Nem a koffein okozza a szabálytalan szívütéseket
Az orvosi szakirodalomban is fellelhető az a nézet, hogy a koffeint tartalmazó italok és ételek szabálytalan szívütéseket okoznak. A Heart Rhythm Society májusi kongresszusán amerikai kutatók bizonyították, hogy sem a kamrai, sem a pitvari eredetű szabálytalan szívütések gyakoriságát nem növelik.
Az emberek világszerte sokféle, koffeint tartalmazó italt, ételt fogyasztanak, miközben gyakran kapnak olyan információkat, hogy ezek növelik a szabálytalan szívütések előfordulását s ezzel a szívpanaszokat is okozhatnak. Ezzel a legtöbbször alkalmi megfigyeléseken alapuló véleménnyel szállt vitába a Heart Rhythm Society 2015-ös kongresszusának május 18-án nyilvánosságra került posztere, melyet Shalini Dixit és munkatársai mutattak be.
A munkacsoport tagjai San Francisco, St. Louis és Portland egyetemén dolgoznak. Az Egyesült Államokban 1989-ben indult el a Cardiovascular Health Study, melyben 5000-nél több, 65 évesnél idősebb embert gondoznak, vizsgálnak. A kutatók ennek a vizsgálati népességnek a tagjaival foglalkoztak: azt vizsgálták, mennyi az igazság abban a dogmában, hogy a koffein fogyasztását célszerű kerülni, mert mind a kamrai, mind a szupraventrikuláris szabálytalan szívütések gyakoriságát növeli.
Randomizáltan kiemeltek az óriástanulmányból 1414 személyt, akiknél 24-órás Holter-monitorozás történt. A ritmuszavarok előfordulását összehasonlították a résztvevők részletes táplálkozási naplója alapján a koffeint tartalmazó italok-ételek fogyasztásával. Semmiféle összefüggést nem találtak. Sem a kávé, sem a tea, sem a csokoládé nem okozott extraszisztóliát. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a Cardiovascular Health Study az eddigi legnagyobb tudományos tanulmány a táplálkozási adatok és a szívritmuszavarok összefüggésének földerítésére. Összefoglalásukban azt írják, hogy „újra kell gondolni az olyan klinikai véleményt, amely a koffeint tartalmazó természetes készítményeket tiltja az extraszisztóliát mutató emberek esetében”.
A cím kiemeli, hogy a tanulmány az „egészséges mértékben” koffeint tartalmazó termékek fogyasztásának a kardiális ektópiával való összefüggéseit vizsgálja. Ez a kitétel arra vonatkozik, hogy a mesterségesen megnövelt koffeintartalmú készítmények, így például az energiaitalok esetleges veszélyeire ebből a tanulmányból nem lehet következtetéseket levonni. Emlékeztet viszont az összefoglaló arra, hogy a szokásos koffeintartalmú élvezeti cikkek – a kávé, a tea, a csokoládé – antioxidáns hatásúak, és az utóbbi időben további kedvező tulajdonságaikra is fény derült.