hirdetés

Testi és szellemi felépülés az emlőrák elsődleges kezelése utáni évben

Célkitűzés
A 2000 National Institutes of Health Consensus Conference on Adjuvant Therapy of Breast Cancer kemoterápiát javasol minden olyan esetben, amikor az invazív elváltozás nagysága meghaladja az 1 centimétert. Az emlőrák hosszú távú túlélői közül rosszabb az életminősége (QOL, quality of life) azoknak a betegeknek, akik adjuváns kemoterápián estek át. Cikkünk célja, hogy a kezelés befejezése utáni évben felmérje a kemoterápiában részesült betegek funkcióját a testi és lelki felépülés alapján.

Betegek és módszerek
A Moving Beyond Cancer (MBC) elnevezésű pszichoedukációs programban részt vevő emlőrákos betegekről (n = 558) gyűjtöttünk prospektív utánkövetési adatokat (RANDSF-36 and Breast Cancer Prevention Trial [BCPT] Symptom Scales), és az adatokat aszerint hasonlítottuk össze, hogy történt-e kemoterápia vagy sem. Az MBC vizsgálatba a primerkezelés (pl. műtét, kemoterápia, sugárkezelés) befejezése utáni 4 hétben léptették be a betegeket. A vizsgálatba való belépéskor, majd 2, 6 és 12 hónappal később önbevalláson alapuló kérdőív segítségével szerzett adatokat elemeztük, miután korrekciót végeztünk az intervenció alapján, illetve a kovariánsok okozta kiegyensúlyozatlanság kiküszöbölésére a hajlamossági pontszámok szerinti korrekcióra is sor került. A kimeneteli analíziseket igazított lineáris kevert modellek segítségével, SAS PROC MIXED alkalmazásával végeztük.

Eredmények
Az SF-36 skála követéses pontszámai nem különböztek a kemoterápiás expozíciótól függően, és mindkét csoportban szignifikáns javulás következett be (p < 0,01) az elsődleges kezelés befejezése utáni egy évben. Az adjuváns kemoterápiához azonban lényegesen súlyosabb fizikális tünetek társultak, ezen belül váz-izom rendszeri fájdalom (p = 0,01), hüvelyiproblémák (p < 0,01), testsúlyproblémák (p = 0,01) és hányinger (n = 0,03).

Következtetések
Az emlőrák kezelése után a fizikális és pszichológiai funkciók jelentős mértékben javultak, függetlenül az adjuváns kemoterápiától. A kemoterápiában részesült betegek súlyosabb és perzisztáló tüneteket éltek meg, melyeket hatékonyabban kell kezelni a túlélők gondozása során.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Patricia A. Ganz, Lorna Kwan, Annette L. Stanton, Julienne E. Bower, and Thomas R. Belin
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.