hirdetés

Talkózis nem csak foglalkozási ártalom

A pulmonális talkózist leggyakrabban foglalkozási expozíció vagy intravénás kábítószerrel való visszaélés következtében észlelik.

hirdetés

A pulmonális talkózis vagy talkum-pneumokoniózis első, a talkum bányászásából és feldolgozásából fakadó esetét Thorel jegyezte fel 1896-ban. A szakirodalom tanulmányozása során kiderült, hogy növekedés tapasztalható a bejelentett tüdőbeli manifesztációk számában. A betegek igen gyakran nincsenek tudatában az expozíciónak, kiváltképp akkor, ha az nem köthető foglalkozási ártalomhoz.

A talkum vagy magnézium-szilikát [Mg3Si4O10(OH)2] egy, az iparban és a mindennapokban is gyakran és széles körben használt, vízben nem oldódó anyag. Az ipari talkum megtalálható festékekben, rovarirtókban, tetőfedési termékekben, aszfaltban, kerámiákban, gumiban, fémöntödékben, bányászatban, etc. Felhasználásától függően a talkum más anyagokat is tartalmazhat, úgymint alumínium, vas, kalcium, azbeszt, és szilícium-dioxid. A magas tisztaságú talkumot gyakran használják tömegnövelő szerként, illetve orális gyógyszerekben vivőanyagként. A talkumot gyakran használják továbbá szklerotizáló szerként a rosszindulatú mellkasi folyadékgyülem kontrollálására. A kozmetikai talkum gyakori alkotóelem izzadásgátlókban és hintőporokban, púderekben. Általánosságban nem tekintik veszélyforrásnak az előírtnak megfelelő használat esetén. Belégzést követően a légcsőből a talkumrészecskék egy része kitisztul, ez a tisztulási folyamat azonban elégtelen lehet hosszabb időtartamú, vagy egyszeri, de nagymennyiségű expozíció esetében. A következmény: diffúz interstitialis fibrosis, nodulararis fibrosis, és idegentest granulomák kialakulása.

A közölt esettanulmányok alapján a talkum belégzése és a légúti tünetek között eltelt idő változatos. Volt, akinél 4 hónapos rendszeres kozmetikai talkum belégzése után 10 évvel és volt, akinél 5 évnyi munkahelyi terhelés után 40 évvel diagnosztizálták a betegséget. 2015-ben az ERS-n a Jos Rooijackers vezette holland munkacsoport csokoládégyártás során használt talkum belégzése okozta foglalkozási betegségről adott számot. A gyártási technológia során ugyanis talkumot is rendszeresen használnak.  Egyébként nemcsak a csokoládégyártásban, hanem egyéb élelmiszereknél és ételszínezékek hordozóanyagaként is használják. 1977-ben egy olyan 10 éves fiúnál igazoltak pulmonális fibrosist, aki egyszer, 2 éves korában nagy mennyiségű babahintőport lélegzett be. A tüdőbe a talkum azonban nem csupán belégzéssel, hanem a keringéssel is bekerülhet. Kábítószer-használók a per os bevitelre szánt tablettákat feloldva intravénásan adják be maguknak. A kapillárisokban elakadt szemcsék nekrózishoz vezethetnek az egyes szervekben. Jellemző módon a methylphenidate, methadone, promethazine, diazepam, acetaminophen beadásával próbálkoznak. De okozott megbetegedést a hamisított- hintőporral dúsított- heroin is. A betegség lassan progrediál: hosszú távon krónikus resp. insuff, pulmonaris hypertensio, jobb szívfél elégtelenség, cor pulmonale alakulhat ki. A diagnózist a szövettan adja, de segíthet a BAL is. Egyes esetekben a szteroid-kezelés hatásos. Előrehaladott eseteknél a transzplantáció szóba jön.

 

Forrás: 

1. Case Reports in Medicine

2. ÖBIG

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.