hirdetés

Triglicerid metabolitok kockázatjelzőként

Úgy tűnik, hogy a plazma triglicerid szint helyett inkább a triglicerid metabolikus ráta tekinthető mortalitáskockázati tényezőnek.

hirdetés

A trigliceridszint (TG) a szív-érrendszeri (CV) kockázat egyik mérőeszköze és terápiás célpont, azonban egy új populáció alapú kohorsz vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy nem helytálló a TG szintre való fókuszálás a CV kockázatértékelésben.

A koppenhágai általános populációs, 30 000 résztvevőt magában foglaló vizsgálaton alapuló analízisben fokozott kockázatot találtak a bármely etiológiájú, a CV és a daganatos betegség okozta mortalitásra nézve a robusztus TG metabolizmussal rendelkezők körében, 10,7 medián év követés során. Ezek a szignifikáns, a TG metabolikus ráta két markermolekulájának (glicerol és β-hidroxibutirát) koncentrációján alapuló kockázatemelkedések függetlenek voltak a testtömeg-indextől (BMI), továbbá számos más, TG-del összefüggő rizikófaktortól, beleértve a plazma TG szintet is. A plazma glicerol és β-hidroxibutirát szinteket nagy teljesítményű nukleáris mágneses rezonancia spektroszkópiával mérték. A bármely etiológiájú mortalitás 31%-ot nőtt a plazma glicerol szintjét mérve a legmagasabb (>80 µmol/l) vs. a legalacsonyabb (154 µmol/l) kvartilisben. A CV mortalitás a glicerol koncentrációnál 37%-kal, a β-hidroxibutirát koncentrációnál 18%-kal nőtt. Az eredmények alapján a TG metabolikus ráta a mortalitás kockázati tényezője, amit nem magyaráz a magas plazma TG szint vagy az emelkedett BMI.

A 10 éves mortalitás kockázati arányai (HR) a TG metabolit szintekre nézve a legmagasabb vs. a legalacsonyabb kvartilisekben

A mortalitás típusa

Glicerol, HR (95% CI)

β-hidroxibutirát, HR (95% CI)

          Bármely etiológiájú

       1,31 (1,22 - 1,40)

         1,18 (1,11 - 1,26)

          CV

       1,37 (1,18 - 1,59)

         1,18 (1,03 - 1,35)

          Daganatos betegség okozta

       1,24 (1,11 - 1,39)

         1,16 (1,05 - 1,29)

          Egyéb etiológiájú

       1,45 (1,28 - 1,66)

         1,23 (1,09 - 1,39)

Dr. Børge G. Nordestgaard, a cikk szerzője szerint az eredmények „igen-igen meglepőek voltak”. A váratlan eredmények miatt a kutatócsoport további analíziseket végzett és evidenciát keresett arra vonatkozóan, hogy a TG metabolizmus-mortalitás összefüggések nem voltak függetlenek. Egy testsúly szerint rétegezett analízisben az eredmények hasonlóak voltak normál testsúlyú, túlsúlyos és obez emberek körében. Normál testsúlyúaknál ugyanolyan, sőt talán még erősebb összefüggést találtak a TG metabolizmus és a mortalitás között.

Dr. Michael Miller (Hospital of the University of Pennsylvania, Philadelphia) szerint az eredmények „legfeljebb kapcsolatot, de nem ok-okozati összefüggést támasztanak alá”, ezért nem tudnak választ adni arra, hogy „a TG szinten túl önmagában a glicerol és/vagy a β-hidroxibutirát szint függetlenül hozzájárul-e (és ha igen, milyen mértékben) a mortalitáshoz”.

A mortalitási kockázatok nemcsak a BMI-től és a TG szinttől voltak függetlenek, hanem a kortól, a nagyobb derékkörfogattól, számos egyéb standard CV rizikófaktortól, a COPD-től, a diabetestől, az inzulin használattól, a szív-érrendszeri társbetegségektől és a szedett gyógyszerektől is.

Nordestgaard hangsúlyozta, hogy az eredmények csak hipotézis felállítást tesznek lehetővé, és elmondta, hogy a glicerol és a β-hidroxibutirát biomarkerként szolgálhat a kockázat előrejelzéséhez vagy a terápia irányításához, sőt alkalmas lehet a kockázati tényező módosításra.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/995764?src=

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.