hirdetés

Rákellenes gyógyszert termelő CAR-T sejtek a láthatáron

Amerikai kutatók olyan módosított CAR-T sejteket állítottak elő, amelyek nem csak hogy megtalálják a tumorokat, de a helyszínen aktiválják a megfelelő gyógyszert.

hirdetés

A kiméra receptor asszociált T-sejteket (CAR-T) használó immunterápiák a betegek saját genetikailag módosított immunsejtjeit vetik be a rák elleni küzdelembe. Ezek a kezelések forradalmasították az onkológiai ellátást, különös tekintettel egyes hematológiai eredetű ráktípusokra. A Memorial Sloan Kettering Center Sloan Kettering Intézetének (SKI) kutatói azonban most olyan CAR-T sejteket fejlesztettek ki, amelyek valami olyanra képesek, amire elődeik nem: gyógyszert állítanak elő.

A standard CAR-T sejteket laboratóriumban módosítják úgy, hogy a beteg szervezetébe visszajuttatva specifikus markereket ismerjenek fel a ráksejtek felszínén, vagyis „élő gyógyszerként” működjenek. A vérrákos rendellenességek gyógyításában a CAR-T sejtek hasznosnak bizonyultak, mégis számos hiányosságuk van. Az egyik ilyen, hogy csak azokat a rákos sejteket képesek elölni, amelyek hordozzák azt a markert, amelynek felismerésére létrehozták őket. Viszont egyáltalán nem szokatlan, hogy a ráksejtek egy idő után többé már nem állítják elő ezt a markert, így képesek kibújni a marker-elleni kezelés alól. A másik gond pedig, hogy a CAR-T sejtek egy idő után „kimerülnek”, és a rákos sejtek maguk is képesek korlátozni őket. És végül többek között pont azért működnek jól pont a vérrákok bizonyos típusai ellen, mert képesek elérni ezeket a daganatos sejteket, de a tüdőben vagy az emlőkben elhelyezkedő sűrű, szolid tumorok ellen nem hatásosak.

Ezen akadályok leküzdése érdekében az SKI kutatói a CAR-T sejtek egy eddig teljesen új típusát hozták létre: ezek a sejtek „mikrogyógyszertárakként” működnek. Képesek arra, hogy toxikus gyógyszerszállítmányt juttassanak közvetlenül a tumorba, és elöljék mind a markert hordozó ráksejteket, mind pedig a környező, de a markert nem hordozó ráksejteket. Mi több, ezek a sejtek még akkor is tovább termelik a gyógyszert, amikor már kimerültek, és a rák nem képes elnyomni, gátolni a hatóanyagot.

„Ezeket a sejteket SEAKER sejteknek neveztük el” – nyilatkozta David A. Scheinberg, az SKI Molekuláris Farmakológiai Programjának vezetője. „A SEAKER a Szintetikus Enzimmel ellátott Killer sejtek (Synthetic Enzyme-Armed Killer) akronímája. Ezek a sejtek egyesítik az immunsejtek célpont-felkutató képességét és a kettős hatás érdekében lokálisan képesek potens rákellenes gyógyszer termelésére is.”

A rákellenes hatású AMS molekulát Derek Tan fedezte fel korábban, miközben antibiotikumok fejlesztésével foglalkozott. A molekula olyan erős hatású, hogy közvetlenül nem fecskendezhető állatok véráramába, viszont ha helyben, csak a tumor területén termelődik, egér modellszervezetekben hatásosnak bizonyult ráksejtek elölésében. Ezt a technológiát emberekben egyelőre nem próbálták ki.

Az az ötlet, hogy a CAR-T sejteket gyógyszerek, hatóanyagok célba juttatására használják fel, egyáltalán nem új. Több kutatócsoport is kimutatta, az is lehetséges, hogy immunfehérjéket, például antitesteket vagy citokineket termeljenek. Az az elgondolás viszont, hogy CAR-T sejtek kis molekulás gyógyszert állítsanak elő, komplikáltabb feladat, mivel az emberi sejtek normál esetben ilyenre nem képesek.

Ezért az SKI egy meglehetősen trükkös módszert alkalmazott: a rákellenes hatóanyagot összekapcsolták egy olyan másik anyaggal, ami képes maszkolni funkcióját. Majd genetikai módosítással úgy alakították át a T-sejtet, hogy egy olyan hasító enzimet állítson elő, amely leválasztja a maszkoló molekulát a hatóanyagról. „Az emberi sejtek igen jók enzimek előállításában, így a CAR-T sejtek is hatékonyan képesek ezeket termelni. Ráadásul amikor egy gyógyszer inaktív változata (prodrug) kerül a véráramba, a keringéssel a test számos pontjára eljut. A CAR-T sejtek által termelt enzim ollóként működve a prodrug aktív részét a tumor helyén vágja le.”

A kutatók a SEAKER sejteket in vitro Petri-csészében és in vivo egér modellszervezetekben is kipróbálták, és a ráksejtek elpusztítása során mindkét esetben jobban teljesítettek, mint a hagyományos CAR-T sejtek. Az SKI csapata több különböző vizsgálat során arra is rámutatott, hogy a SEAKER sejtek több különböző prodruggal és több eltérő hasító enzimmel is használhatók, ezért nem is a SEAKER-sejtek, hanem a SEAKER platform névvel utalnak inkább a technológiára.

A biztató kísérleti eredmények miatt egy CoImmune nevű cég már meg is vásárolta a licenszet a Memorial Sloan Kettering-től, hogy humán vizsgálatokban is tesztelhesse a technológiát, és a kutatókkal közösen dolgoznak új kezelések kifejlesztésén.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists retool CAR T cells to serve as 'micropharmacies' for cancer drugs

Engineering CAR-T cells to activate small-molecule drugs in situ – Nature Chemical Biology

CAR-T SEAKER Cells Activate Small Molecule Drugs at Tumor Site

In Situ Programming of CAR T Cells

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.