hirdetés

Ruflumilaszt plakkos psoriasis kezelésére

A DERMIS 1 és a DERMIS 2 vizsgálatokban a krónikus plakkos pikkelysömörben szenvedő betegek 42%-ánál jelentkezett javulás.

hirdetés

Az immunmediált dermatológiai betegségek terápiáinak fejlesztésére specializálódott Arcutis Biotherapeutics (Westlake Village, Kalifornia, USA) a fázis III. DERMIS 1 és DERMIS 2 ikervizsgálatokban jó eredményeket ért el krónikus plakkos pikkelysömör kezelésében roflumilaszt hatóanyagú, naponta egyszer használatos krémjével (AQT-151).

 

A hatóanyagról (roflumilaszt)

A ruflumilaszt egy kismolekulás 4-es típusú foszfodiészteráz (PDE4) gátló. A PDE4 egy olyan enzim, amely fokozza a proinflammatorikus mediátorok képződését, egyben csökkenti az antiinflammatorikus mediátorok termelődését. Számos gyulladásos eredetű kórképben kimutatták szerepét, így például pikkelysömörben, ekcémában és COPD-ban is: az FDA 2011-ben már engedélyezett egy roflumilaszt hatóanyagú orális készítményt Daliresp néven a COPD súlyosbodásának kockázatcsökkentésére, és a szer az EU-ban is engedélyt kapott ugyan, de később az engedély lejárt, és nem újította meg a tulajdonos. Daxas néven ma is van forgalomban egy roflumilaszt hatóanyagú készítmény szintén COPD indikációban.

A PDE4 a bőrgyógyászatban egy jól bevált gyógyszercélpont, több más PDE4-gátló kapott már engedélyt, például a plakkos pikkelysömör szisztémás terápiájában és az atópiás dermatitisz lokális kezelésében is van engedéllyel rendelkező készítmény. A topikális hatású roflumilaszt egy potens, szelektív PDE4-gátló, amelyet az Arcutis naponta egyszeri alkalmazásra fejlesztett ki krém formulában krónikus plakkos pikkelysömör és atópiás dermatitisz kezelésére.

 

A DERMIS 1 és DERMIS 2 klinikai vizsgálatokról

Az egyaránt fázis III, randomizált, parallel csoportos, kettős-vak, placebo-kontrollos, multicentrikus DERMIS 1 és DERMIS 2 úgynevezett ikervizsgálatok voltak, amelyekben a 0,3%-os hatóanyagtartalmú ARQ-151 krém hatásosságát és biztonságosságát értékelték 439-439 beteg bevonásával. A 8 hetes vizsgálatban a roflumilaszt hatásosságát placebóval összehasonlítva vizsgálták, az elsődleges végpont az ötfokozatú IGA (Investigator Global Assessment Scale) pontszámban elért változás volt a kiinduló állapothoz képest, ahol az egyes pontszámok jelentése: (0) tiszta, (1) csaknem tiszta, (2) enyhe, (3) középsúlyos, (4) súlyos volt. A hat másodlagos végpont között szerepelt a PASI-50, PASI-75, PASI-90 javulást elérő betegek aránya (PASI, Psoriasis Area Severity Index), a bőrhajlatokban tapasztalható psoriasis súlyossága (I-IGA, Intertriginous IGA), és az önbevallásos alapon feltüntetett legrosszabb viszketés numerikus pontszáma (WI-NRS, Worst Itch Numerical Rating Score). A készítményt a betegek naponta egyszer alkalmazták, és az elsődleges végpontot a DERMIS 1 vizsgálatban a betegek 42,4%-a érte el, míg ugyanez a placebo esetében 6,9% volt, a DERMIS 2 eredményei szerint ez az arány 37,5% illetve 6,9% volt.

Az Arcutis április végén fejezte be a 24 hetesre kibővített DERMIS-OLE vizsgálatot, melyben a hosszabb távú alkalmazás hatásosságát és biztonságosságát vizsgálta 285, krónikus plakkos pikkelysömörben szenvedő beteg bevonásával, itt az elsődleges végpont a kezeléssel összefüggő nemkívánatos események aránya volt.

Az Arcutis készítményének legnagyobb versenytársa a piacon minden bizonnyal az Amgen blockbuster szere, az Otezla (apremilaszt, 30 mg-os tabletta, PDE4-gátló) lesz, jelenleg ez az egyetlen olyan tabletta kiszerelésű gyógyszer, amelyet az FDA a pikkelysömör összes súlyossági fokának kezelésére engedélyezett.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Topical Roflumilast Cream – Clinical development

Arcutis may face challenges when marketing roflumilast despite commercial advantage

Arcutis reups ahead of critical year for topical drug delivery tech, securing $225M debt financing to fund product launch, pivotal readouts

Arcutis Completes Enrollment in ARRECTOR Pivotal Phase 3 Trial of Topical Roflumilast Foam in Scalp and Body Psoriasis

Arcutis Enjoys Seborrheic Dermatitis Win But Experts Itching For Psoriasis Approval

Arcutis Presents New Data on Once-Daily Roflumilast Cream for Plaque Psoriasis from DERMIS Phase 3 Trials at American Academy of Dermatology Annual Meeting

Arcutis Biotherapeutics Announces Health Canada Accepts for Review the New Drug Submission for Roflumilast Cream for Adults and Adolescents with Plaque Psoriasis

FDA to Review Topical PDE4-Inhibitor Roflumilast for Psoriasis

Topical Roflumilast to Treat Scalp and Body Psoriasis (ARRECTOR) (ARRECTOR)

Open-Label Extension Trial of PDE4 Inhibition With Roflumilast for the Management of Plaque Psoriasis (DERMIS-OLE)

Trial of PDE4 Inhibition With Roflumilast for the Management of Plaque Psoriasis (DERMIS-1)

Twin Trial of PDE4 Inhibition With Roflumilast for the Management of Plaque Psoriasis (DERMIS-2)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.