hirdetés

Új módszer a bélgyulladás kezelésére

A súlyos kórházi járványokat okozó baktérium, a Clostridium difficle elleni harcban a szokásos antibiotikus kezelés helyett hatásosabb módszer lehet a baktérium által termelt toxinok inaktiválása. 

hirdetés

A spóraképző pálcákhoz tartozó Clostridium difficle alacsony számban az egészséges emberi bélben is jelen van. Mindaddig nem okoz semmilyen problémát, amíg elszaporodása más baktériumok túlsúlya miatt korlátozott. Azonban ha a normál bélflóra például egy antibiotikum-kezelés következtében erősen károsodik, a Clostridiumok hasmenéssel járó életveszélyes bélgyulladást okozhatnak, melynek kiváltója a baktériumok által termelt két toxin. A bevett gyakorlat szerint a kórokozók ellen speciális antibiotikumokat alkalmaznak. Ennek hátránya azonban az, hogy eközben más baktériumok is elpusztulnak, valamint rendkívül ellenálló, rezisztens Clostridiumok is kifejlődhetnek. AScience Translational Medicine-ben megjelent, nem magára a kórokozóra, hanem annak toxinjaira fókuszáló új kezelési stratégiával azonban mindez elkerülhető. Amerikai kutatóorvosoknak máris rendelkezésükre áll egy olyan hatóanyag, ami a toxin blokkolásával egerekben megakadályozta a gyulladásos bélbetegség kialakulását.

Az antibiotikumokkal ellentétben ez a hatóanyag nem öli meg a baktériumokat, mondja Matthew Bogyo (Stanford University), a kutatócsoport vezetője. A csapat munkája során azt az anyagot kereste, ami a Cl. difficle fertőzés ellen hatékony, anélkül, hogy a normál bélflórának járulékos károkat okozna. Összesen 120 000 kémiai vegyületet teszteltek. A baktérium toxinjainak aktivitására 44-nek volt erősen gátló hatása, ezek közül az ebselent választották ki további vizsgálatokra. Ezeket a hatóanyagokat már egyéb célokra tesztelték – többek között a halláskárosodás kezelésére – és klinikai tanulmányok igazolták, hogy a humán orvoslásban súlyos mellékhatások nélkül alkalmazhatóak.

Emberi sejtkultúrákon tesztelve bebizonyosodott, hogy az ebselen gátolja a toxin sejtpusztító hatását. Az ezt követő egérkísérletek során az állatok szervezetébe toxint juttattak, és egy részüknek ezzel egyidőben ebselent is adtak. A hatóanyaggal kezelt állatok még három nap után is életben voltak, míg enélkül a többi két nap alatt elpusztult. A kísérlet következő lépéseként az egerekben Cl. difficle okozta bélgyulladást stimuláltak, és hogy a bélflóra további károsodását előidézzék, antibiotikum-kezelést kaptak, valamint egy multirezisztens kórokozótörzzsel is megfertőzték őket. Amennyiben a táplálékkal ebselent is kaptak az állatok, nem alakult ki náluk bélgyulladás. Azt, hogy vajon az ebselen-kezelés a fertőzés újbóli fellángolását is meg tudja-e akadályozni, egyelőre még nem vizsgálták. A kutatók most a klinikai tanulmányok mielőbbi megkezdését tűzték ki célul, melyekben a hatóanyag optimális adagolását szeretnék megállapítani.

Jelenleg a Cl. difficle fertőzést többnyire metronizadol vagy vancomycin antibiotikumokkal kezelik, és minden negyedik betegnél egy átmeneti javulás után a betegség ismételt fellángolása tapasztalható. A kezelés egy igen hatékony alternatív formájának bizonyult a széklettranszplantáció, amely során béltatalmat juttatnak az egészséges szervezetből a beteg szervezetbe. Ez lehetővé teszi a normál bélflóra gyors fejlődését, és sakkban tartja a Clostridiumokat. Ez az eljárás azonban beláthatatlan rizikóval jár, hiszen az „idegen” baktériumok betelepítése olyan hosszútávú káros következményekkel járhat, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.