hirdetés

Nagy lépés az univerzális donorvér felé

Dán kutatók olyan enzimeket fedeztek fel, amelyek képesek lebontani a vércsoportokat meghatározó antigéneket.

hirdetés

A Nature Microbiology folyóiratban április 29-én jelent meg a Dán Műszaki Egyetem (DTU; Technical University of Denmark) és a Lund University kutatóinak cikke, amelyben olyan enzimek felfedezéséről adnak hírt, amelyek képesek eltávolítani a vörösvérsejtekről az emberi ABO vércsoportok A és B antigénjeit alkotó specifikus cukrokat.

“Az új enzimkoktélok most először nemcsak a jól ismert A és B antigéneket távolítják el, hanem olyan változatokat is, amelyeket korábban nem is tekintettek problémásnak a transzfúzió biztonsága szempontjából. Közel vagyunk ahhoz, hogy a B csoportú donorokból univerzális vért tudjunk előállítani, míg az összetettebb A csoportú vér átalakítása körül még bőven van tennivalónk. Most arra fogunk összpontosítani, hogy részletesen megvizsgáljuk, vannak-e további akadályok, és hogyan javíthatjuk ezeket az enzimeket annak érdekében, hogy elérjük a végső célt, vagyis az univerzális, bárkinek adható vér kifejlesztését” - nyilatkozta Maher Abou Hachem professzor, a cikk első szerzője.

Az emberi vörösvértestek olyan specifikus, komplex cukorstruktúrákat (antigéneket) hordoznak, amelyek meghatározzák a négy ABO-vércsoportot: A, B, AB és O. Ezek az antigének szabályozzák a donorok és a recipiensek közötti kompatibilitást a biztonságos vérátömlesztés és például a szervátültetés során. A donorvért a klinikai gyakorlatban betegségmarkerek és a fő vércsoportok szempontjából vizsgálják, majd hűtve legfeljebb 42 napig tárolják. A donorvér iránti igény nagy, mivel a lakosság egyre nagyobb hányadát az idősek teszik ki, és az utóbbi időben egyre gyakrabban végeznek kifejezetten vérigényes orvosi beavatkozásokat. Az A vagy B vércsoportok ABO univerzális donorvérré történő sikeres átalakítása jelentősen csökkenthetné a jelenleg négy különböző vércsoport tárolásával járó logisztikai és egyéb költségeket. Ezen túlmenően az univerzális donorvér kifejlesztése a donorvér-ellátás javulását is eredményezné, mivel számottevően csökkentené a lejárati időhöz közeledő vérkészletek pazarlását. Az A és B antigének eltávolítására azért van szükség az univerzális donorvér létrehozása során, mert ezek a nem megfelelő recipiensekbe történő transzfúzió esetén életveszélyes immunreakciókat válthatnak ki.

Az univerzális donorvér előállítására szolgáló enzimek használatának koncepciója nem új, már több mint 40 évvel ezelőtt megszületett ez az elképzelés. Azóta már felfedeztek az A- és B-antigének eltávolítására szolgáló, nagyobb hatékonyságú enzimeket, de a kutatók még a mai napig sem tudnak magyarázatot adni a vérrel kapcsolatos immunreakcióra, pláne nem tudják kiküszöbölni ezeket, ezért ezeket az enzimeket még mindig nem használják a klinikai gyakorlatban.

A DTU és a Lund Egyetem kutatócsoportjai új irányba indultak el, hogy olyan enzimeket találjanak, amelyek képesek eltávolítani mind az A és B vérantigéneket, mind pedig az azokat blokkoló cukrokat. A két egyetem kutatócsoportjai az emberi bélben élő Akkermansia muciniphila baktériumból származó enzimek olyan új keverékeit fedezték fel, amelyek a bél felszínét borító nyálka lebontásából nyerik táplálékukat. Ezeket az enzimeket vizsgálva kiderült, hogy kivételesen hatékonyak lehetnek az antigének lebontásában, mivel a bélnyálkahártya felszínén található összetett cukrok magas fokú kémiai hasonlóságot mutatnak a vérsejtek felszínén található cukrokkal.

“A nyálkahártya különlegessége, hogy az ezen az anyagon élni képes baktériumok gyakran rendelkeznek a nyálkahártya cukorstruktúráinak lebontására alkalmas enzimekkel, amelyek közé tartoznak egyébként a vércsoport ABO antigénjei is. Mostani tanulmányunkban 24 enzimet vizsgáltunk, és ezek alkalmazásával több száz vérmintát dolgoztunk fel.”

A DTU és a Lund Egyetem kutatói szabadalmat nyújtottak be az új enzimekre és az enzimkezelési módszerre, és az elkövetkező három és fél év során további előrelépést várnak a közös projektjükben. Jó eredmények esetén az eljárást szigorúan ellenőrzött körülmények között végzett vizsgálatokban kell tesztelni, mielőtt a klinikai alkalmazás vagy a kereskedelmi forgalomba hozatal szóba jöhetne.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers discover enzymes that open new path to universal donor blood

Akkermansia muciniphila exoglycosidases target extended blood group antigens to generate ABO-universal blood

Irodalmi hivatkozás:

Jensen, M., et al. Akkermansia muciniphila exoglycosidases target extended blood group antigens to generate ABO-universal blood, Nature Microbiology (2024). DOI: 10.1038/s41564-024-01663-4. www.nature.com/articles/s41564-024-01663-4

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.