hirdetés

Nilotinib Parkinson-betegségben és demenciában

Journal of Parkinson’s Disease-ben megjelent közlemény szerint a nilotinib kedvező agyi változásokat eredményezhet Parkinson betegségben és demenciában.

hirdetés

A Parkinson-betegség (PD, Parkinson’s disease) a második leggyakoribb neurodegeneratív betegség, mely számos motoros és nem-motoros tünettel társul. A betegség lefolyása során a dopamin- (DA) termelő neuronok száma csökken, és az agyban Lewy-testeknek nevezett fehérjekötegek jelennek meg. Egy most nyilvánosságra hozott vizsgálat azt jelzi, hogy a tirozinkináz-inhibitor nilotinib – melyet az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) a leukaemia kezelésére engedélyezett – helyreállíthatja az agy dopaminraktárait, ezen túlmenően csökkentheti a Lewy-testek képződésével társuló toxikus proteinek termelődését PD és demencia kapcsán.

A Georgetown University Medical Center kutatói egy kis fázis I vizsgálatot végeztek mindössze 12 beteg részvételével, melyben elsődlegesen arra keresték a választ, hogy a betegek mennyire tolerálják a szert. Az eredmények a klinikai kimenetelek és a motoros funkciók javulását tükrözik.

Ez az első vizsgálat, melyben előrehaladott PD-ben szenvedő betegeket tirozinkináz-inhibitorral kezeltek. A kis dózisú nilotinib viszonylag biztonságosnak mutatkozik előrehaladott PD-ben vagy Lewy-testek jelenlétével kísért demenciában (DLB, dementia with Lewy bodies) szenvedő betegek kis csoportjában, de természetesen e fázis I. vizsgálatot követően a későbbi klinikai vizsgálatok feladata lesz a megfelelő terápiás dózisok meghatározása, illetve a nilotinib hatásának felmérése nagyobb, véletlen besorolásos, kettős vak, placebokontrollos elrendezés szerint.

PD- és DLB-betegeknél zavart szenvedhet a szükségtelen vagy káros anyagok  eltávolítása a sejtek belsejéből történő eltávolítását szolgáló autofágia. A nilotinib egy Abelson tirozinkináz-inhibitor (Abl-TKI), amely az autofágia indukálásával veszi fel a harcot a tumorsejtekkel szemben. A szerzők korábban azt találták, hogy ez a szer képes átjutni a vér-agy gáton, majd lebontja az elsősorban alfa-szinukleinből álló fehérjekötegeket.

A késői stádiumú PD-ben vagy DLB-ben szenvedő betegeket (n=20) két csoportba randomizálták: az egyik csoportban 150 mg-os, a másik csoportban 300 mg-os napi dózisban alkalmazták a nilotinibet, mely jóval kisebb dózis, mint a leukaemia terápiájában használt napi 600−800 mg-os adagok. A szoros és alapos monitorozás részét képezték a fizikális és neurológiai vizsgálatok, az EKG-vizsgálat és a részletes laboratóriumi tesztek. A vizsgálatba való belépéskor, majd 8 és 24 hét elteltével vér- és liquormintát vettek. A nilotinib felvételét különböző időpontokban mérték a gyógyszer bevitelét követően, és egy sor, a PD-hez és a neurodegenerációhoz társuló biomarkert is meghatároztak. A  motoros tünetek alakulását a Unified Parkinson Disease Rating Scale (UPDRS) alapján követték nyomon. Minden résztvevőnél javulás mutatkozott a 24. hétre, mely hatás a 36. héten esedékes kontrollvizsgálat idejére a visszájára fordult a kezelés befejezése után.

„A gyógyszeres kezelés mellett a motoros és kognitív funkciók progresszív javulása észlelhető, noha közben a parkinsonos és LDB-betegeknél csökkentették a dopaminpótló terápiákat – írja a közlemény első szerzője, dr. Fernandp Pagan, a Translational Neurotherapeutics Program és a Movement Disorders Program igazgatója (MedStar Georgetown University Hospital).

A biomarkerekkel kapcsolatban a következő megfigyeléseket tették:

  • A dopaminmetabolit homovanilinsav mennyisége megkétszereződött, még azokban az esetekben is, amikor a dopaminneuronok többsége elpusztult. A résztvevők legtöbbje elhagyhatta a dopaminpótló terápiát vagy legalábbis csökkenthette annak dózisát.
  • A PD-hez társuló oxidatív stressz markerének, a DJ-1-nek a szintje (ami a dopamintermelő neuronok pusztulásának indikátora) több mint 50 százalékkal csökkent a nilotinibkezelés nyomán.
  • A sejthalál markereinek (NSE, S 100B és tau) szintje szignifikánsan csökkent a liquorban, ami a neuronpusztulás csökkenésére utal.

„Reményeink szerint sikerül tisztáznunk a nilotinib terápiás előnyeit nagyobb, jól kontrollált vizsgálatok keretében is. Ez egy nagyon ígéretes kezdet – foglalja össze az eredményeket a vizsgálat vezetője, dr. Charbel Moussa. − Amennyiben a mostani adatok a jövőbeni kutatásokban is bizonyítást nyernek, a nilotinib válhat a legfontosabb szerré a parkinsonismus kezelésében azóta, hogy a levodopa csaknem fél évszázaddal ezelőtt bekerült a terápiás eszköztárba. Ha a nilotinib kognitív funkciókra gyakorolt hatását is sikerül validálni nagyobb és placebokontrollos vizsgálatokban, az pedig nagy változást hozhat a jelenleg még nem gyógyítható DLB, illetve más típusú demenciák terápiájában.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.