hirdetés

Nem a koffein okozza a szabálytalan szívütéseket

Az orvosi szakirodalomban is fellelhető az a nézet, hogy a koffeint tartalmazó italok és ételek szabálytalan szívütéseket okoznak. A Heart Rhythm Society májusi kongresszusán amerikai kutatók bizonyították, hogy sem a kamrai, sem a pitvari eredetű szabálytalan szívütések gyakoriságát nem növelik.

hirdetés

Az emberek világszerte sokféle, koffeint tartalmazó italt, ételt fogyasztanak, miközben gyakran kapnak olyan információkat, hogy ezek növelik a szabálytalan szívütések előfordulását s ezzel a szívpanaszokat is okozhatnak. Ezzel a legtöbbször alkalmi megfigyeléseken alapuló véleménnyel szállt vitába a Heart Rhythm Society 2015-ös kongresszusának május 18-án nyilvánosságra került posztere, melyet Shalini Dixit és munkatársai mutattak be.

A munkacsoport tagjai San Francisco, St. Louis és Portland egyetemén dolgoznak. Az Egyesült Államokban 1989-ben indult el a Cardiovascular Health Study, melyben 5000-nél több, 65 évesnél idősebb embert gondoznak, vizsgálnak. A kutatók ennek a vizsgálati népességnek a tagjaival foglalkoztak: azt vizsgálták, mennyi az igazság abban a dogmában, hogy a koffein fogyasztását célszerű kerülni, mert mind a kamrai, mind a szupraventrikuláris szabálytalan szívütések gyakoriságát növeli.

Randomizáltan kiemeltek az óriástanulmányból 1414 személyt, akiknél 24-órás Holter-monitorozás történt. A ritmuszavarok előfordulását összehasonlították a résztvevők részletes táplálkozási naplója alapján a koffeint tartalmazó italok-ételek fogyasztásával. Semmiféle összefüggést nem találtak. Sem a kávé, sem a tea, sem a csokoládé nem okozott extraszisztóliát. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a Cardiovascular Health Study az eddigi legnagyobb tudományos tanulmány a táplálkozási adatok és a szívritmuszavarok összefüggésének földerítésére. Összefoglalásukban azt írják, hogy „újra kell gondolni az olyan klinikai véleményt, amely a koffeint tartalmazó természetes készítményeket tiltja az extraszisztóliát mutató emberek esetében”.

A cím kiemeli, hogy a tanulmány az „egészséges mértékben” koffeint tartalmazó termékek fogyasztásának a kardiális ektópiával való összefüggéseit vizsgálja. Ez a kitétel arra vonatkozik, hogy a mesterségesen megnövelt koffeintartalmú készítmények, így például az energiaitalok esetleges veszélyeire ebből a tanulmányból nem lehet következtetéseket levonni. Emlékeztet viszont az összefoglaló arra, hogy a szokásos koffeintartalmú élvezeti cikkek – a kávé, a tea, a csokoládé – antioxidáns hatásúak, és az utóbbi időben további kedvező tulajdonságaikra is fény derült.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.