hirdetés

Öregedés 1-es típusú diabéteszben

A mérföldkőnek számító DCCT vizsgálat új szakaszba lépett, és egy viszonylag új jelenségre összpontosít: az öregedésre 1-es típusú diabéteszben.

hirdetés

A Diabetes Control and Complications Trial (DCCT)/ Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications (EDIC) hosszú távú megfigyelési nyomonkövetéses vizsgálat 2022-2027 közötti új finanszírozása az 1-es típusú diabétesz olyan aspektusainak vizsgálatára irányul, amelyek az öregedéssel kapcsolatosak, és amelyek a 2-es típusú diabéteszben is gyakoriak, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, a zsírmájbetegséget és az alvási apnoét.

Az eredeti randomizált DCCT klinikai vizsgálat eredményei - amelyeket 1993. szeptember 30‑án a New England Journal of Medicine-ben tettek közzé - bebizonyították, hogy az 1-es típusú diabéteszben hosszú távon kialakuló szem-, vese- és idegszövődmények megelőzésének vagy lassításának kulcsa a korán elkezdett intenzív glikémiás kontroll. Emellett az EDIC számos további fontos eredményt hozott, többek között azt is, hogy a korai szigorú glikémiás kontroll csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot és meghosszabbítja a túlélést 1-es típusú diabéteszes betegeknél. És bár az EDIC-ben kezdetben megfigyelt „metabolikus emlékezet” jelensége azt jelenti, hogy a korai glikémiás kontroll fontos, a későbbi EDIC-adatok alapján soha nem késő elkezdeni az intenzív glikémiás kontrollt.

A DCCT és az EDIC - mindkettőt a National Institutes of Health finanszírozza 27 helyszínen az Egyesült Államokban és Kanadában - együttesen megváltoztatta az 1-es típusú diabéteszes betegek ellátását, és továbbra is fontos információkat biztosít a klinikai gyakorlathoz. A DCCT előtt, 1930 és 1970 között az 1-es típusú diabéteszes betegek körülbelül egyharmadánál alakult ki látásvesztés, és minden ötödik embernél veseelégtelenség és/vagy szívinfarktus lépett fel. A stroke és az amputáció is gyakori volt, mondta a DCCT/EDIC elnöke, Dr. David M. Nathan, aki azt is elmondta, hogy az 1-es típusú diabétesz ellátásában elért összes előrelépés azért történhetett meg, mert ez a vizsgálat rávilágított a folyamatos glükózmonitorozás (CGM), új inzulinok, fejlettebb inzulinpumpák fontosságára. A tanulmány legfontosabb megállapítása az, hogy a szigorú glikémiás kontroll alatt álló csoportban hasonló a halálozási arány az általános populációban tapasztaltakkal.

Az 1441 DCCT-résztvevő átlagéletkora 1983-ban 27 év volt a kiindulási időpontban, amikor véletlenszerűen intenzív inzulinterápiára vagy hagyományos kezelésre osztották őket. Az 1375 résztvevő (96%), akik 1994-ben az EDIC-ben folytatták, átlagosan 35 éves volt, amikor a hagyományosan kezelt csoportot intenzív glikémiás kontrollra tanították. Ma, az 1075 EDIC résztvevő átlagéletkora 63 év. Az EDIC kezdetén mindössze 11 résztvevő halt meg, és idén már csak 250-en (17%) haltak meg.

Jelenleg a kohorsz mintegy 36%-a túlsúlyos, 40%-a pedig elhízott, ami az általános népességet tükrözi, a HbA1c-értékük pedig átlagosan 7,3%.  

Az EDIC vizsgálat a következő 5 év során arra helyezi a hangsúlyt, hogy megértse az 1-es típusú diabétesz klinikai lefolyását az idő és az életkor előrehaladtával, és növekvő túlsúly mellett, ami fokozatosan érinti az 1-es típusú diabéteszben szenvedő egyéneket, és potenciálisan hosszú távú káros következményekkel jár. 2022-2027 között új vizsgálati módszereket alkalmaznak majd, többek között kardiopulmonális terheléses vizsgálatot, 2D Doppler echokardiográfiát és karotisz-femorális pulzushullámsebességet fognak használni a szívelégtelenség központi funkcionális és strukturális változásainak számszerűsítésére.

Nathan megjegyezte, hogy bár 2006-ra elegendő szív- és érrendszeri esemény állt rendelkezésre az EDIC-ben ahhoz, hogy az intenzív terápiás csoportban jelentős, 58%-os csökkenést lehessen kimutatni, most már az öregedő szívet is tudják vizsgálni.

A fokozódó elhízás mellett a zsírmájbetegséget is vizsgálni fogják a tranziens elasztográfiával (FibroScan) és a FIB-4 indexszel, a májenzimek és a vérlemezkeszám számszerűsítésével.

A kutató hangsúlyozta, hogy a vizsgálatban résztvevők anyagcseréje a májban évtizedek óta eltér a normálistól. Mivel a hasnyálmirigy nem termel inzulint, ezért a külsőleg adagolt inzulin perifériás úton a májba kerül, és egyelőre nem tudni, mit okozhat ott.

A résztvevők három tüneti kérdőívet is kitöltenek majd, amelyek az obstruktív alvási apnoét értékelik, és amelyek célja, hogy a jövőbeni alvásvizsgálatokat irányítsák azoknál, akiknél magas kockázatot állapítanak meg.

2023-ra a DCCT/EDIC résztvevőit életük több mint 60%-ában és a diabétesz időtartamának több mint 80%-ában vizsgálták. Az EDIC 2017-2022-es ciklusa során a korábbi EDIC tanulmányok a kognitív funkciók, a fizikai funkciók és az osteo-arthropathia szempontjából vizsgálták a betegeket.

Más DCCT/EDIC-vizsgálatok a HbA1c és a diabétesz időtartamának kapcsolatát elemezték a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának tekintetében, valamint értékelték a mikrovaszkuláris szövődmények és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának a hagyományos kockázati tényezőkön túli összefüggését, valamint a súlyos hipoglikémia kockázatát a DCCT/EDIC-követés első 30 évében.

Ezen kívül, a 40 év alatt végzett longitudinális szem- és vesevizsgálatok a retinopátia és a vizeletalbumin szűrési irányelveihez szolgáltak információval.

A vizsgálatot vezető kutató elmondta, hogy ma már szerencsére nagyon kevés a súlyos szövődményekkel küzdő diabéteszes beteg, de a szövődményekkel továbbra is számolni kell.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/994221?ecd=wnl_recnlnew1_ous_230713_MSCPEDIT_etid5634632&uac=414812CR&impID=5634632#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.