hirdetés

Új képalkotó vegyület az Alzheimer-kór korai diagnózisára

A washingtoni egyetem kutatói a közelmúltban új vegyületet fejlesztettek ki és teszteltek, melynek segítségével már a preklinikai stádiumban kimutathatóak az Alzheimer-betegségre jellemző fehérjedepozitumok.

hirdetés

Fontos, hogy már korán – a memóriazavar, a zavartság és más kognitív problémák jelentkezése előtt − megszülethessen az Alzheimer-betegség diagnózisa. A betegség jellegzetessége, hogy a korai stádiumban a beteg még teljesen tünetmentesnek látszik, ám a kóros fehérjedepozitumok már kialakultak az agyban. A most közzétett módszer e fehérjedepozitumok (amiloid plakkok) korai kimutatására nyújthat lehetőséget.

A kutatás eredményei a Scientific Reports című lapban jelentek meg.

Az Alzheimer-betegséget kísérő demencia kezdetben csak enyhe fokú, és nem befolyásolja jelentősebben a mindennapi tevékenységeket, később azonban olyan súlyossági fokot ér el, hogy a beteg már nem képes önálló életvitelre. Jelenleg több mint 46 millió demens beteg él világszerte. Megfelelő kezelés híján a betegek száma 2050-re várhatóan 131,5 millióra nő. A betegség tünetei tipikusan 65 éves korban jelentkeznek először, de vannak koraibb kezdetű formák is.

Úgy tűnik, hogy az agyi eltérések kialakulása legalább 10 évvel előzi meg az első tünetek jelentkezését. A preklinikai stádiumban béta-amiloidból és tau-proteinekből álló depozitumok rakódnak le az agyállományban plakkok formájában. Ennek nyomán zavart szenved az agysejtek működése, megszakadnak a közöttük lévő kapcsolatok, és végül a sejtek elpusztulnak.

A most közzétett tanulmány szerzői kiemelik, hogy az Alzheimer-betegség gyógyszeres kezelésének kudarcai arra utalnak, hogy már a preklinikai stádiumban meg kell kezdeni a terápiát ahhoz, hogy az eredményes legyen. Ehhez pedig sürgős szükség van olyan valid biomarkerek azonosítására, melyek már a preklinikai stádiumban jelen vannak.

Mostani vizsgálataikat a jelenleg használt szereknél szenzitívebb (és minden bizonnyal specifikusabb) Fluselenamyl nevű vegyülettel folytatták, mely a jelenleg rendelkezésre álló módszereknél alkalmasabb a béta-amiloid fehérjeplakkok kimutatására. A kutatók reményei szerint a vegyület radiokatív atommal történő jelölése lehetőséget nyújt lokalizálására az agyban pozitronemissziós tomográfia (PET) segítségével.

Az amiloid plakkok diffúz vagy kompakt elrendeződésűek lehetnek – írják a szerzők. A kompakt formát régóta összefüggésbe hozzák az Alzheimer-betegséggel, a diffúz formáról ugyanakkor azt tartják, hogy nem jelez betegséget, mivel Alzheimer-betegek és Alzheimer-betegségben nem szenvedők agyában egyaránt előfordulhat. dr. Vijay Sharma radiológus a közlemény rangidős szerzője azonban azon a véleményen van, hogy a diffúz forma a korai stádiumú betegség jele: „Az Alzheimer-betegség patológiája viszonylag kevéssé feltárt terület. Mivel a jelenleg elfogadott vegyületek nem alkalmasak a diffúz plakkok kimutatására, nincs a kezünkben megbízható noninvazív módszer ezen aspektus elemzésére akár állatkísérletekben, akár humán vizsgálatokban. A most alkalmazott vegyület kitöltheti ezt az űrt.”

Dr. Sharma és munkatársai tapasztalatai szerint a Fluselenamyl 2−10-szer hatékonyabban kötődik a béta-amiloid proteinekhez, mint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) által jelenleg elfogadott három másik képalkotó anyag. Ez azt jelenti, hogy a Fluselenamyl nagyobb eséllyel képes kimutatni az Alzheimer-betegséghez társuló korai elváltozásokat, mivel már a kisebb lerakódásokat is jelzi. A kórszövettani vizsgálatok szerint a Fluselenamyl korrekt módon azonosította a plakkokat az Alzheimer-betegségben szenvedők agyában, ugyanakkor egészséges kontrollszemélyeknél nem jelzett elváltozásokat. Egy másik tesztben a kutatók radioaktív atomot építettek be a Fluselenamyl szerkezetébe, melynek nyomán csak igen csekély interakció jött létre a vegyület és az egészséges személyek agyának fehérállománya között. A vizsgálat vezetője szerint ez igen lényeges szempont, hiszen a jelenlegi vegyületek legnagyobb hátránya éppen az, hogy „válogatás nélkül” kötődnek a fehérállományhoz, ami tévesen pozitív eredményekre vezet.

Az izotóppal jelölt Fluselenamylt megbetegített állatokba fecskendezve azt találták, hogy az képes átjutni a vér-agy gáton, a béta-amiloid plakkokhoz kötődik, ugyanakkor csak csekély konnektivitást mutat a normális fehérállományhoz. A jelölt Fluselenamyl agyi lokalizációja PET vizsgálat segítségével pontosan feltérképezhető. Olyan állatok esetében ugyanakkor, akiknek agyában plakkok nem voltak jelen, a Fluselenamyl gyorsan kiürült az agyból, majd távozott a szervezetből.

A munkacsoport most további kutatásokat tervez a vegyület humán biztonságosságának felmérésére. A szerzők azt remélik, hogy hosszabb távon a Fluselenamyl az Alzheimer-betegség szempontjából veszélyeztetett személyek szűrésének szerve részévé válhat. „E vegyület használatával véleményem szerint csökkenthető a fals negatív eredmények száma, ami potenciálisan javíthatja a korai stádiumú Alzheimer-betegség felismerését, ezáltal a korai terápiát” – zárja a vizsgálat vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.