hirdetés

Új élet neuroprotézissel

Az intrakraniális agy-számítógép interfész fejlődésének legújabb sikere a Lancet-ben olvasható: egy nyolc éve lebénult férfi mindennapi mozgásokra képes neuroprotézisével.

hirdetés

Az 56 éves Bill Kochevar a 8 évvel ezelőtti kerékpárbalesete óta válltól lefelé mozgásképtelen. A C4 szelvény magasságában történt gerincvelő léziót agy-számítógép interfész (BCI) segítségével próbálták áthidalni a Cleveland Functional Electrical Stimulation Center kutatói. Ehhez először két, 96-csatornás mikroelektródát implantáltak Kochevar agyába a motoros kéreg (gyrus precentral) azon részére, ahol előzőleg a kéz mozgásainak beidegzését lokalizálták. Ezek rögzítik az agy jeleit, amikor Kochevar a keze mozgatására gondol. A BCI ezekből a jelekből vonja ki a kívánt mozgásra vonatkozó információkat, majd utasítást küld az elektromos stimuláló rendszernek a mozgás végrehajtására.

A beavatkozás után Kochevar négy hónapos képzési programban vett részt. Itt tanulta meg, hogyan tud gondolataival egy virtuális kart mozgatni a számítógép képernyőjén. Majd amikor a kutatók úgy látták, már saját karját és kezét is képes lesz szabályozni, újabb elektródákat ültettek az agyába. Ez a funkcionális elektromos stimulációs rendszer (FES) 36 perkután elektródából áll. Ezek végzik az ujjak és a hüvelykujj mozgatását, a kéz nyitását, zárását, a könyökízület valamint a csukló hajlítását, nyújtását, valamint a vállízület távolító és közelítő izommozgásait.

A BCI tehát dekódolja a kívánt mozgás parancsának rögzített agyi impulzusait, amelyet az FES rendszer konvertál át az elektromos impulzusok mintáivá. A FES elektródákon keresztül küldött impulzusok váltják ki az izommozgásokat Kochevar kézfejében, karjában, könyökében, vállában. A mozgások kivitelezéséhez egy lengőkarra is szükség van, amely megtámasztja a beteg karját.

Bolu Ajiboye, a tanulmány vezetője arról számolt be, hogy a neuroprotézis segítségével a beteg ismét képes néhány hétköznapi mozdulatot végrehajtani. Ilyen például szívószállal bögréből inni, vagy kanállal elfogyasztani egy tányér burgonyapürét. Nyolc év izomsorvadás után a mozdulatok azonban nehézkesek és nem mindig pontosak. Ennek fejlesztése érdekében a beteg rehabilitációra járt. Több mint 45 hét elektromos stimulációval próbálták a kéz erejét, mozgástartományát, és állóképességét javítani.

Ajiboye szerint a neuroprotézisek annyira egyelőre még nem fejlettek, hogy a betegeknek több függetlenséget nyújtsanak a hétköznapi életben. Az eredmények azonban nagy előrelépést jelentenek a korábbi próbálkozásokhoz képest, amelyekben a páciensek a kezüket csak kinyújtani és behajlítani tudták, vagy a mozgásokat robotkarok végezték. Kochevar az első, aki neuroprotézis segítségével ismét saját kezével (még ha egy lengőkar támogatásával is) képes tárgyakat megfogni és a szájához emelni.

Kochevar az egyik a BrainGate2 tanulmány tervezett 15 betege közül, akik részt vesznek abban a programban, amelynek célja, hogy a kutatók megteremtsék a neuroprotézisek laboratóriumon kívüli használatának előfeltételeit.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.