hirdetés

Testmozgás időskorban: már napi negyedóra elég lehet

Az idősek fele sem mozog annyit naponta, amennyit a WHO javasol. Egy új francia vizsgálat bő évtizedes megfigyelés alapján igazolta, hogy a tétlenséghez képest már napi 15 perces, mérsékelt ütemű testmozgás is javítja az idős emberek életkilátásait.

hirdetés

A biztonságos, egészséges élethez rendszeres testmozgásra is szükség van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális stratégiája szerint a 18–64 éves felnőttek hetenként 150 perc mérsékelt intenzitású aerob testmozgást végezzenek, vagy legalább heti 75 percen át intenzíven mozogjanak. Az előbbi nemzetközi ajánlásnak a mérések szerint az idős embereknek a fele sem felel meg.

Dr. David Hupin, a Saint Etienne-i Egyetemi Kórház orvosa és munkatársai azt kívánták tanulmányozni, hogy a WHO ajánlásához képest lényegesen kevesebb testmozgás is képes volna-e mérhetően javítani az idős korosztály életkilátásait. Két csoportot vizsgáltak. Az egyiket 1011 francia férfi és nő alkotta, akik 2001-ben betöltötték 65. életévüket – az ő sorsukat 12 esztendőn át követték. A másik, nemzetközi csoportba több mint 120 ezer 60 éves ember került, akik a PubMed és az Embase adatbázisban szerepeltek, és akiknek a megfigyelése átlagosan 10 éven át tartott.

A vizsgálatban részt vevők fizikai aktivitásainak mértékét metabolikus ekvivalensekben (MET) fejezték ki. A MET a különböző aktivitási formák kalóriafelhasználását adja meg a nyugalmi állapothoz képest: 1 MET aktivitás üldögélést, 3–5,9 MET közepes, >6 MET erőteljes fizikai aktivitást jelent. A vizsgálat résztvevőit aszerint csoportosították, hogy hetenként hány MET-perc fizikai aktivitást végeztek.

A hetenként ajánlott fizikai terhelés 500–1000 MET-perc. A két megfigyelt csoportban a halálozás kockázatát a MET-percben mért heti fizikai teljesítmény alapján, négy kategória szerint vizsgálták. Az összehasonlítás alapját az inaktív csoport képezte, a másik három betegcsoportot alacsony (1–499 MET-perc), közepes (500–999 MET-perc), illetve magas (>1000 MET-perc) fizikai aktivitás jellemezte.

A megfigyelés ideje alatt a francia csoportból 88-an (9%) haltak meg, a nemzetközi csoportból pedig 18 122-en (15%). A több mozgás dózisfüggően csökkentette a mortalitást. Az inaktívakkal összehasonlítva a kis, a közepes és a nagy aktivitású csoport halálozási kockázata 22%-kal, 28%-kal, illetve 35%-kal volt kisebb. „Ez a két vizsgálat arra utal, hogy az idősek között a testmozgásnak nagy jelentősége van – foglalta össze Dr. Hupin. A legkifejezettebb kedvező hatás az enyhe, de rendszeresen végzett mozgás esetén észlelhető, a fizikai terhelés mértékének további növelése csak mérsékelt eredménnyel jár. Az inaktivitáshoz mérve a kevés, de következetes mozgás, ami az ajánlott érték fele csupán, öregkorban a halálozás esélyét 22%-kal csökkenti. Naponta 15 perc az idősek számára is teljesíthető.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.