hirdetés

Tesztoszteronpótlás és töréskockázat

Egy új tanulmány meglepő módon arról számolt be, hogy a hipogonadizmusban szenvedő idősebb férfiak tesztoszteronkezelése növeli a csonttörések gyakoriságát.

hirdetés

A New England Journal of Medicine- benmegjelent tanulmány szerzői maguk is meglepődtek az eredményeken, hisz a legtöbb korábbi vizsgálat azt mutatta, hogy a tesztoszteron a csontok szerkezetének és minőségének számos mérőszámát javította. Vizsgálatuk tanúsága szerint a tesztoszteronnak a csontok egészségére gyakorolt ismert előnyeivel szemben a hipogonadizmusban szenvedő idősebb férfiaknak adott tesztoszteron pótlás növelte a törések gyakoriságát a placebóhoz képest, és a leggyakoribb törési helyek az alacsony csont ásványianyag sűrűséget (BMD) mutató területek voltak.

Szív- és érrendszeri kockázatban hypogonadizmusban

Mivel a tesztoszteron szerepe jól ismert a BMD növelésében és a csonttömeg csúcsértékének elérésében, a kezelés előnye a törések megelőzésében az alacsony tesztoszteronszintű férfiaknál megvalósíthatónak tűnt; azonban a témával kapcsolatos hosszú távú vizsgálatok hiányoztak.

Dr. Peter J. Snyder (Pennsylvaniai Egyetem) és munkatársai a mérföldkőnek számító, kettős vak, randomizált TRAVERSE vizsgálat részvizsgálata során a súlyos nemkívánatos kardiovaszkuláris események (MACE) kockázatát mérte fel a hipogonadizmus miatt tesztoszteron pótlásban részesülő magas kardiovaszkuláris eseménykockázattal bíró idősebb férfiak körében. Bár a vizsgálat nem mutatott megnövekedett MACE-kockázatot a placebóval szemben, a tesztoszteronpótlás mellett megnövekedett a pitvarfibrilláció, a tüdőembólia és az akut vesekárosodás kockázata.

A töréskockázatot vizsgáló új részelemzés a vizsgálat 5204, hipogonadizmusban szenvedő, átlagosan 64 éves résztvevőjének adatait értékelte az Egyesült Államok 316 helyszínén. A résztvevők randomizálást követően transzdermális 1,62%-os tesztoszteron gélt (n = 2601) vagy megfelelő placebo gélt (n = 2603) kaptak.

A vizsgálatban a hipogonadizmus kimondásához a legalább 48 óra különbséggel vett éhgyomri plazmamintákban két alkalommal 300 ng/dl (10,4 nmol/l) alatti reggeli tesztoszteron-koncentráció és egy vagy több hipogonadizmus tünet meglétére volt szükség. A résztvevők többsége obez (átlagos testtömegindex 35), közel 70%-uk cukorbeteg volt, és kevesebb mint 1%-uk kapott csontritkulás elleni gyógyszert.

A kezelt és a placebocsoportok az életkor, rassz, a csontritkulás kezelésére szolgáló gyógyszerek alkalmazása, a szérum tesztoszteron- és ösztradiolkoncentráció tekintetében hasonlóak voltak.

A 3,19 éves medián követési idő után a tesztoszteronnal kezelt csoportban 3,50% (91 résztvevő) volt a klinikai törések aránya, míg a placebocsoportban 2,46% (64 résztvevő), a szegycsont, az ujjak, a lábujjak, az arccsontok és a koponya töréseinek kizárása után (kockázati arány [HR], 1,43). A tesztoszteron-kezelt csoportban a nem nagy hatású klinikai törések aránya is magasabb volt, mint a placebocsoportban (HR, 1,32); csakúgy, mint az összes klinikai törésé (beleértve a fent kizárt töréseket is) (HR, 1,52); és magasabb volt, mint a csontritkulás elleni gyógyszert nem szedő résztvevők klinikai töréseinek aránya (HR, 1,41). A törések leggyakoribb helye a bordák, a csukló és a boka volt, ami arra utal, hogy a tesztoszteron negatív hatással lehet a csontozatra. Az ezeken a helyeken bekövetkező törések klinikai jelentősége, hogy alacsony csont ásványianyag sűrűségű és korábban töréseket elszenvedett helyeken következnek be, így ezek a területek csontritkulásosnak minősülnek. De a szerzők szerint ennél is fontosabb, hogy ezek a törések a jövőbeli törések és halálozás fokozott kockázatával járnak együtt.

Az eredmények váratlanul értek, mivel a vizsgálatot nem arra tervezték, hogy értékelje azokat a mechanizmusokat, amelyek magyarázatot adhatnak a törések számának növekedésére, például a csontsűrűség és -szerkezet változásaira.

Megjegyzendő, hogy a szérum tesztoszteron-koncentráció változása a tesztoszteron-kezelt csoportban a vizsgálat során alacsonyabb volt, mint amiről néhány más tanulmányban beszámoltak, a kiindulási érték 227 ng/dl mediánjáról 368 ng/dl-re emelkedett a 6. hónapban, és a vizsgálat időtartama alatt magasabb maradt; azonban a szerzők szerint az alacsonyabb növekedés nem magyarázza a törések számbeli növekedését.

Viselkedésbeli változások a megnövekedett töréskockázat hátterében?

Szerkesztőségi véleményükben Dr. Bradley D. Anawalt (Washington Egyetem Orvosi Kara, Seattle, Washington), és Dr. Mathis Grossmann (Melbourne-i Egyetem Orvoskara, Austin Health) megjegyezték, hogy mivel a vizsgálatban a tesztoszteron-kezelést követően viszonylag hamar következett be a törésnövekedés, nem valószínű, ez a csontok szilárdságára és szerkezetére gyakorolt negatív hatást tükrözi, szerintük inkább a tesztoszteron viselkedési hatásai (pl. fokozott fizikai aktivitás) miatt lehetett nagyobb a betegeknél a törés kockázata.

Snyder, a mostani tanulmány első szerzője is részt vett azokban a korábbi vizsgálatokban, amelyekben az alacsony tesztoszteron-koncentrációval kezelt férfiak valóban nagyobb valószínűséggel számoltak be megnövekedett energiaszintről, mint a placebóval kezeltek, írják a Anawalték.  "Ezek a férfiak gyorsabban és messzebbre is gyalogoltak az igyaloglási tesztekben, és lehetséges, hogy a megnövekedett energia növelheti az esés vagy a trauma kockázatát a placebóhoz képest, de az is lehetséges, hogy a tesztoszteron növelheti a kockázatvállaló viselkedést, ami növelné a traumás törés kockázatát" - tette hozzá.

A vizsgálatban az elhízás és a cukorbetegség magas aránya, a nemi hormon-kötő globulin szuppresszióját okozhatja, melynek következtében a résztvevők jelentős részének alacsony lehetett a szérum teljes tesztoszteron-koncentrációja, viszont normális szintű a szabad tesztoszteron-koncentrációja, azaz pszeudo-hipogonadizmussal, vagy mérsékelt hipogonadizmussal állhattak

Mivel a tesztoszteronkezelés növeli a törés, a pitvarfibrilláció és a tüdőembólia kockázatát, kockázatai felülmúlják a jobb szexuális funkció, a járás és a hangulat kismértékű javulásának előnyeit, ezért a szerzők a legtöbb, az életkorral összefüggő hipogonadizmusban szenvedő férfi estén nem javasolják a tesztoszteronkezelést.

 

Forrás: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2308836 https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1506119

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.