hirdetés

Szívelégtelenségben az egészségügyi tájékozatlanság életveszélyes

A szívelégtelenség miatt kórházban kezelt betegek közül az egészségügyi fogalmak szempontjából tájékozatlanok két éven belül szignifikánsan többen halnak, mint azok, akik jobban értik a betegséggel kapcsolatos ismereteket.

hirdetés

Az egészséggel, betegségekkel kapcsolatos tájékozottság igen változó, pedig az egyén egészségi állapota, jólléte nem kis mértékben függ ettől. Még kifejezettebben fontos ez a betegek esetében, mert akkor képesek panaszaik romlását fékezni, ha tisztában vannak kórképük lényegével, kezelésük fontos szempontjaival.

A heveny szívelégtelenség súlyos, kórházi kezelést igénylő állapot, mert nem megfelelő, nem hatásos beavatkozás esetén gyors halállal végződhet. A nagy jelentőségű témáról, az amerikai Vanderbilt Egyetem munkacsoportja Candace McNaughton vezetésével az American Heart Association tudományos folyóiratában nagy figyelmet keltő vizsgálat eredményeit közölte.

Már a bevezetésben hangsúlyozzák, hogy a heveny szívelégtelenség igen súlyos közegészségügyi probléma, mert az Egyesült Államokban mintegy 5 millió beteget kezelnek emiatt, sokukat ismétlősően kell kórházba felvenni, és becslés szerint a betegek kezelésének költsége 2030-ban meghaladja a 70 milliárd dollárt. Nálunk a betegszám 250–300 ezer.

A kutatók 1379, heveny szívelégtelenség miatt hospitalizált beteg sorsát követték 2010 novembere és 2013 júniusa között. Átlagéletkoruk 61,1 év volt, 41%-uk volt nő. Három kérdésre kértek választ és egytől ötig terjedő skálán értékelték a válaszokat. Az angol szakirodalomban egészségügyi analfabétizmusnak nevezik a súlyos egészségügyi tájékozatlanságot: a kérdésekkel és az ezekre adott válaszok értékelésével ezt igyekeztek fölmérni.

A betegek közül 320-an (23,5%) bizonyultak egészségügyileg analfabétának, és a megfigyelési idő alatt ezek közül 124-en (38,3%) meghaltak. A tájékozottabbak nemcsak jobban teljesítették a kérdéssort, de a túlélésük is szignifikánsan jobb volt: a több mint 1000 betegből csupán 279 fő (26,5%) halt meg. A két csoport közötti különbség akkor is szignifikáns maradt, ha az értékelést az életkor, a nem, a bőrszín, az egészségbiztosítás formája, a tanultság figyelembevételével végezték, vagy azt is megnézték, hogy a beteg mennyi ideje volt a kórházban.

Az egészségügyileg analfabéták általában idősebbek voltak, főleg férfiak, alacsonyabb iskolázottságúak és csak államilag biztosítottak. A kórházból való hazabocsátás után 3 hónapon belül ennek a csoportnak a tagjai 30,1%-ban ismét kórházi osztályra kerültek, 14,6%-ban sürgősségi osztályra.

„A szívelégtelenség kezelése összetett, és nem könnyű megérteni. Fontos, hogy a beteg megértse gyógyítóit, a gyógyszeres kezelések lényegét és az életmódi tanácsokat; hogy miért kell csökkenteni a sófogyasztást vagy a folyadékbevitelt, miért szükséges ellenőrizni a testsúlyt. Vannak olyan, művelt és olvasott betegek is, akik mégis nehezen értik meg az egészségügyi tudnivalókat” – foglalta össze a vizsgálat vezetője.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.