hirdetés

Parkinson-kór kezelésére szolgáló inhalációs por

Az FDA 2018. december 21-én engedélyezte a Parkinson-kór OFF epizódjainak kezelésére szolgáló Inbrija (levodopa)inhalációs port.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2018. december 21-én engedélyezte a Parkinson-kór OFF epizódjainak kezelésére szolgáló Inbrija (levodopa) inhalációs port (kérelmező: Acorda Therapeutics). A hatóság az engedélyezési kérelmet az úgynevezett Type 3 típusba sorolta be, azaz a benyújtott készítmény újdonsága, fő jellegzetessége az új gyógyszeradagolási forma. Az indikáció szerint az Inbrija karbidopával/levodopával kezelt Parkinson-kórban szenvedő betegek OFF epizódjainak alkalmi kezelésére javallott, ami akkor alakulhat ki, amikor a sztenderd kezelésnek számító orális karbidopa/levodopa adagok bevitele között a dopaminszint túl alacsonyra csökken. Az Inbrija az első olyan inhalációs gyógyszer, mely a karbidopával/levodopával kezelt betegek számára elérhető. A szer forgalmazását az Acorda Therapeutics várhatóan már az idei év első negyedévében megkezdi az Egyesült Államokban, és engedélykérelmüket már az Európai Unióban is beadták.

Az ARCUS® Technológia

Az Acorda Therapeutics az ARCUS® Technology Platformot 2014-ben szerezte meg a Civitas Therapeutics felvásárlásával. Ez a technológia gyógyszerek szisztémás adagolását teszi lehetővé inhaláció útján. Az eljárás során a gyógyszer hatóanyagát könnyű, porózus, száraz porrá alakítják, amivel nagyobb dózisú gyógyszer juttatható be a szervezetbe inhaláláskor, mint a széles körben alkalmazott hagyományos száraz poros technológiával. Az ARCUS® több inhalációs gyógyszernél is alkalmazható, az Acorda például jelenleg egy akut migrén elleni készítményt fejleszt CVT-427 kódnéven. Az ARCUS inhaláló berendezés használata igen egyszerű, a betegnek csak lélegeznie kell, nem kell összehangolnia a levegővételt valamilyen gomb lenyomásával vagy egyéb tevékenységgel.

 

Az Inbrija doboza az ARCUS adagolóval

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA az engedélyt egy olyan klinikai vizsgálati program eredményei alapján adta ki, melybe több mint 900 olyan beteget vontak be, akiket karbidopával/levodopával kezeltek, és akik rendszeresen tapasztaltak OFF epizódokat. A végső fázis III. pivotális hatásossági vizsgálat (SPANSM-PD) egy 12 hetes, randomizált, placebo-kontrollos, kettős-vak vizsgálat volt, melynek elsődleges végpontja a motoros funkcióknak az Egységesített Parkinson-kór Értékelő Skálán (UPDRS Unified Parkinson’s Disease Rating Scale) mért jelentős mértékű javulása volt a 12. hétre. Az Inbrija 84 mg-os adagban jobbnak bizonyult a placebónál, és további pozitív eredmény volt a gyors hatás, mivel a készítmény 10 percen belül kiváltotta a kívánt hatást. 

Mellékhatások, biztonságosság

Az Inbrija nem alkalmazható olyan betegeknél, akik két hétnél nem régebben nemszelektív monoamin oxidáz gátlókkal (MAO-gátlókkal, például fenelzinnel vagy tranylciprominnal) történő kezelésben részesültek. A készítmény alkalmazása során a leggyakrabban (5% felett vagy a placebónál gyakrabban) tapasztalt mellékhatások a köhögés (15%), felsőlégúti fertőzések (6%), émelygés (5%) valamint a köpet elszíneződése (5%) voltak. 

A Parkinson-kór

A Parkinson-kór hazánkban a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség az Alzheimer-kór után, gyakorisága ma már 200-400/100 000 lakos. Előfordulása 65 év felett a másodlagos Parkinsonos tünetekkel is járó betegségekkel, az ún. Parkinson-szindrómákkal együtt ennek tíz–húszszorosa is lehet. Magyarországon becslések alapján 20-30 000 beteggel számolhatunk, világszerte pedig 10 millió beteget valószínűsítenek, és körülbelül a betegek 40%-a tapasztal ON-OFF jelenséget. A Parkinson-kór tünetei más degeneratív idegrendszeri betegségekben, gyógyszerek mellékhatásaként, idegrendszeri gyulladást és többszörös sérülést követően, valamint az idegrendszeri érkárosodásokkal járó (vascularis) betegségekben is kialakulhatnak (Parkinson-szindrómák). A Parkinson-kór oka ismeretlen, kialakulásáért genetikai és környezeti tényezők együtt tehetők felelőssé. Progresszív lefolyású degeneratív központi idegrendszeri betegség, melynek tüneteit a substantia nigra dopaminerg receptorainak pusztulása okozza, a tünetek enyhítése dopamin pótlással történik. Egyik legszembetűnőbb tünete, a finom, akaratlagos mozgások elmaradása, pontosabban azok kontrolljának elvesztése (pl.: a beteg nem tud egy csésze teát megfogni, meginni.) A sztenderd kezelésként alkalmazott levodopa a dopamin előanyaga, amely a természetben is megtalálható. A levodopát az idegsejtek dopaminná alakítják, a dopaminszint növekedése pedig enyhíti a Parkinson-kór tüneteit. (Maga a dopamin Parkinson-kór elleni gyógyszerként nem adható, mert nem tud átlépni a vérből az idegrendszerbe, míg a levodopa igen). Sokszor a levodopát egy másik gyógyszerrel a karbidopával adják együtt, amely gátolja a levodopát átalakító enzimet a periférián (bélrendszerben, vérben) a szervezetben, így lehetővé teszi, hogy több levodopa jusson be az agyba. A karbidopa viszont nem tud bejutni az idegrendszerbe, tehát ott a levodopa át tud alakulni dopaminná. A kezelés elején a mellékhatások általában nem jelentősek, később azonban a levodopa hatékonysága csökken és kiszámíthatatlanná válik. Ennek eredményeként egyes betegek akaratlan mozgásokat (diszkinézia) észlelnek, jellegzetes módon akkor, amikor a gyógyszer a legmagasabb szintet éri el a szervezetben. A hatás időtartama is csökkenhet, ami miatt egyre gyakoribb adagolásra lehet szükség. Később ON-OFF jelenség alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a beteg tüneteinek súlyossága hullámzik, eleinte gyógyszerszedéstől függően, később attól függetlenül. A levodopa kezelés általában hosszú éveken keresztül lehetővé teszi a Parkinson-kóros embereknek a normális életvitelt.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Acorda Therapeutics Announces FDA Approval of INBRIJA™ (levodopa inhalation powder)

Inbrija Label (FDA)

Parkinson’s News Today – Inbrija (CVT-301)

Acorda Therapeutics – InbrijaTM (levodopa inhalation powder)

Acorda Therapeutics – ARCUS® Technology

hirdetés
Cikk[235061] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.