hirdetés

Programozható fehérjeszállítás a „természet injekciós tűivel”

Az MIT kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amely képes kizárólag egy adott sejttípusba injektálni a beletöltött fehérjéket – például tumorsejtekbe toxinokat.

hirdetés

A Nature folyóiratban március 29-én jelent meg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Broad Institute kutatóinak közös publikációja, melyben egy forradalmian új hatóanyag-beadási eljárásról tudósítottak. A kutatók egy olyan eszközt szerettek volna létrehozni, amely csak meghatározott sejttípusokba juttatná el a beleültetett fehérje hatóanyagot. Az ötletet a természetben már régóta működő példából merítették.

Az endoszimbionta baktériumok olyan precíziós adagolórendszerekkel rendelkeznek, amelyek képessé teszik őket arra, hogy a gazdaszervezet sejtjeibe különböző anyagokat, fehérjéket juttassanak. Ezeknek az egyik változata az ún. eCIS (extracelluláris kontraktilis injekciós rendszer, extracellular contractile injection system), amely egy olyan makromolekuláris komplex, mely a gazdaszervezet sejtmembránján keresztül egy tüskefehérjén át képes a sejt belsejébe juttatni egy adott fehérjét. A kutatók egy rovarokat megbetegítő baktérium, a Photorhabdus asymbiotica adagoló mechanizmusát tanulmányozták részletesen: ez a baktérium rovarok béltraktusába jutva egy speciális adagolórendszer segítségével mérget juttat a gazdatestbe, majd azt elpusztítva szaporodik tovább a halott gazdaszervezet tápanyagaiból. Itt maga a toxin bejuttatásának mechanizmusa, ami érdekes volt, hiszen ez a baktérium kizárólag a béltraktus sejtjeibe fecskendezi be a mérget, nem előbb, és nem is később. A kutatók feltárták, hogy a baktérium ehhez a művelethez egy speciális „kazettát” használ, amelyet PVC-nek neveztek el (Photorhabdus virulence cassette). Ez a kazetta a célsejtek receptorait azonosító kötőelemmel rendelkezik, sehová máshová nem köt be, kizárólag meghatározott rovarok béltraktusát bélelő sejtekbe. A kutatók ezt a felismerő rendszert klónozták, Escherichia coli baktériumokba ültették, majd módosították in silico, azaz újraprogramozták a receptor-azonosító rendszert. Így a PVC „kazetta” képessé vált arra, hogy az azonosító rendszerébe „betáplált” sejtekhez, és kizárólag csak ezekhez a sejtekhez kötődjön, majd ezekbe bejuttassa a kazettában hordozott fehérjét. Ez a megoldás nagyon hasonlít a vírusok által használt penetrációs, azaz sejtbe jutási módszerre, azzal a nem is apró különbséggel, hogy nem nukleinsavakat, hanem fehérjéket képes hordozni. A kutatók olyan módosításokat alkalmaztak a PVC-ken, amelyek lehetővé tették, hogy egerekben, illetve emberekben található specifikus sejtekhez tudjon kötődni.

Már csak az volt a kérdés, hogy az emberi szervezet mely sejtjei legyenek ezek a specifikus sejtek? Itt jött a következő zseniális ötlet: legyenek olyan tumorsejtek, amelyek valamilyen különleges receptort expresszálnak, például EGFR-t. A kutatók in vitro ki is próbálták a módszert, és a mechanizmus valóban jól működött EGFR-pozitív sejtvonalakon.

Ez a felismerő rendszer igen hatékony fegyver lehet a rákos sejtek elölésében, mivel programozható módon képes toxinokat juttatni az adott epitópot hordozó tumorsejtekbe, és csak ezekbe a sejtekbe. A kutatók szerint igen kicsi az esély arra, hogy olyan sejtekbe is bejut a méreg, amelyek nem hordozzák a PVC-be programozott receptort, ezért sokkal kisebb off-target hatásra kell számítani, mint az eddig meglévő terápiák esetében.

Ezen a felhasználási módon túl a PVC hatóanyag-szállítási módszernek rengeteg további alkalmazási lehetősége van. A PCV-k egyik meglepő tulajdonsága például, hogy többféle fehérjét is képesek hordozni. A kutatók megpróbáltak nem toxint, hanem más fehérjéket is becsempészni a kazettába. Az eredetileg megfigyelt PVC-ben hordozott toxin körülbelül 300 aminosav méretű volt, de ennél sokkal nagyobb fehérjéket is sikerült belezsúfolni, például Cas9-et, melynek mérete sokszorosa az eredeti toxinénak, és ezt is megbízhatóan szállította a rendszer egér és emberi sejtekbe. A kutatók szerint csaknem bizonyos, hogy a PVC valamilyen „hajtogató” mechanizmust használ annak érdekében, hogy ilyen nagy fehérjék is beleférhessenek. A távlati célok között szerepel az is, hogy a PVC-ket különböző szövettípusok sejtjeire programozzák be, azaz a beletöltött hatóanyagot csak bizonyos szervekben lesz képes a sejtekbe juttatni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Nature’s Needle: Feng Zhang’s Team Re-engineers Bacterial “Syringes” for Programmable Protein Delivery

Programmable protein delivery with a bacterial contractile injection system

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.