hirdetés

Új vérlipid teszt a korai tüdőrák kimutatására

Kínai kutatók a korai stádiumú tüdőrák kimutatására egy, a vér lipidösszetételét mérő gyors és megbízható nagy specifitású és szenzitivitású tesztet fejlesztettek ki.

hirdetés

A kínai Peking University Peope’s Hospital-ban a korai stádiumú tüdőrák kimutatására egy gyors és megbízható próbát fejlesztettek ki. A tüdőrák korai felismerésével jobb kezelési lehetőségek és jobb túlélési arány érhető el, de a jelenlegi szűrési technikák nem elég pontosak. Az új, nem invaziv próba, melyet Lung Cancer Artificial Intelligence Detector-nak (LCAID-nek) neveznek, a vérplazmában egy biomarker kimutatásán alapul. Igen nagy találati pontossága lehetővé teszi, hogy a jelenlegi szűrési technikákkal kombinálva javítsa a korai stádiumú tüdőrákok felismerését, .

A vizsgálat vezetője Dr. Jun Wang, a Peking University Peoples Hospital mellkassebészeti osztályának vezetője a következőket mondta el a Medical News Today-nek: „az LCAID pontossága és magas specificitása segíthet a tüdőrák szűrésében és kimutatásában, csökkentheti a fölösleges sugárterhelést és az invaziv diagnosztikai beavatkozásokat. A vizsgálatban résztvevők többsége I stádiumú tüdőrákos beteg volt, az LCAID segítségével több, mint 90%-uk pontosan besorolható volt.”

Az új teszt kifejlesztésének és jóváhagyásának részleteit a Science Translational Medicine c. folyóiratban közölték 2022. február 2-án.

A tüdőrák korai kimutatása

A tüdőrák a daganatos halálozás leggyakoribb oka, az USA-ban az összes rákos halálozás közel 25%-át teszi ki. Az áttét-képzés, szóródás előtti felismerés esetén jelentősen javul a beteg túlélési esélye. Pl. az American Lung Association szerint 56% körüli 5 éves túlélés várható, amennyiben a tumor a tüdőkre korlátozódik, míg a távoli áttétek esetén mindössze 5% az 5 éves túlélés esélye.

A tüdőrák szűrésére javasolt alacsony dózisú CT gyakran téves pozitivitást mutat egészségeseknél is. A 9% és 50% közé tehető fals pozitivitás miatt egyre nő a fölösleges sugárterhelés, az invaziv beavatkozások száma, és nőnek a költségek is. Bár több próbálkozás történt a tüdőráknak a vérből való kimutatására, de még ma sincsenek nem invaziv és megbízható módszerek ill. biomarkerek a korai stádiumú betegség feltalálására.

Metabolit-profil

A kutatások célja egy olyan plazma biomarker megtalálása volt, ami jelezné a korai stádiumban lévő tüdőrákot. A tüdőrák kialakulása a tüdőszövet anyagcseréjének megváltozásával, esetleg egyes specifikus metabolitok plazma-szintjének megváltozásával jár. Ezek az anyagcsere-változások gyakran kifejezettebbek, mint a gén-expressziós változások, ily módon a metabolitok koncentrációjának változásai a betegség érzékeny biomarkereként szolgálhatnak. Ráadásul a mai technikákkal sok-sok metabolit pontos detekciójára van lehetőség a plazmából és a vizeletből. A vizsgálatban egy tumoros biomarker kimutatása érdekében a korai stádiumú tüdőrákos és a tüdőrák nélküli egyének plazmájának metabolit-tartalmát hasonlították össze.

Gén-expressziós profilok

A korai stádiumú tüdőrákot igazoló potenciális plazma-biomarkerek tömegének leszűkítése érdekében először a tüdőrákos sejtek gén-expresszióját határozták meg. RNS-szekvenálás segítségével felmérték a korai tüdőrákos és az egészséges személyek tüdőszövetében a gén-expresszió különbségeit.

