hirdetés

Neutrophil rendellenességek

FO~ SZEMPONTOK

  1. A gyermekkori neutropeniák leggyakoribb okai között szerepelnek a fertőzéses betegségek, elsősorban a virális infekciók (RSV, varicella, influenza A és B, rubeola).
  2. Az autoszomális domináns öröklésmenetet mutató ciklikus neutropenia jellemzője a szabályos, periodikus oszcilláció, amelynek során a perifériás neutrophil sejtek száma a normálistól a neutropeniás értékekig változik.
  3. Súlyos veleszületett neutropeniában a fertőzések és a gyulladások előre megjósolható formában jelentkeznek (szájüregi fekélyek, gingivitis, otitis media, légúti fertőzések, cellulitis, bőrtályogok).
  4. A krónikus granulomatosus betegség a phagocyták genetikai károsodására vezethető vissza, melynek következtében a neutrophil sejtek és a monocyták a bekebelezés után nem képesek egyes baktériumokat és gombákat elpusztítani.
  5. A CGD kezelése hetente háromszor, hosszú távon adagolt antibiotikum-profilaxist (trimethoprim–sulfamethoxazol) és gamma-interferon tartós adagolását (50 µg/m2) jelenti.

Bevezetés

Az immunrendszer összetettsége miatt az ismétlődő fertőzésekkel jelentkező állapotok elkülönítő kórismézése komoly buktatókat rejt. A neutrophil sejtek, az antitestek és a komplementrendszer eltéréseinek hasonló klinikai megjelenése megnehezíti a kórismézést. A gyermekorvoshoz „ismétlődő fertőzésekkel” kerülő csecsemők és gyermekek alapos kivizsgálást igényelnek. Sok esetben nem lehet kimutatni a háttérben meghúzódó betegséget, ugyanakkor gyakran áll fenn légúti allergia vagy ismétlődő fertőzésre hajlamosító egyéb eltérés (1. táblázat). Az ismétlődő fertőzésben szenvedő betegek többségénél nem mutatható ki egyértelmu^ phagocyta-defektus vagy immunhiányos állapot. Mivel az enyhe immunzavarok meghatározása csak ritkán jár sikerrel, az orvosnak kell meghozni azt a nem könnyu^ döntést, hogy melyik betegnél indítson teljes kivizsgálást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Laurence A. Boxer, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.