hirdetés

Sokgénes vizsgálatok a recidívakockázat és a kemoterápiás hatékonyság felmérésének javítására korai stádiumú vastagbélrákban: Eljött végre az idő, vagy még mindig a stádiumokhoz kötött a kezünk?

A colorectalis carcinoma világszerte a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganat a tüdőrák és férfiaknál a prosztatarák, nőknél pedig az emlőrák után. A legtöbb rákhoz hasonlóan a hosszú távú túlélés attól függ, hogy a betegség milyen stádiumú a diagnózis felállításakor. Például az I. stádiumú vastagbélrákos betegek 5 éves túlélési aránya meghaladja a 90%-ot, de ez az arány II. stádiumú betegségben 72–83%-ra, III. stádiumú betegségben (American Joint Committee on Cancer) pedig 44–83%-ra csökken. A jelenlegi stádiummeghatározási rendszer azonban nem teszi lehetővé az egyéni kockázat pontos megítélését. Például ismert, hogy a IIB stádiumú betegek prognózisa rosszabb, mint a IIIA stádiumú betegeké, ami arra utal, hogy jobb eszközök kifejlesztésére van szükség.

A jelenlegi stádiummeghatározási rendszer korlátai zavarhatják az optimális klinikai ellátást, mivel a műtét utáni adjuváns kemoterápia adásával kapcsolatos döntés többnyire ezen az osztályozórendszeren alapul. Hármas stádiumú vastagbélrákban széles körben standard kezelésnek tekintik az adjuváns terápiát, és alkalmazását többek között az American Society of Clinical Oncology (ASCO) és a European Society for Medical Oncology is jóváhagyta. Az elmúlt évtizedben a vastagbélrák adjuváns kezelési sémája és időtartama a 12 hónapos fluorouracil (FU) bolusból és levamisolból álló kombinációról 6 hónapos FU-infúzióból + leucovorinból (LV) és oxaliplatinból vagy egy orális fluoropirimidinből (pl. capecitabin) álló kombinációra változott. Másrészt az adjuváns kemoterápia szerepe II. stádiumú betegségben ellentmondásosabb.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Josep Tabernero és José Baselga
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.