hirdetés

Új, kettős hatású fájdalom csillapító

Az FDA új gyógyszerjelölti státuszba vette fel bupivakain+meloxikám kettős hatóanyagú elsősorban posztoperatív fájdalom csillapítására javallott készítményt.

hirdetés

A Heron Therapeutics Inc. február 19-én kiadott közleménye szerint az FDA új valószínű engedélyezési dátumot (PDUFA date) határozott meg a vállalat HTX-011 vizsgálati készítményénél, így a szer várhatóan 2020. június 26-án kapja meg a forgalmazási engedélyt. A HTX-011 egy kettős hatóanyagú (bupivakain+meloxikám), fix dózisú fájdalomcsillapító, amely a műtéteket követő időszakban használatos. Legfőbb előnye, hogy nem tartalmaz opioid hatóanyagot, ám így is 72 órán keresztül képes a fájdalom hatásos csillapítására. A Heron Therapeutics 2017 végén a vizsgálati készítményre már „fast track”, 2018 tavaszán pedig „breakthrough therapy” minősítést kapott az FDA-tól, amelyet 2018 októberében az elsőbbségi felülvizsgálatot indító „priority review” minősítés követett (itt az engedélyezési időszak a normál 10 hónappal szemben mindössze 6 hónap); tehát a szernek már régóta forgalomban kellene lennie, különösen, hogy a HTX-011 az első olyan fájdalomcsillapító, amely mindhárom kulcsfontosságú FDA-minősítést megkapta. A Heron Therapeutics-nál azonban az FDA folyamatos problémákat talált a gyártás és a minőség-ellenőrzés területén, így a gyógyszerfejlesztők által rettegett CRL (Complete Response Letter, hiánypótlási felszólítás) dokumentumban kötelezték a gyártót a feltárt hibák kijavítására – ezek a problémák magát a készítmény hatásosságát nem érintik.

 A hatóanyagokról (bupivakain és meloxikám)

A bupivakain (ATC kód: N01BB01) egy hosszú hatású amid típusú helyi érzéstelenítő (akárcsak a lidokain), mind anesztetikus, mind analgetikus hatással rendelkezik. Magas dózisokban sebészi anesztéziát érhetünk el vele, míg alacsonyabb dózisokban szenzoros blokádot (analgézia) kevésbé kifejezett motoros blokáddal. A hatás kialakulása és időtartama függ a dózis nagyságától és a beadás helyétől. A bupivakain a többi helyi érzéstelenítőhöz hasonlóan a nátrium ionok idegsejt‑membránon keresztül történő beáramlásának megakadályozásával reverzibilisen blokkolja az idegrostok mentén történő ingerületvezetést. Az idegsejt membrán nátrium csatornáit a helyi érzéstelenítő molekulák receptorának tekintik. A helyi érzéstelenítő szerek hasonló hatásokat fejthetnek ki más ingerelhető membránokra, pl. az agyban és a miokardiumban. Ha a gyógyszer nagy mennyiségben bejut a szisztémás keringésbe, toxicitási tünetek jelennek meg, amelyek elsősorban a központi idegrendszerből és a szív‑ és keringési rendszerből származnak. A központi idegrendszeri toxicitás rendszerint megelőzi a szív‑ és érrendszeri hatásokat, mivel a központi idegrendszeri toxicitás már alacsonyabb plazmakoncentrációk mellett is kialakul. A helyi érzéstelenítők szívre gyakorolt közvetlen hatásai közé tartozik a lassú ingerületvezetés, a negatív inotróp hatás és végső soron a szívmegállás.

A meloxikám (ATC kód: M01AC06) az oxikám családba tartozó nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID), amely gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és lázcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. A meloxikám gyulladásgátló hatását a gyulladás klasszikus kísérleti modelljeiben bizonyították. Más NSAID-okhoz hasonlóan a pontos hatásmechanizmusa nem tisztázott. Ugyanakkor legalább egy olyan hatásmechanizmust ismerünk,a mely minden NSAID-ra (így a meloxikámra is) jellemző: ez pedig a gyulladásos mediátorként ható prosztaglandinok bioszintézisének gátlása.

 A klinikai vizsgálati programról

A HTX-011 hatásosságát és biztonságosságát először tervezett császármetszést követő alkalmazás során vizsgálták egy fázis II klinikai vizsgálatban (NCT03955211), ahol 15 betegnél értékelték a farmakokinetikai jellemzőket és a biztonságosságot. A randomizált, kettős-vak, placebo- és aktív-kontrollos, multicentrikus fázis III EPOCH-1 vizsgálatban (NCT03295721) a lábfejen végzett bütyökeltávolító műtétet (hallus valgus ectomia) követően összesen 412 betegnél értékelték a kettős hatóanyagú készítmény alkalmazásának hatásosságát (72 órás időtartam, a betegek által kitöltött NRS-A önbevallásos fájdalom-intezitási kérdőív). A fázis III EPOCH-2 vizsgálatban sérvműtéten átesett, összesen 418 beteget randomizáltak a készítményre, és akárcsak az előző vizsgálatnál, a komparátor fájdalomcsillapító szintén a monoterápiában alkalmazott bupivakain volt. A kettős hatóanyagtartalmú helyi érzéstelenítő (DALA, dual acting local anesthetic) mindkét vizsgálatban teljesítette az elsődleges végpontot, így az FDA az engedélyezési eljárás megindítása, az új gyógyszerjelölti kérelem elfogadása mellett döntött.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Heron Therapeutics Announces FDA Extension of Review Period for NDA for HTX-011 for the Management of Postoperative Pain

Heron Therapeutics Announces FDA Acceptance of New Drug Application Resubmission for HTX-011 for Management of Postoperative Pain

Heron Therapeutics Resubmits New Drug Application to FDA for HTX-011 for the Management of Postoperative Pain

Heron Therapeutics Receives Complete Response Letter For HTX-011 For The Management Of Postoperative Pain

FDA Grants Priority Review Designation for Heron Therapeutics' NDA for HTX-011, a Non-Opioid for Postoperative Pain Management

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.