hirdetés

Szívrázkódás a krikettpályán

Az agyrázkódás gyakori következménye a koponyasérüléseknek, a szívrázkódás sokkalta ritkább és általában sportolás során történő baleset. 

hirdetés

Ausztrál szívgyógyászok hirtelen szívhalállal járó, szerencsére újraéleszthető szívrázkódás esetről számolnak be.

Ryan J. Spencer és munkatársai edzés közben a krikettpályánál voltak, amikor egyik 25 éves, makkegészséges játékost a krikettlabda szíven talált. A játékos nem viselt mellkasvédőt és a kemény labda, fényképen is jól látható, lila foltot hagyott a mellkas bőrén. A labdával eltalált játékos 30 másodpercen belül eszméletlenül összeesett, de elsősegélynyújtásban jól képzett edzőtársai a klinikai szívhalál miatt késedelem nélkül elkezdték az újraélesztést és hívták a rohammentőt. A szakemberek kilenc percen belül megérkeztek.

Az akkor elvégzett EKG vizsgálat a hirtelen szívhalál esetek leggyakoribb változatát, kamrafibrillációt igazolt (a szív ritmusos, vért pumpáló működése helyett csak remeg, fibrillál és ez a vérkeringés szempontjából szívmegállást jelent). A mentők az elektromos defibrillátorral áramütést alkalmaztak a mellkasra és már az első defibrilláció hatására a szabályos szívműködés helyreállt. A beteg visszanyerte eszméletét és a mentők gyógyintézetbe szállították.

A későbbiekben elvégzett, részletes kardiológiai vizsgálatok károsodás nélkül működő szívet mutattak. A szerencsés sportember, aki mérnök volt, két hét múlva már ismét dolgozott, és a drámai esemény után két évvel ismét rendszeresen krikettezik, igaz mellkasvédővel.   

Hirtelen szívhalál erős szívtáji ütés következtében bárkinél előfordulhat: az Egyesült Államokban 1995. óta 225 ilyen esetet regisztráltak. A túlélés elsősorban a környezetben lévők felkészültségétől függően 24 %-nak bizonyult. Az ilyen események áldozatainak 95 %-a fiatal férfi, aki többnyire valamilyen sporttevékenység közben kap olyan ütést a szívtájra, hogy az szívhalálhoz vezet.

Ezért nagyon fontos, hogy a sportpályák körül tevékenykedők és a sportolók megtanulják az elsősegélynyújtást és újraélesztést.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.