hirdetés

Őssejtkezeléssel a látás visszaszerzéséért

Az őssejtterápia a krónikus szaruhártya-betegségben szenvedő betegek számára is reményt nyújthat. Egyelőre két beteg esett át a forradalmian új kezelésen, mely megszüntetheti a cornealis vakságot.

hirdetés

Az első ilyen beavatkozást egy 50 éves nőbetegnél végezték Edinburgh-ban. A 12 héttel ezelőtt történt beavatkozás három órán át tartott, melynek során donor őssejteket ültettek a beteg corneájára. A műtét során eltávolították a szaruhártya heges és károsodott területeit, és eztán végezték el az őssejtek beültetését. A műtétet végző dr. Ashish Agrawal, az NHS Lothian szemésze ezt mondja: „Tizenkét hét telt el a beavatkozás óta, és örömmel mondhatjuk, hogy a beteg jól van, és felépülése zavartalanul folyik. A szaruhártya továbbra is tiszta, és reményeink szerint ez a későbbiekben is így marad. A műtét azonban csak az első lépést jelentette egy nagyon összetett és hosszú folyamat kezdeteként, és a beteg látásának helyreállítása még több beavatkozást tesz szükségessé. Mostani tapasztalataink nagyban hozzájárulnak a szaruhártyában lejátszódó komplex folyamat alaposabb megértéséhez, ami kiváló lehetőséget biztosít majd újabb betegek számára.”

Bal Dhillon, az NHS Lothian szemész professzora is részt vett a vizsgálatban, aki ezt mondja: „Az őssejtkezelés fényt hozhat számos beteg életébe, akik eddig sötétségben voltak kénytelenek élni. A kutatások azt jelzik, hogy egyes személyeknél nagyobb a genetikai hajlam ilyen szembetegségek létrejöttére, míg másoknál az élet későbbi szakaszában, egyéb ok miatt alakul ki. Ha a mostani két próbálkozás sikerrel jár, akkor sok másik betegen is segíthetünk epithelialis őssejt-transzplantációval, mely az egyik olyan új regeneratív terápia, mely a közeli jövőben forradalmasíthatja a cornealis vakságban szenvedő betegek ellátását.”

A cornealis őssejtkezelésen átesett első beteg születéséből fogva aniridiában szenvedett, melynek következtében irise nem alakult ki és szaruhártyahomály is fennállt nála. A veleszületett rendellenesség következtében a szem színét adó szivárványhártya hiányzott, helyét a hatalmas pupilla foglalta el. A szemeltérések következtében a beteg igen nagyfokú fotofóbiában szenvedett, mely olyan nagyfokú volt, hogy a látóterébe került személyek mindössze 10 százalékát látta. A fotofóbia kivédésére és szemének védelmére állandóan sötétített szemüveget viselt.

A beteg maga is egyetért azzal, hogy a vizsgálatban való részvétele új reményt adhat sorstársainak és milliók életét változtathatja meg: „Ahogy egyre idősebb lettem, úgy romlott fokozatosan a látásom. Most talán lehetővé vált a megmaradt látás megőrzése, sőt akár vissza is nyerhetem a látásomat. Lehet, hogy egyelőre még csak kis részben, de ez is több a semminél. Egészen mostanáig valóban semmit nem tudtam tenni a fokozatos vakság ellen. Az időben elvégzett kezelés a cornealis vakságban szenvedő milliók számára jelenthet megoldást, és nem utolsósorban segíthet a fiamon is, aki ugyanebben a betegségben szenved. Nekem személyesen azt jelenti a műtét, hogy valamit visszakaphatok az elveszített évekből, és a korábbinál jobb minőségű életet élhetek.”

Forrás: NHS

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.