hirdetés

Oszteoporózis prevenció kókuszlével

Az éretlen kókuszdió lé fogyasztása lassíthatja a jellemzően menopauza után jelentkező csontritkulást, így laktózérzékenyek és vegetáriánusok számára tejtermék helyettesítő prevenciós táplálálék lehet. 

hirdetés

Az oszteoporózis (csontritkulás) egy olyan szisztémás csontrendszeri megbetegedés, melyet alacsony csontsűrűség, a csontszövet mikroarchitekturális romlása, valamint megnövekedett csonttörékenység jellemez. Patogenezise összetett, okaiként genetikai, hormonális, dietetikai, életmódbeli és fizikai tényezőket tartanak számon. A menopauza utáni gyors csontsűrűség csökkenésben az ösztrogén kritikus szereppel bír, ennélfogva a nők hajlamosabbak a csontritkulásra. A menopauzát követő csontritkulás elleni kezelés egyik lehetőségeként a hormonpótlást javasolják, egyes tanulmányok szerint utóbbi csökkenti a csonttörékenységet is. Ezt a jótékony hatást az amerikai Women’s Health Initiative vizsgálatai is megerősítették, de arra a megállapításra jutottak, hogy a hormonpótlással összefüggő kockázat nagyobb, mint annak haszna. Megemlítendő ugyanakkor, hogy posztmenopauzális oszteoporózist célzó alternatív terápiák, pl. biszfoszfonátok és szelektív ösztrogénreceptor modulátorok (SERMs) mellett is kedvezőtlen mellékhatásokról számoltak be. Az ismert kezelések kockázatai miatt megnövekedett az érdeklődés a posztmenopauzális csontvesztést minimalizáló életviteli és dietetikai lehetőségek iránt.

A Cocos nucifera Linn (Arecaceae), másnéven kókuszdió Délkelet-Ázsia partmenti területein őshonos növény. Az éretlen kókuszdió (young coconut) húsa önmagában is fogyasztható, világos színű. Az érés során később jelenik meg a jól ismert barnás rostos küllem. A fiatal termés számos részét használják a hagyományos gyógyászatban, továbbá antibakteriális, antioxidáns, érelmeszesedést gátló, lipidszint csökkentő, antidiabetikus hatást tulajdonítanak neki. Ugyanakkor a nők nem ihatnak kókuszlevet, mert az megzavarja a menstruációs ciklusukat, és a jávai emberek is tartózkodnak tőle attól való félelmükben, hogy az terméketlenné teszi őket. A nemzetközi irodalomban „young coconut juice” néven emlegetett, a hathónapos kókuszdióból nyert levet Thaiföldön és Indonéziában fogamzásgátlóként alkalmazzák. Érdekes módon, Thaiföldön tradicionálisan ezt az éretlen kókuszdió levet használják a menopauzán áteső nők tüneteinek enyhítésére. Yuko Morii a Phytotherapy Research-ben megjelent közleményében úgy véli, hogy ezek alapján a kókuszlé fitoösztrogenikus hatással bírhat. Pungmatharith 1988-ban kimutatta, hogy 1 ml éretlen kókusz leve 2,45 pg 17ß-ösztradiolt és más hormonszerű anyagokat tartalmaz.

Hiroshi Matsushita és munkatársai tanulmányának célja a kókuszlé csontanyagcserére gyakorolt hatásainak meghatározása patkányokban petefészek eltávolitása után. Nőstény, 10-hetes Wistar patkányokat osztottak be véletlenszerűen az alábbi négy csoportba: Kiindulási, Ál, Ovx, és Ovx + kókuszlé (csoportonként n=10). A Kiindulási csoport tagjait azonnal leölték, a többi csoport tagjait pedig vagy áloperációnak (Ál), vagy kétoldali ovariektomiának vetették alá (Ovx, és Ovx + éretlen kókusz lé). A kókuszlevet ötszörös koncentrációban, napi 10 ml/testtömeg kg mennyiségben alkalmazták. A műtét után hat héttel leölt a patkányokban a csonttömeget és csont-hisztomorfometria indexet vizsgálták. Az Ovx + éretlen kókusz lé csoportban a bal combcsont ásványi anyag sűrűsége szignifikánsan magasabb volt az Ovx csoporthoz viszonyítva és szignifikánsan magasabbnak mutatkozott a csontképződési ráta is.

Ezen eredmények alapján a szerzők igazoltnak látják, hogy a „young coconut juice” pozitív hatást gyakorol a csontok anyagcseréjére, így lehetséges eszköze a jellemzően menopauza után jelentkező csontritkulás lelassításának.

 

Forrás: Phytotherapy Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.