszkuláris betegségek (CVD), valamint a mortalitás között: CVD mortalitás RR: 1,00 (95%CI 0,97-1,04), koronária betegség mortalitás RR: 1,02 (95%CI 0,92-1,13), stroke mortalitás RR: 0,95 (95%CI 0,82-1,09), stroke előfordulás RR: 0,98 (95%CI 0,91-1,05).

Az MVM-ek és a koronária eredetű mortalitás között még több szempontból történt igazítás után (nem, életkor, táplálkozás, dohányzás, fizikai aktivitás, stb.) sem találtak összefüggést, igaz, hogy a koronária betegség gyakorisága valamivel kisebb volt (RR:0,88, 95%CI 0,79-0,97) az ilyen jellegű készítményeket szedőkben, de ez az összefüggés már nem volt szignifikáns, ha a randomizált vizsgálatok összesített alcsoportjait hasonlították össze (RR: 0,97, 95%CI 0,80-1,19).

Dr. Kim szerint nagyon nehéz meggyőzni az embereket – különösen a táplálkozástudományi kutatókat – arról, hogy a MVM-ek nem használhatók a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére. „Reméljük, hogy eredményeink csökkentik az MVM-ek körüli megtévesztő hirdetéseket, és megerősítik az embereket abban, hogy a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése miatt több gyümölcsöt és zöldséget egyenek, és hagyják abba a dohányzást.”

Az American Heart Association (AHA) nem javasolja a MVM kiegészítőket a CVD betegségek megelőzésére.

A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. Alyson Haslam és Dr. Vinay Prasad (Oregon Health & Science University in Portland) kifejtették, hogy egyes vitaminok a gyulladásellenes hatásuk révén valóban csökkenthetik a kardiovaszkuláris események számát, de ezt ebben a meta-analízisben nem tudták igazolni.

Dr. Mason felhívta a figyelmet arra, hogy „bár a multivitaminok csak mérsékelt dózisokat tartalmaznak, de ennek ellenére ezek nem teljesen veszélytelenek”, a készítmények gyakran lépnek kölcsönhatásba egyes gyógyszerekkel, pl. a K-vitamin a warfarinnal. Zavarhatják a laboratóriumi értékeket, pl. a biotin a troponin szinteket. Gasztrointesztinális mellékhatásaik sem ritkák. Tehát „a multivitaminok rutin használata nem javasolható mindenkinek, de bizonyos szűkebb csoportok részére, bizonyos életkorokban ajánlható lehet.” Egyes élethelyzetekben (pl. terhességben) a folsav és a prenatális vitaminok hasznosak lehetnek, középkorú, vagy idősebb emberekben pedig hasznos lehet a B12 vitamin-, a D-vitamin-, és a kalcium kiegészítés. Bizonyos nagy kockázatú esetekben (pl. malabszorpciós szindróma, étvágytalanság, oszteoporózis, anemia perniciosa, öregkori macula-degeneráció, hosszú idejű metformin vagy proton pumpa gátló szedés) szintén hasznos lehet bizonyos táplálékkiegészítők szedése.

A kiterjedt Physicians’ Health Study II nevű, randomizált vizsgálat eredményei szerint ezek az MVM készítmények csökkentik a rákos megbetegedések gyakoriságát. A jelenleg is folyó COSMOS vizsgálatban arra szeretnének választ kapni, hogy a multivitaminok (esetleg hozzáadott flavonokkal) csökkentik-e idős emberekben a kardiovaszkuláris betegségek, illetve a daganatok kockázatát?

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News

2. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes

3. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.