hirdetés

Ígéretes Alzheimer-prevenciós terápia kizárólag nőknek

Az egér modellszervezeteken végzett vizsgálat szerint az ösztrogén neuroprotektív hatásának fenntartása védelmet nyújt a neurodegeneratív betegségekkel szemben.

hirdetés

A Science Advances folyóiratban január 24-én jelent meg a Karolinska Institutet kutatóinak cikke, amelyben egy agyi fehérje, a CYP46A1 neurodegeneratív betegségekkel szembeni protektív hatását figyelték meg, kizárólag nőknél.

Az egér modellszervezeteken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a CYP46A1 agyi fehérje aktiválása megvédheti a nőket az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásától, mint az Alzheimer-kór. Ez a fehérje az agyi koleszterinfelesleget egy 24S-hidroxikoleszterin (24OH) nevű termékké alakítja át. A vizsgálat során hím és nőstény egereknél növelték a CYP46A1 fehérje szintjét, ami fokozta a 24OH termelését. A nőstényeknél a kutatók egészségesebb idegsejteket, jobb memóriafunkciókat és magasabb ösztrogénaktivitást figyeltek meg, mind a menopauza-szerű állapotokban, mind az öregedés során. Ezek a hatások a hím egereknél nem voltak kimutathatók.

Alzheimer-kóros betegek agy-gerincvelői folyadékában a 24OH szintjének mérési adatai azt mutatták, hogy a magasabb 24OH-szint korrelált az Alzheimer-kór markereinek, például a tau fehérjének az alacsonyabb szintjével, de ez az összefüggés is csak a nőknél volt kimutatható.

Ezek az eredmények azért nagyon fontosak, mert az Alzheimer-kórban szenvedők kétharmada nő, és a korai menopauza a kognitív hanyatlás specifikus kockázati tényezője. A menopauzát az ösztrogének (ösztron, ösztradiol és az ösztriol) szintjének fokozatos csökkenése jellemzi, és gyakori eset, hogy már ki sem mutatható a vérből. Pedig ez a hormoncsalád nagyon fontos szerepet játszik az egészséges és jól funkcionáló neuronok fenntartásában is.

A tanulmány kimutatta, hogy a CYP46A1 aktiválása növeli az ösztrogénaktivitást a menopauzában lévő és idős nőstény egerek agyában, ezért a CYP46A1-t potenciális nőspecifikus terápiás célpont lehet a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kezelésében.

Silvia Maioli, a kutatás vezetője szerint “korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a CYP46A1 fehérje farmakológiailag jól aktiválható az efavirenz nevű HIV-ellenes hatóanyag (Sustiva, Efavirenz) alacsony dózisú adagolásával. Eredményeink azt sugallják, hogy a koleszterin metabolizmus CYP46A1 aktivátorokkal történő modulálása új, eddig nem alkalmazott megközelítés lehet az ösztrogén által közvetített neuroprotektív hatás elősegítésére az Alzheimer-kór kockázatának kitett nőknél.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Protein activation in the brain may protect women against Alzheimer's

CYP46A1-mediated cholesterol turnover induces sex-specific changes in cognition and counteracts memory loss in ovariectomized mice

Irodalmi hivatkozás:

María Latorre-Leal et al, CYP46A1-mediated cholesterol turnover induces sex-specific changes in cognition and counteracts memory loss in ovariectomized mice, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adj1354

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.