Polifenol a metabolikus szindróma kezelésében
A mikrobiom összetételének szabályozásán keresztül fejti ki glükózanyagcsere javító hatását egy komlóból származó polifenol, a xantohumol.
- Lehetséges-e remisszió a 2-es típusú cukorbetegségből?
- A szemaglutid kardiovaszkuláris előnyei
- Berberin a "természet Ozempic”je?
- A diabetológia fejlődése az elmúlt tíz évben
- Mesterséges intelligencia segítheti az inzulinadagolást
- Cagrilintid + semaglutid a diabezitás megelőzésére
- A COVID-19 járvány és az 1-es típusú diabetes
- Orális inzulinadagolás mikromotoros minitablettákkal
- 1-es típusú diabetesz kialakulását késleltető szer
- Heti egyszeri adagolású bázis inzulin
- Neuropátia és hipoglikémia-veszély 1-típusú diabetesben
- Cukor és immunműködés
- Az alacsony szénhidráttartalmú diéta és sport jótékony hatása 1-es típusú cukorbetegségben
A Microbiome folyóiratban szeptember 21-én jelent meg az Oregon State University (OSU) kutatóinak cikke, amelyben egér modellszervezetekben és sejttenyészetekben sikerült kimutatniuk, hogy egy komlóból származó hatóanyaggal csökkenthető a metabolikus szindróma kialakulásával összefüggésbe hozható egyik bélbaktérium mennyisége. Az eredmények azért fontosak, mert a becslések szerint az amerikai felnőtt lakosság 35%-a szenved az inzulinrezisztencia szindrómának is nevezett anyagcserezavarban, amely kezelés hiányában igen súlyos következményekkel, például kognitív zavarokkal és demenciával jár, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezője. A magas telített zsírtartalmú étrend krónikus, alacsony fokú gyulladást eredményez a szervezetben, ami a metabolikus szindróma kialakulásához vezet. A metabolikus szindrómát akkor diagnosztizálják, ha az alábbi tünetek közül legalább kettő fennáll: hasi elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint, alacsony "jó" koleszterinszint és magas trigliceridszint.
Az OSU kutatói évek óta tanulmányozzák a komló növényben (Humulus lupulus) található xantohumol (XN) és származékai, köztük a tetrahidroxantohumol (TXN) lehetséges egészségügyi előnyeit. Az XN egy polifenol, bizonyos növényekben nagy mennyiségben előforduló szerves vegyület, amelyet a hagyományos orvoslás gyakorlói évezredek óta használnak. Az XN egyike a flavonoidoknak - a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, gyökerekben, növényi szárakban, virágokban, teákban és borokban található természetes vegyületeknek -, amelyek jól ismertek egészségre gyakorolt pozitív hatásaikról.
A cikk első szerzője, Andrey Morgun kutatócsoportjával a mostani vizsgálatban azt mutatta ki, hogy a TXN a bél mikrobiomban található Oscillibacter fajok populációjának csökkentése révén képes lehet a metabolikus szindróma leküzdésére. Az emberi bél mikrobiomját, az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok közösségét több mint 10 trillió mikrobasejt alkotja, amelyek mintegy 1000 különböző baktériumfajból származnak. A kutatók a Morgun által korábban kifejlesztett újszerű számítási módszert, a transzkingdomiális hálózatelemzést alkalmazták, hogy feltárják a TXN metabolikus szindrómát javító mechanizmusát. Az elemzés megjósolja, hogy mely baktériumfajok irányítják az emlősök bizonyos egészségügyi állapotokhoz kapcsolódó génjeinek expresszióját.
“Azt találtuk, hogy a TXN elsősorban a zsírszövet makrofág sejtjeiben a gyulladást elősegítő bélmikrobák mennyiségének csökkentésével és a glükózanyagcsere javításával fejti ki hatását” - nyilatkozta Morgun.
“Amikor a metabolikus szindrómára jellemző magas zsírtartalmú étrendet fogyaszt a beteg, az Oscillibacter baktériumok elősegítik a zsírszövet gyulladásának kialakulását, és ez az a faktor, amely a szindróma hátterében áll" - mondta Morgun. "A TXN igen hatékonynak mutatkozott az Oscillibacter fajok számának korlátozásában.”
Irodalmi hivatkozás:
N. K. Newman et al, Reducing gut microbiome-driven adipose tissue inflammation alleviates metabolic syndrome, Microbiome (2023). DOI: 10.1186/s40168-023-01637-4