hirdetés

Orális IL-23 antagonista plakkos psoriasisra

A fázis IIb. FRONTIER 1 klinikai vizsgálatban jó eredményeket mutatott az első orálisan adagolható IL-23 antagonista készítmény a plakkos psoriasis kezelésében.

hirdetés

A Newark (Kalifornia, USA) székhelyű Protagonist Therapeutics március 7-én jelentette be, hogy a fázis IIb FRONTIER 1 klinikai vizsgálatban jó eredményeket mutatott a gyógyszerosztályában elsőként orálisan adagolható IL-23 antagonista JNJ-2113 vizsgálati készítményük közepesen súlyos és súlyos plakkos psoriasis kezelésében. A korábban PN-235 kódnevű hatóanyagot a Protagonist a Johnson & Johnson leányvállalatával, a Janssen Biotech Inc.-vel közösen fejleszti, az egészséges résztvevőkkel Japánban és Kínában végzett fázis I. vizsgálatokat 2021 októberében fejezték be. A készítmény forgalmazási jogait a korábban megkötött megállapodásnak megfelelően a Janssen birtokolja, és az engedélyeztetést, valamint a piacra dobást is ők hajtják majd végre a világ minden országában.

 

A JNJ-2113 klinikai vizsgálati programjáról

A fázis IIb FRONTIER 1 (NCT05223868) egy randomizált, multicentrikus, kettős-vak, placebo kontrollos vizsgálat volt, amelyben az orálisan adagolt JNJ-2113 napi háromszori, illetve napi kétszeri adagolásának hatásosságát és biztonságosságát vizsgálták különböző dózisokban, összesen 5 karon közepesen súlyos és súlyos plakkos psoriasisban szenvedő betegeknél. A vizsgálat elsődleges végpontja a 16. hétre PASI 75 javulást mutató betegek aránya volt (PASI 75: a Psoriasis Area and Severity Index mutató által megállapított, a bőrtünetek legalább 75%-os feltisztulását eredményező javulás). A 255 résztvevő bevonásával végzett vizsgálatban sikerült elérni az elsődleges végpontot, a részletes eredmények 2023. második negyedévében, egy nemzetközi bőrgyógyászati konferencián kerülnek ismertetésre.

A most befejezett fázis IIb FRONTIER 1 és a Japánban és Kínában végzett fázis I. (NCT05062200) vizsgálat mellett a Janssen több értékelést is végez a hatóanyaggal. Az egyik ilyen a FRONTIER 2 (NCT05364554), amely a JNJ-2113 hosszabb távú alkalmazásának hatásosságát és biztonságosságát vizsgálja közepesen súlyos és súlyos plakkos psoriasisban szenvedő betegeknél. A fázis IIa SUMMIT klinikai vizsgálatban (NCT05357755) egy késleltetett hatóanyag-kibocsátású (retard) tablettát vizsgálnak placebo ellenében középsúlyos-súlyos betegségben szenvedőknél. Jelenleg a résztvevők bevonása zajlik egy azonnali hatóanyag-leadású formula vizsgálatára is, ezt Kínában fogják végezni egészséges önkéntesen körében.

A Protagonist Therapeutics saját fejlesztésű platformjával peptid alapú új hatóanyagokat fejleszt, és már van egy másik késői fázisban tartó vizsgálati készítménye is, ez a ruszfertid (rusfertide), amelyet polycythaemia vera indikációban értékelnek. Ezt a hatóanyagot nem együttműködésben, hanem önállóan fejleszti és engedélyezteti majd a Protagonist, jelenleg a fázis III. VERIFY és a fázis II. REVIVE klinikai vizsgálatok vannak folyamatban. A JNJ-2113 esetében a Janssennel kötött megállapodás alapján 50, majd később 115 millió dollár üti a Protagonist markát, ha a hatóanyag fázis III. vizsgálatba kerül (ez a mostani eredmények alapján gyakorlatilag biztosnak mondható, mivel szinte semmilyen biztonságossági aggály nem merült fel a vizsgálatok során). A továbbiakban különböző mérföldkövekhez kötötten, de akár 855 millió dollárral is gazdagodhat a cég, ha a készítmény engedélyt kap, és a Janssen által végzett piaci bevezetés sikeresnek bizonyul.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Positive Topline Results for Phase 2b FRONTIER 1 Clinical Trial of Oral IL-23 Receptor Antagonist JNJ-2113 in Psoriasis

A Study of JNJ-77242113 in Participants With Moderate-to-severe Plaque Psoriasis (FRONTIER 1)

A Study of JNJ-77242113 in Healthy Japanese and Chinese Participants

A Long-term Extension Study of JNJ-77242113 in Participants With Moderate-to-Severe Plaque Psoriasis (FRONTIER 2)

A Study of JNJ-77242113 for the Treatment of Moderate-to-Severe Plaque Psoriasis (SUMMIT)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.