hirdetés

Serdülőkori étkezési szokások

A serdülőkor a nagyobb autonómia elnyerésének illetve az életstílus és étkezési szokások változásának időszaka is. Ezek a változások érintik mind a bevitt tápanyagok összetételét, mind pedig annak mennyiségét.

hirdetés

A serdülőkor egy kifejezetten sajátos életszakasz, mivel ekkor intenzív fizikai, pszichoszociális és kognitív fejlődés megy végbe. A növekedés csúcspontját a lányok 11 és 15 éves koruk között érik el, míg ez a fiúknál a 13-16 éves kor közé esik. Testsúlyuk ebben az időszakban felnőttkori súlyuk közel 50%-ával gyarapszik, nő a testmagasságuk a felnőttkori testmagasság 20%-ával nő, és ekkor alakul ki felnőttkori csonttömegük 50%-a is - írja Ostachowska-Gasior az Int. J. Environ. Res. Public Health-ben megjelent tanulmányában. Egyes étrendi minták igen általánosak a lengyel serdülők körében is, úgymint gyakori nassolás (általában energiadús élelmiszerek), megszokásból történő, rendszeres étkezéskihagyás (különösképp reggeli), késő éjszakai vacsora vagy rendszertelen étkezés, nagymértékű gyorsétel - és erősen feldolgozott étel fogyasztás, hagyományostól eltérő étkezési szokások.

A szerzők a serdülők étkezéseinek időpontját és gyakoriságát vizsgálták azért, hogy kiértékeljék az első és utolsó étkezés, a nem, a testtömeg index (BMI), valamint a középiskolai tanulók képzettségi szintje közötti összefüggést. Az adatok értelmezéséhez a következőt kell tudni a lengyel oktatási rendszerről: az általános iskola után, 13-16 éves korig 7-9. osztályba un. gimnáziumba (alsó középiskolába) járnak a gyerekek. Ezt követi valamilyen 3-4 éves továbbképző (lyzeum, szakközépiskola), azaz felső középiskola. A tankötelezettség betöltött 18 éves életkorig áll fenn. A tanulmány 2013–2014 között zajlott le, 3009 krakkói és sziléziai gimnáziumi (13-16 évesek) és felső középiskolai tanuló (17 -19 évesek) bevonásával. Az adatokat kérdőívek segítségével gyűjtötték be.

A reggelizők jelentősen gyakrabban étkeztek más alkalmakkor is (második reggeli, ebéd, desszert, vacsora) a nem reggelizőkhöz viszonyítva. A „főétkezések” megtartása nem és életkortól függő volt. Az „idősebb” lányok hajlamosak voltak a reggeli és a vacsora gyakoribb kihagyására. A reggelizők és nem reggelizők BMI értékei között nem mutatkozott szignifikáns különbség.  A magasabb osztályba járó kamaszok ritkábban fogyasztanak „főétkezéseket”, mint a kisebbek. A családjuk keresetétől függetlenül mindkét nem kamaszai ki vannak téve az étrendi túlzásoknak (teljes zsír, telítetlen zsírsavak, koleszterin, nátrium, finomított cukor) és a hiányoknak is (gyümölcsök, zöldségek, vasban és kalciumban gazdag ételek). Erős pozitív kapcsolat áll fenn a rendszertelen reggelizés és a felesleges súlygyarapodás között, mely az első lépés az elhízás, az anyagcsere-rendellenességek, a cukorbetegség, és a szív- és érrendszeri betegségek felé. Valószínű, hogy a reggeli étkezés kihagyásának következményei jelentkezni fognak a későbbi felnőtt élet tápláltsági állapotában, mivel ekkor az étkezési szokások megtörése jóval nehezebb. Ezen állítás a helyességének igazolására további kutatások szükségesek.

 A rendszeres étkezés - különösképp a reggelizés- a megfelelő napi energia-bevitellel együtt jótékony hatással van a testi és lelki fejlődésre, valamint nem lehet eléggé hangsúlyozni fontosságát az egészséges táplálkozásra nevelés során, mivel az egészséges étkezési szokások biztosítják a jó közérzetet a későbbi felnőttkori élet során. –állapítják meg a kutatók.ű

 

Forrás: International Journal of Environmental Research and Public Health

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.