hirdetés

Távoli áttét kialakulása az emlőrák endokrin terápiája után

A rosszindulatú emlődaganatok endokrin terápiája mellett egyértelműen csökken a betegség kiújulásának kockázata. A recidíva kockázata javarészt az eredeti tumormérettől és nyirokcsomó státusztól függ.

hirdetés

Korai stádiumú, ösztrogén receptor- (estrogen receptor/ER) pozitív emlőrákban szenvedő nők körében az 5 éven át tartó endokrin terápia lényegesen csökkenti a betegség kezelés alatti, vagy a terápia utáni kiújulását. További 5 éven át tartó endokrin terápia ugyan még tovább tartó védettséget jelenthet, azonban számos potenciális mellékhatás miatt alkalmazása mérlegelendő.

A New England Journal of Medicine 2017. novemberi számában megjelent meta-analízisben 88 tanulmány több mint 60000 ER-pozitív emlőrákban szenvedő betegének adatait elemezték. A vizsgálatokban részt vevő páciensek az 5 éves endokrin kezelés után mind betegségmentesek voltak. Rétegzett analízisükben az egyes kezelési formák tumorátmérővel és nyirokcsomó státusszal (TN), tumor differenciáltsági fokával való összefüggéseit elemezték, illetve a betegek klinikai kimenetelét a diagnózist (endokrin kezelés megkezdését) követő 5 és 20 év közötti időtartamra vonatkozóan vizsgálták. Céljuk a későbbi távoli kiújulás abszolút kockázatának meghatározása volt, mellyel meghatározhatóvá válhat az endokrin terápia meghosszabbításának szükségessége.

A vizsgált emlőrákos páciensek betegségének kiújulása a tanulmány során (5 és 20 év közötti követési időtartam) állandó arányú volt és erősen korrelált az eredeti tumor TN stádiumával. Kezdeti, T1 stádiumú betegség mellett a távoli kiújulás valószínűsége nyirokcsomó érintettség nélkül (T1N0) 13%, 1-3 nyirokcsomó érintettsége esetén (T1N1-3) 20%, 4-9 nyirokcsomó érintettsége esetén (T1N4-9) pedig 34% volt, míg T2 stádiumú betegség mellett ugyanezek az arányok rendre 19%, 26% és 41% voltak. Az emlőrák okozta elhalálozás kockázata szintén a TN státusztól függött, míg az ellenoldali emlőrák kialakulásával kapcsolatban nem volt ilyen kapcsolat kimutatható. A vizsgálat alapján a tumor differenciáltsági foka és a Ki67 státusz, melyek egymással szorosan összefüggő mutatók, csupán mérsékelten független prediktív értékűnek bizonyultak távoli kiújulás tekintetében, míg a progeszteron receptor (PR) és a HER2 (human epidermal growth factor receptor type 2) státuszok egyáltalán nem bizonyultak prediktív értékűnek. Az 5 és 20 éves tanulmányi idő alatt a T1N0 stádiumú emlőrákos esetek távoli kiújulásra való abszolút kockázata jól differenciált daganatok esetében 10%, közepesen differenciált esetekben 13% volt, míg rosszul differenciált esetekben 17%-nak bizonyult. A bárhol megjelenő recidívára, vagy az ellenoldali emlőben megjelenő rosszindulatú daganat kialakulására való kockázatok az egyes differenciáltsági fokok mellett pedig rendre 17%, 22% és 26% voltak.

Öt éven át tartó endokrin kezelés után az 5 és 20 éves követési idő során folyamatos volt a betegség kiújulása. A távoli kiújulás kockázata erős korrelációt mutatott az eredeti tumor TN státuszával, 10-41%-os kockázati arányszámokkal. Mindezek alapján a távoli kiújulás rizikója elsősorban a primer tumor mutatóitól és nem az alkalmazott endokrin terápia hosszától függ.

 

Forrás: NEJM

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.