hirdetés

Az ösztrogén tapasz csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

A friss menopauzában alkalmazott ösztrogén tapasz csökkenti a béta-amiloid lerakódását,– írják a Mayo Clinic munkatársai a Journal of Alzheimer's Disease című lap e havi számában.

hirdetés

Alzheimer-kórban kialakuló agyi plakk-képződés alapja a béta-amiloid lerakódás. E lerakódások neuronkárosodást és ennek révén kognitív problémákat okoznak. Már korábban igazolták, hogy az APOE e4 gént hordozó nők nagyobb genetikai kockázatnak vannak kitéve Alzheimer-kór kialakulására.

"Vizsgálatunk először igazolta, hogy az Alzheimer-kór jellegzetes eltérésének tekintett agyi amiloid lerakódás a friss menopauzában alkalmazott 17béta-ösztradiolt tartalmazó tapasszal csökkenthető" – hangsúlyozza a vizsgálatot vezető dr. Kejal Kantarci, a Mayo Clinic radiológusa. A vizsgálat eredményeinek különös jelentősége, hogy a tapasz használatakor az APOE e4 gént hordozó nőkben alacsonyabb volt az amiloid depozitumok szintje, mint a gént nem hordozókban. Mivel "az APOE e4 gént hordozó nők nagyobb genetikai kockázatnak vannak kitéve Alzheimer-kór kialakulására, ezért ők különösképpen profitálhatnak a kezelésből.”

A menopauzát az utolsó menstruációt követő 12 hónapos időszakként definiálják, ami az Egyesült Államokban átlagosan 51 éves életkorra esik. Az ösztrogén szintjének a menopauza alatt bekövetkező gyors csökkenése nőknél az Alzheimer-kór fokozott kockázatával társul.

A National Institutes of Health (NIH) által lefolytatott Women’s Health Initiative vizsgálat kapcsán arról számoltak be, hogy a 65 éves kor felett elkezdett menopauzális hormonterápia fokozza a demencia kialakulásának esélyét. Ezzel szemben a Kronos Early Estrogen Prevention Study elnevezésű multicentrikus vizsgálatban azt a hipotézist tesztelték, hogy egészséges és fiatalabb nőknél a hormonterápiának lehet-e kedvezőbb hatása.

A Mayo Clinic vizsgálatában a Kronos vizsgálat adatait használták fel annak felmérésére, hogy a menopauzális hormonterápia milyen hatásokat fejt ki röviddel a menopauzát követően, a gyors ösztrogéndeplécióval jellemezhető kritikus időablakban (azaz a menopauza utáni 5−36 hónapban). A szerzők a Kronos vizsgálat 68 résztvevőjénél (életkoruk 42−59 év) vizsgálták az amiloid lerakódást a kritikus időablakon belül. Pozitronemissziós tomográfiával  (PET) határozták meg, hogy az agyban milyen mértékben mutathatók ki amiloid depozitumok a vizsgálat lezárása után három évvel.

A 68 nő közül 21-es részesültek ösztrogénpótlásban tapasz formájában, 17-en szájon át szedtek ösztrogént, míg 30-an placebót kaptak. A tapaszt használó nők alcsoportjában kisebb volt az amiloid lerakódás mértéke, mint a placebocsoportban, és a hatás legmarkánsabban az APOE e4 genotípusú nőknél mutatkozott meg. Az orális kezelés nem csökkentette az amiloid lerakódás mértékét.

„Amennyiben eredményeink nők nagyobb csoportjában is igazolást nyernek, a mostani tapasztalatok potenciálisan bővíthetik az Alzheimer-kór prevenciójára rendelkezésre álló lehetőségeinket – hangsúlyozza dr. Kantarci. – Ezen túlmenően alapvetően megváltozhat a nők hozzáállása azzal kapcsolatosan is, hogy a korai posztmenopauzában élnek-e a hormonpótlás lehetőségével.”

A vizsgálatot az Aurora Foundation to the Kronos Longevity Research Institute és a NIH támogatta.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.