Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 17
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-11-01

Az FDA áttörést jelentő terápia minősítést adott a Quanterix vállalat pTau-181 nevű tesztjére, mely az Alzheimer-kór diagnosztizálásában nyújthat segítséget.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-02-04

A hypertonia egyik következménye a kognitív funkciók romlása. Az antihipertenzív kezelés neuroprotektív hatása egyértelmű, ám a kognitív funk­ciókra gyakorolt hatásáról kevesebb evidencia áll rendelkezésre

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-04-22

Az Alzheimer-kór az idegrendszer degeneratív betegsége, a demencia leg­gyakoribb oka. Biztos diagnózisa neuropatológiai, in vivo diagnosztiká­jában a biomarkerek használata javítja a specificitást. Bár betegségként említjük, de talán a szindrómához (tünetcsoport) áll közelebb, mivel számos jellemzőjében igen heterogén.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-02-27

A demencia nem betegség, hanem tünetcsoport, szindróma, amelyet me­móriazavar és lebenytünetek (afázia, agnózia, apraxia vagy a frontális végrehajtó funkciók zavara) alkotnak. A demens betegek száma Magyar­országon 150–300 ezer lehet. Bár demenciát számos betegség okozhat, leg­gyakoribb oka (akár 70%-ban) az Alzheimer-kór. A mindennapi funkciókban zavart okozó demenciát az enyhe kognitív zavar stádiuma előzi meg, azt pedig a prodromális szakasz. A demencia okát nem ismerjük, csak kockázati és protektív tényezőkről tudunk. Mivel a tünetek evolúciója éveket-évti­zedeket vesz igénybe, hosszú idő áll rendelkezésre a kockázati tényezők módosítására, a demencia megjelenésének késleltetésére.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-02-20

Már a demencia kezdetén sérülnek azok a speciális agysejtek, amelyek a tájékozódási képességhez szükségesek.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-01-16

A washingtoni egyetem kutatói a közelmúltban új vegyületet fejlesztettek ki és teszteltek, melynek segítségével már a preklinikai stádiumban kimutathatóak az Alzheimer-betegségre jellemző fehérjedepozitumok.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-08-12

A Journal of Parkinson’s Disease-ben megjelent közlemény szerint a nilotinib kedvező agyi változásokat eredményezhet Parkinson betegségben és demenciában.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-06-16

A neurológia tudománya gyors léptekkel halad egyes – jelenleg még ismeretlen eredetű –betegségek lényegének megfejtése felé. 

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-04-14

A profi jéghokizókban a sport közben történő agyrázkódás akut axonális és asztroglia sérülést okoz, amelyek kimutathatók a vérben levő biomarkerekkel (tau és S-100 kalciumkötő protein B). 

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-12-03

A kontaktsportok során szerzett ismétlődő agyi traumák befolyásolhatják a személyiséget, a hangulatot, az észlelést és a gondolkodási képességeket is.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.