hirdetés

A koffein eltérően hat a serdült fiúkra és lányokra

Pubertás után a koffeines italok kardiovaszkuláris hatása lányoknál és fiúknál - valószínűleg hormonális és egyéb (pl. pszichoszociális) okok miatt - jelentősen különbözik. 

hirdetés

Régóta ismert, hogy a koffein viszonylag kis mennyiségben (pl. egy doboz koffein-tartalmú szóda vagy 2 csésze kávé) felnőttekben és gyermekekben is emeli a vérnyomást, csökkenti a pulzusszámot. A különféle koffeintartalmú készítményeket a gyermekek és a serdülők is egyre gyakrabban fogyasztják, ezért hatásait már ilyen korban is érdemes vizsgálni.

A koffein eltérően hat a serdüléskoron túljutott fiatal fiúk és lányok pulzusszámára és vérnyomására– állapítja meg egy új tanulmány. Lányok esetén pedig a hatás a menstruációs cikluson belül is változik. 

A 2011-2012-ben végzett kettős vak, placebo kontrollált vizsgálat során gyermekek és tinédzserek randomizált módon vagy placebót vagy koffein-tartalmú italt kaptak. Az 52  gyermek 8-9 éves volt, a 49, serdülésen átesett tinédzserek pedig 15 és 17 év közötti, a nemek aránya csaknem megegyezett (54 fiú, 47 lány). A koffein tartalmú italt kapók csoportjába találomra kiválasztott gyermekek 1 mg/testsúlykg koffeint (egy doboz 12 unciás, azaz kb. 3 decis koffeines szóda-italt), vagy ennek dupláját, 2 mg/testsúlykg koffeint kaptak. A vizsgálatban résztvevők egyéb forrásból nem jutottak koffeinhez. A kutatók a placebo, vagy a koffein-fogyasztás utáni egy órában 10 percenként mérték a résztvevők pulzusszámát és vérnyomását. A lányoknál természetesen figyelték – a nyál ösztradiol, progeszteron és tesztoszteron tartalmának méréseiből - a menstruációs ciklus fázisait is. A résztvevőknek számot adtak a nap során fogyasztott táplálékaikról és azok mennyiségéről, magatartási tüneteikről, a fizikai aktivitásukról. A pubertás stádiumának meghatározásához a Tanner-féle „pubertal scale” beosztást használták a fiatalok saját véleménye, valamint a szülők beszámolói alapján. Az eredmények egyértelműen arra utaltak, hogy a pubertás előtt a koffeinre adott válasz azonos, de a pubertás után már statisztikailag szignifikánsan különbözik a fiúk és a lányok között. A koffein mindkét adagja (az 1 mg/kg és a 2 mg/kg is) szignifikánsan csökkentette a pulzusszámot a placebóhoz képest (sorrendben P = 0,04 és P = 0,007). A pubertás utáni fiúknál a pulzusszám változása jelentősebb volt, mint a pubertás utáni lányoknál (P < 0,05). Az előzőhöz hasonlóan mindkét koffein-dózis jelentősen emelte a vérnyomást a placebóhoz képest (P = 0,009 és P < 0,0001), és a pubertás utáni fiúk esetén ez kifejezettebb volt, mint a pubertás utáni lányoknál (P < 0,05). Másrészt viszont a diasztolés vérnyomás változása a pubertás utáni lányoknál jelentősebb volt a pubertás utáni fiúkéhoz képest (P < 0,05). A már menstruáló lányok esetén a luteális fázisban (ovuláció után) szignifikánsan jobban csökkent a pulzusszám, és szignifikánsan jobban emelkedett a szisztolés és diasztolés vérnyomás, mint az ovuláció után, vagyis a folliculáris fázisban (minden összehasonlításban P ≤ 0,05).

A vizsgálatba vont gyermekek leginkább fehérbőrű, középosztálybeli, művelt családok fiataljai voltak, ezért az eredményekből nem lehet általános következtetéseket levonni. A kutatók szerint nem ismertek a fiúk és lányok koffeinre adott válaszaiban kimutatott különbségek okai, de nagyon valószínű, hogy a pubertás után megjelenő szteroid hormonok változtatják meg a koffein anyagcseréjét. Régebbi vizsgálatok szerint egyébként az ösztradiol csökkenti a koffein clearance-t, és az is lehet, hogy a koffein clearance lelassul a menstruációs ciklus posztovulácós fázisában a preovulációs fázishoz képest. A koffeinre adott válasz pubertás utáni nembeli különbségei között élettani (szteroid hormonok) vagy pszichoszociális okok is feltételezhetők. 

 

Írásunk a következő közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Pediatrics

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.