hirdetés

Polifenol a metabolikus szindróma kezelésében

A mikrobiom összetételének szabályozásán keresztül fejti ki glükózanyagcsere javító hatását egy komlóból származó polifenol, a xantohumol.

hirdetés

A Microbiome folyóiratban szeptember 21-én jelent meg az Oregon State University (OSU) kutatóinak cikke, amelyben egér modellszervezetekben és sejttenyészetekben sikerült kimutatniuk, hogy egy komlóból származó hatóanyaggal csökkenthető a metabolikus szindróma kialakulásával összefüggésbe hozható egyik bélbaktérium mennyisége. Az eredmények azért fontosak, mert a becslések szerint az amerikai felnőtt lakosság 35%-a szenved az inzulinrezisztencia szindrómának is nevezett anyagcserezavarban, amely kezelés hiányában igen súlyos következményekkel, például kognitív zavarokkal és demenciával jár, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezője. A magas telített zsírtartalmú étrend krónikus, alacsony fokú gyulladást eredményez a szervezetben, ami a metabolikus szindróma kialakulásához vezet. A metabolikus szindrómát akkor diagnosztizálják, ha az alábbi tünetek közül legalább kettő fennáll: hasi elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint, alacsony "jó" koleszterinszint és magas trigliceridszint.

Az OSU kutatói évek óta tanulmányozzák a komló növényben (Humulus lupulus) található xantohumol (XN) és származékai, köztük a tetrahidroxantohumol (TXN) lehetséges egészségügyi előnyeit. Az XN egy polifenol, bizonyos növényekben nagy mennyiségben előforduló szerves vegyület, amelyet a hagyományos orvoslás gyakorlói évezredek óta használnak. Az XN egyike a flavonoidoknak - a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, gyökerekben, növényi szárakban, virágokban, teákban és borokban található természetes vegyületeknek -, amelyek jól ismertek egészségre gyakorolt pozitív hatásaikról.

A cikk első szerzője, Andrey Morgun kutatócsoportjával a mostani vizsgálatban azt mutatta ki, hogy a TXN a bél mikrobiomban található Oscillibacter fajok populációjának csökkentése révén képes lehet a metabolikus szindróma leküzdésére. Az emberi bél mikrobiomját, az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok közösségét több mint 10 trillió mikrobasejt alkotja, amelyek mintegy 1000 különböző baktériumfajból származnak. A kutatók a Morgun által korábban kifejlesztett újszerű számítási módszert, a transzkingdomiális hálózatelemzést alkalmazták, hogy feltárják a TXN metabolikus szindrómát javító mechanizmusát. Az elemzés megjósolja, hogy mely baktériumfajok irányítják az emlősök bizonyos egészségügyi állapotokhoz kapcsolódó génjeinek expresszióját.

“Azt találtuk, hogy a TXN elsősorban a zsírszövet makrofág sejtjeiben a gyulladást elősegítő bélmikrobák mennyiségének csökkentésével és a glükózanyagcsere javításával fejti ki hatását” - nyilatkozta Morgun.

“Amikor a metabolikus szindrómára jellemző magas zsírtartalmú étrendet fogyaszt a beteg, az Oscillibacter baktériumok elősegítik a zsírszövet gyulladásának kialakulását, és ez az a faktor, amely a szindróma hátterében áll" - mondta Morgun. "A TXN igen hatékonynak mutatkozott az Oscillibacter fajok számának korlátozásában.”

 

Irodalmi hivatkozás:

N. K. Newman et al, Reducing gut microbiome-driven adipose tissue inflammation alleviates metabolic syndrome, Microbiome (2023). DOI: 10.1186/s40168-023-01637-4

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.