hirdetés

Ne szedjünk feleslegesen aszpirint

Mivel az aszpirin recept nélkül kapható, nagy a veszélye annak, hogy a betegek, arról olvasva, hogy szedése megelőzi az infarktust, feleslegesen szedik, kitéve ezzel magukat a vérzéses szövődményeknek. De néha az orvosok is feleslegesen rendelik primer prevenciós célból.

hirdetés

A K-vitamin antagonista orális antikoagulánsok a kockázat-előny arány kedvezőtlen alakulása miatt kiszorultak a kardiovaszkuláris betegségek primér prevenciójából, az aszpirin használata ebben az indikációban változatlanul a viták középpontjában áll, ráadásul a különböző nemzetközi ajánlások ellentmondásosak. Amióta felismerték, hogy a trombózis fontos szerepet játszik az akut kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában (CVD), számos vizsgálat indult a CVD megelőzésére különféle antithrombotikus szerekkel. A vérlemezkék elleni ilyen szerek (aszpirin és P2Y12 gátlók) csökkentették a mortalitást és az új kardiovaszkuláris történések számát előzetesen már CVD-n átesett betegekben (szekunder prevencióban), elfogadható vérzéses kockázat mellett. Ugyanakkor a CVD-s előzmények nélküli betegek esetén (primér prevencióban) az antitrombotikus szerek használatának indikációja még most sem teljesen tiszta. Ilyen egyéneknél az aszpirin szignifikánsan csökkenti az első szívinfarktusok (MI-k) kockázatát, viszont emeli a gasztrointesztinális vérzések és a vérzéses stroke kockázatát. A guideline-ok és szakértői vélemények ezért különböznek. Az European Society of Cardiology (ESC) trombózis munkacsoportjának álláspontja szerint az akut szívinfarktusok és az egyéb ateroszklerotikus CVD-k megelőzése mindkét nemben a kockázat felmérésén alapul: amennyiben >2/100 személy/év a nagy CV események kockázata, aszpirin javasolt azoknál, akiknél nem emelkedett a gasztrointesztinális vérzések kockázata. Másképpen kifejezve: ha egy nagy kardiovaszkuláris esemény 10 éven belüli kockázata <10%, nem szükséges aszpirin, viszont 10-20% kockázat esetén óvatossággal, de adandó, 20% fölötti 10 éves kockázat esetén pedig mindenképpen alacsony dózisú aszpirin javasolt – hacsak nem túl magas a vérzéses szövődmények kockázata.

A Journal of the American College of Cardiology 2015. január 20.-i számában megjelent tanulmány szerint a különböző amerikai kardiológiai rendeléseken akár 71,8%-ig terjedhet az aszpirin nem megfelelő indikációjának aránya (Hira). A probléma óriási, hiszen az Egyesült Államok felnőtt lakosságának mintegy 36%-a valamilyen okból aszpirint használ. A senior szerző, Dr. Salim S. Virani (Michael E.Debakey Veterans Affairs Medical Center, Houston, Texas) szerint ez nem kizárólag az orvosi javallatból ered, hisz a gyógyszer recept nélkül is kapható, így a betegek saját elképzelései alapján is szedhetik.. A szerzők a National Cardiovascular Disease Registry PINNACLE regiszteréből (Practice Innovation and Clinical Excellence) 254 339 járóbeteget emeltek ki, akik 2008 és 2013 között aszpirint szedtek. Kizárták azokat, akik az aszpirint szekunder prevenciós céllal szedték, valamint azokat, akiknél az egyéb adatok (életkor, nem, hipertónia, hipertónia elleni gyógyszerek, diabétesz, dohányzás, összkoleszterin, stb.) csak hiányosan álltak rendelkezésre. A CVD kockázat felmérésére a szokásos Framingham számítást végezték. A fenti szelekció után 119 amerikai kardiológiai központból 68 808 olyan beteget értékeltek, akik az aszpirint primér prevencióra szedték, és úgy találták, hogy 7 972 betegnél (11,6%) nem volt megfelelő az aszpirin-adagolás, pedig a 10 éves CVD kockázat küszöbértékét nem is 10%-nál, hanem jóval konzervatívabban, 6%-nál húzták meg. Az aszpirint nem megfelelően vs helyesen alkalmazó betegek között a fiatalabbak domináltak (49,9 vs 65,9 év átlagéletkor), és több volt közöttük a nő (79,7% vs 52,6%). Összességében a nem megfelelő aszpirin adagolás átlagos aránya (median rate, MRR) 1,63 volt, ami azt jelenti, hogy ha két teljesen azonos beteg két különböző rendelésre megy, akkor 63% a valószínűsége, hogy az egyiknél nem megfelelően írják elő az aszpirint.

A tanulmány legfontosabb üzenete az, hogy az aszpirint primer prevenciós céllal csak nagy kardiovaszkuláris kockázat esetén adjuk, a vérzéses kockázat veszélye miatt. Nagyon fontos a kockázati faktorok (köztük a jövőbeli koronária esemény kockázatát jelző tünetek pl.: atípusos mellkasi fájdalom, aritmia) számbavétele és az ennek megfelelő profilaxis.

 

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

1. Heartwire

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.