hirdetés

A légszennyezettség és a psoriasis fellángolása

A legfrissebb olasz kutatások szerint az akár rövid ideig tartó légszennyezés is szerepet játszhat a psoriasis fellángolásában: ilyenkor szignifikánsan többen jelentkeznek az orvosnál psoriasisos „flare” miatt.

hirdetés

Krónikus gyulladásos betegségekben szenvedőknél a környezeti/külső okok a betegség fellángolását indíthatják el. Olasz kutatók a JAMA Dermatology-ban most megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy a Po völgyében fekvő, jelentősen iparosodott Veronában a magasabb koncentrációjú különböző környezeti légszennyezésekhez a psoriasis fellángolása („flare”-je) társult. 

Dr. Francesco Bellinato (Venereology, University of Verona) és munkatársai egy keresztezett elrendezésű és keresztmetszeti longitudinális vizsgálatban medián 2,7 éven keresztül, visszamenőleg 3-4 havonként értékelték a 957 Verona környéki, krónikus plakk-psoriasisban szenvedő ambuláns beteg adatait. A Psoriasis Area and Severity Index (PASI) segítségével végzett mérésekkel (5 pontos emelkedés esetén) 369 (38,6%) betegnél észlelték a fellángolások gyakoriságának növekedését. A 61 éves átlagos életkorú betegeknél a fellángolások kapcsán a median PASI értékek 12-vel emelkedtek, míg azoknál a etegeknél, akiknél nem voltak fellángolások, csak 1 volt a PASI érték növekedése (P<0,001).

A 15 km-es körzetben élő betegek összesen 4398 alkalommal keresték fel orvosukat, ezek között szignifikánsan több volt a flare miatti vizit, ha a flare-t megelőző vizit 60 napban a légszennyezettség magasabb volt, mint a fellángolás nélküli kontroll vizsgálat (P<0,05). Az értékeket a különböző szezonális faktorokhoz (negyedév, időjárási adatok, UV/napsugárzási expozíció), a szisztémás psoriasis kezelési típusaihoz (konvencionális, vagy biológiai) igazították.

A legalább 50%-os PASI érték-növekedést mutató betegek 35,8%-ánál, a legalább 100%-os PASI-score növekedést mutatók 47,2%-ánál igazoltak a háttérben megnövekedett légszennyezést. A légszennyező anyagok koncentrációjának átlagos AUC-je a vizit előtti 60 napban magasabb volt azoknál, akiknél a PASI legalább 5-tel emelkedett azokhoz képest, akiknél a PASI emelkedése 5 alatt volt. Az összefüggés a betegség minden alcsoportjában megfigyelhető volt, az egész betegpopulációban megjelent.

Járművek és ipar okozta légszennyezés

A légszennyező anyagok: a szénmonoxid, a nitrogén dioxid, az egyéb nitrogén oxidok, a benzén, a nagyobb szilárd részecskék (2,5 – 10,0 µm átmérő) és a finom részecskék (<2,5 µm) leginkább a fosszilis üzemanyagok elégetéséből származnak. A PASI 5-ös, vagy nagyobb emelkedés akkor is bekövetkezhet, ha az expozíció még biztonságosnak mondható. A PASI legalább 5-ös emelkedésének kockázata 40%-50%-kal magasabb lehet már viszonylag alacsonynak mondható szilárd részecske koncentrációknál is (nagyobb részecskék esetén 20µg/m³, a finom részecskék esetén 15µg/m³ koncentráció) a vizit előtti 60 napos periódusban.

Számos adat bizonyítja, hogy a légszennyezés növekedése a különféle gyulladásos bőrbetegségek: az atopiás dermatitis és az akne, valamit a „fény okozta öregedés” (photoaging) rosszabbodását idézi elő.  A psoriasis fellángolását különféle környezeti faktorok, fertőzések, bizonyos gyógyszerek válthatják ki, de eddig nem volt ismert, hogy a légszennyezés is elindíthatja. Lehetséges, hogy kibocsájtott részecskék aktiválni tudják a bőrben tartózkodó T-sejteket, ami a pro-inflammatorikus citokinek (tumor necrosis factor alfa, interleukinek (IL-1alfa, IL-1béta, IL-6, IL-8.8, stb.) abnormális termelődését idézi elő.

Az eredmények valószínűleg a magasabb légszennyezést elszenvedettek alacsony száma miatt nem tudták igazolni azt az ok-okozati összefüggést a nagyobb légszennyezettség és a psoriasis fellángolásának magasabb kockázata között. A tanulmány egyik korlátja, hogy a „flare” klinikai definícióját egyéb mérőszámok is befolyásolhatják, az erőssége viszont az, hogy sok beteget tudtak több mint 7 évig követni és azalatt pontosan ismert volt a légszennyezettség mértéke. További vizsgálatok szükségesek annak eldöntéséhez, hogy ezek az eredmények más betegségekre is általánosíthatók-e?

Forrás:

Melville NA. Study links air pollution to psoriasis flares. Medscape Medical News. February 24, 2022.

Bellinato F, Adami G, Vaienti S, et al. Association between short-term exposure to environmental air pollution and psoriasis flare. JAMA Dermatol. Published online February 16, 2022. doi:10.1001/jamadermatol.2021.6019

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.