hirdetés

Terhesség alatt a sok fruktóz károsítja a magzatot

A legédesebb cukorféle, a fruktóz egy új állatkísérlet tanúsága szerint a terhesség idején, nagy mennyiségben fogyasztva az utódokat kifejlett kori magas vérnyomásra, zsírmájra és inzulinrezisztenciára hajlamosíthatja.

hirdetés

Manapság sokan fogyasztanak bőségesen gyümölcscukrot, anélkül, hogy tudnának róla, mert az élelmiszeripar gazdasági okokból a legtöbb üdítőitalt és számos ennivalót fruktózzal ízesít. Mind több tudományos adat lát napvilágot arról, hogy a fruktóz rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztva egyáltalán nem tartozik az egészséges édesítőszerek közé. Az adatok arra utalnak, hogy a sok fruktóz növeli a szív-ér betegségek kockázatát, elősegíti az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A Texasa Egyetem munkacsoportja Antonio Saad vezetésével nagy feltűnést keltő kísérletet végzett a túlságosan sok fruktóz fogyasztásának veszélyeivel kapcsolatban. Eredményeiket az American Journal of Obstetrics and Gynecology közölte. Az egércsoport fele a jelenleg forgalomban lévő üdítőitalokkal egyezően 10% fruktózt tartalmazó vizet kapott. A másik egércsoportnak tiszta vizet adtak. Az egértáp a két ketrecben azonos volt. A megszületett egerek ugyancsak egérételt fogyasztottak vízzel 1 éven keresztül – ezek az állatok átlagosan 2 esztendeig élnek, és itt a megfigyelés a fiatal felnőttkorig tartott.

A kutatók CT-vel mérték a hasi zsírszövet és a máj zsírtartalmát. Meghatározták a vércukorszintet, az inzulin, az összes koleszterin, a trigliceridek szintjét, valamint a leptin nevű hormon koncentrációját, amelyet mai tudásunk a zsírszövet termel és amely az éhségérzet befolyásolásával fontos szerepet játszik az elhízásban.

A vizsgálat azt mutatta, hogy a gyümölcscukros vízzel itatott egércsoportban mind a hímnemű, mind a nőnemű utódok vércukorszintje emelkedett volt, és magasabb volt a vérnyomásuk is, mint a kontrollcsoport egereié. A fruktózcsoportban a nőnemű egérutódok súlyosabbak voltak, több volt a hasi zsírjuk, májuk zsírtartalmát és inzulinrezisztenciájukat is nagyobbnak találták, a leptinértéküket viszont alacsonyabbnak a tiszta vizet ivó kontrollcsoporthoz képest. Figyelemre méltó viszont, hogy a két csoport között sem az összkoleszterinszint, sem a trigliceridérték szempontjából nem volt különbség.

„Ha eredményeink az emberre is érvényesek, akkor a terhességük alatt sok fruktózt fogyasztó várandós asszonyok gyermekei felnőtt korukra fokozott eséllyel lesznek kövérek és küszködnek magas vérnyomással, anyagcserezavarokkal – hangsúlyozta Dr. Saad. – Ez a hatás a kislányok esetében kifejezettebben érvényesül. Sok fruktózt tartalmazó italok és ételek fogyasztása a terhesség időszakában hátrányosan befolyásolhatja a születendő gyermekek jövőjét, egészségét.”.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.