hirdetés

Pulzusszám-ingadozás és traumát követő lelki zavarok

A pulzusszám-ingadozás alacsony értéke a szakértők szerint a vegetatív idegrendszer megzavart működésére utal, és mint egy új vizsgálat megmutatta, a poszttraumás stressz tünetcsoport kialakulásának fokozott kockázatát jelzi.

hirdetés

Szívverésünk szaporasága, szervezetünk igényétől függően, igen tág határok között mozog, és az utóbbi években a pulzusszám változékonysága nagy figyelmet kapott az orvosi szakirodalomban. Az élettan kutatói szerint, a variabilitás alacsony értéke a vegetatív (más szóval: autonóm) idegrendszer zavart működését mutatja, és egy új, részletes vizsgálat szerint egy ugyancsak gyakran tanulmányozott pszichés kórkép, a trauma utáni stressz tünetcsoport (posttraumatic stress disorder, PTSD) etiológiájában szerepel.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói a pszichiátria professzornője, Arpi Minassian vezetésével katonákat vizsgáltak aktív időszakuk előtt és után. A vizsgálat eredményeit a JAMA Psychiatry szeptemberi száma közölte. A munkacsoport prospektív, longitudinális megfigyelés formájában, 2008. július 14-e és 2012. május 24-e között 2160 tengerészgyalogost vizsgált a PTSD-kockázat és a tünetek szempontjából, a harci cselekmények előtt 1-2 hónappal, majd 4–6 hónappal az aktív katonáskodás után.

A munkacsoport tagjai a pulzusszám variabilitását vizsgálták 5 percig a kérdéses paraméter szempontjából optimális technikával, ujjpletizmográfiával, nyugalomban. Ezt követően a pulzushullámok közötti intervallumot olyan algoritmussal elemezték, amely a pulzusszám-variabilitást kis frekvenciájú és nagy frekvenciájú komponensre osztotta. „Általában az a vélemény, hogy a kisebb pulzusszám-variabilitás a szimpatikus idegrendszer túlsúlyát jelzi, a nagy frekvenciájú variabilitás pedig a paraszimpatikus idegrendszer aktivitását tükrözi. Így, ha a két komponens arányát figyeljük, azzal a vegetatív idegrendszer két részegységének arányát vizsgáljuk. A magasabb arány arra utalhat, hogy a paraszimpatikus idegrendszer nem ellensúlyozza megfelelelően a szimpatikus rendszer működését” – foglalta össze Minassian professzorasszony.

A vizsgálat első felében 1415 férfi tengerészgyalogosból 54 esetében diagnosztizáltak PTSD-t a leszerelés után. A második vizsgálati csoport 745 tagjából 25 katonánál észlelték a poszttraumás stressz működési zavar tüneteit. Amikor a frontszolgálat előtti pulzusszám-variabilitást és a leszerelés utáni regisztráció adatait összehasonlították, az első mérés alacsony értéke a PTSD megjelenésének nagy valószinűségére utalt: az esélyhányados 1,47 volt (95%-os MT: 1,10–1,96, p =0,01.

A normál pulzusszám-variabilitású katonák leszerelés utáni PTSD-jének esélye 3,7% volt, ugyanez a csökkent pulzusszám-variabilitást mutató csoportban 15,8%-nak bizonyult. „A pszichológiai kezelés a PTSD sok esetében hatásos, de ha a kórképet sikerül jobban megismerni, az okokat, a valószínűsíthető biológiai tényezőket tisztázni, a terápiás beavatkozások eredménye jobb lehet” – mondotta a munkacsoport vezetője. Hangsúlyozta, hogy további pszichológiai központok adataira is szükség van a PTSD-vel kapcsolatban. Korábban ezt a pszichés zavart szinte kizárólag nőbetegeken írták le. Ez az első, sok esetet ismertető tanulmány, amely férfiakra vonatkozik.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.