hirdetés

Protonbesugárzás vagy konvencionális sugárkezelés?

A kérdés megválaszolása egyelőre várat magára, mert a legtöbb amerikai biztosító nem hajlandó finanszírozni az igen költséges proton besugárzásokat. 

hirdetés

Az amerikai National Cancer Institute (NCI) által szponzorált, hét folyamatban lévő vizsgálatban a kutatók azt szeretnék kideríteni, hogy a protonsugárral végzett terápia bármilyen tekintetben jobb-e, mint a konvencionális sugárkezelés? Az emlő-, tüdő-, prosztata-, nyelőcső-, máj- és agydaganatokra kiterjedő vizsgálatban az új, kísérleti proton kezeléseket a konvencionális sugárterápiával (fotonterápiával), köztük az intenzitás-modulációs besugárzási technikával (IMRT-vel) hasonlítják össze. A betegek proton besugárzásra való bevonása azonban lassan halad, mivel sem az amerikai kereskedelmi betegbiztosítók, sem az állami Medicaid sem hajlandó finanszírozni a daganatok efajta kezelését, mondván, hogy a proton-besugárzás egyelőre nem bizonyult jobbnak a konvencionálisnál, viszont sokkal drágább. Egyedül a Medicare – a helyi előírásoknak megfelelően - hajlandó többnyire fizetni ezt a terápiás formát, és egyes biztosítók, pl. a Cigna, az Independence Blue Cross, a Blue Cross Blue Shield of Florida, stb. is készek bizonyos daganatos betegségekben – klinikai vizsgálatok keretei között is – fedezni a proton-kezelés költségeit.

(A Medicaid egy állami és egyben szövetségi program, mely egészségbiztosítást ad a nagyon alacsony jövedelműek számára. A Medicare egy szövetségi program, mely biztosítást ad a 65 év fölöttieknek, vagy a súlyosan korlátozottaknak – függetlenül azok jövedelmétől. Egyesek egyszerre mindkét támogatási formát élvezhetik -”dually eligible individual”, számukra a biztosítási önrész már jóval kevesebbe kerül).

Egyes proton-centrumok (pl. University of Pennsylvania, a Mayo Klinika, a University of Maryland) olyan árengedményt adnak a proton-kezelésekre, hogy azok költsége a konvencionális IMRT kezelésekével megegyezzen. Más centrumok (pl. Northwestern Proton Therapy, Seattle Cancer Alliance) pedig olyan fizetési programot állítottak be, hogy a centrum átvállalja a kezelés költségeit, ha egyik biztosító sem fizet.

A kompromisszumok ellenére az igen lassú betegbevonás miatt a vizsgálat egyelőre holtpontra jutott. Pl. az emlőrák miatti proton besugárzásra 893 beteg lenne alkalmas, de közülük 582 betegnek (65%) nem fizetné ki a proton-kezelést a biztosító.

Eddig csak egyetlen randomizált vizsgálatból ismerjük a proton-kezelés hatásosságát, ez a vizsgálat tüdőrákos betegek bevonásával folyt (ezért nem vették be a tüdőrákot a jelen kutatások körébe), és tüdőrákban a proton-besugárzás nem bizonyult jobbnak a standard sugárkezelésnél (lásd ASCO 2016 absztraktok). A Medicare tapasztalatai alapján egy proton-terápiás kúra - indikációtól függően- 10.000-20.000 dollárral többe kerül, mint egy konvencionális IMRT sugárkezelési sorozat.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. Journal of Clinical Oncology

3. American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2016 Annual Meeting

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.