Egy kialakuló daganat olyan változásokra készteti a környezetet, hogy támogassa a tumor életben maradását. A tumor mikrokörnyezetében a tumor táplálása érdekében új erek, immunsejtek és nem malignus sejtek képződnek, a tumor és mikrokörnyezete tehát sokféle olyan sejtből áll, melyek gén-expressziós profiljukban különböznek, amelyek jellegzetességei RNS-szekvenálással határozhatóak meg.  A tüdőrákos sejt és az egészséges sejt gén-expressziós profiljának összehasonlításával azt találták, hogy a tüdőrákos személyekből származó szövetmintákban a lipid anyagcseréhez társuló gén-expressziók szintje különbözik. A tüdőrákos beteg tumoros és a nem tumoros sejtjeiben a lipid anyagcserében résztvevő 13 jelátvitel szabályozási zavara észlelték.

Metabolit biomarkerek

A daganatos és a nem daganatos betegek lipid metabolit szintjeinek eltéréseit folyadék kromatográfia-tömeg-spektrometria (LC-MS) segítségével mutatták ki. A folyadékkromatográfia segítségével választották el a keverékben lévő metabolitokat, míg a tömeg-spektrométerrel lehetett meghatározni az elkülönített metabolitok fajtáját és mennyiségét. 171 tüdőrákos és 140 egészséges egyén plazmájában több, mint 2100 lipid metabolitot határoztak meg. A kapott lipid metabolit-profilok alapján a gépi tanulás algoritmusok segítségével határozták meg a korai stádiumú tüdőrák jelenlétét, végül úgy találták, hogy a 2100 lipid metabolit segítségével nagy pontossággal állapítható meg a tüdőrák jelenléte.

A hosszú idő lerövidítése és az analitikai beavatkozás leegyszerűsítése érdekében a lipid metabolitok óriási tömegét leszűkítették arra a néhány anyagra, melyek a tüdőrák jelenlétét igazolják: mindössze 9 lipid segítségével pontosan meg lehet különböztetni a tüdőrákos és az egészséges személyeket. Olyan LC-MS próbát alakítottak ki, mely ezen lipidek szintjét értékeli, melyet Lung Cancer Artificial Intelligence Detectornak (LCAID)-nek nevezték el.

A teszt teljesítménye

A következő lépésben meg kellett határozni az LCAID teszt teljesítményét, ezért 109 műtét előtt álló tüdőrákos és 1036 tünetmentes személyt vizsgáltak meg. A teszt 91,74%-ban jelezte a tüdőrákot, a mellkasi műtétes csoportban és a szűréses csoportban 96,53%-os pontosságú volt. Szintén mérték a teszt specificitását és szenzitivitását is. A magas specificitás miatt (90% fölött) igen kevés téves-pozitív esetük, a magas szenzitivitás miatt (92% fölött) pedig kevés téves negatív esetük volt.

Vizsgálták azt is, hogy a kilenc lipid hogyan oszlik meg az egyes tüdődaganatos betegek között. A 9 közül 8-nak a tüdőszövetben lévő szintje a tüdő adenocarcinomája esetén eltérést mutatott, ami arra utalt, hogy a plazma lipid-szintjei a tüdő lipid-szintjeinek változásait követik.

Erősségek és korlátok

A teszt pontossága és a kevés téves pozitív eset arra utal, hogy az LCAID és az alacsony dózisú CT kombinációjával jelentősen megjavítható a tüdőrák szűrés. Az LCAID egyszerre 24 mintát képes futtatni, és mindössze 90 percet vesz igénybe, ilyen módon jelentős tömegű szűrésre is alkalmas.

Ugyanakkor a vizsgálatnak vannak korlátai is: a felhasznált vizsgálati anyagok jelentős része a tüdőrák specifikus alcsoportjából, a tüdő adenocarcinomájában szenvedő betegekből származott, és csak kevés volt egyéb tüdőrák (kissejtes tüdőrák, laphámrák), melyek viszont gyakoribbak a klinikai gyakorlatban. Bár a lipid anyagcsere az egyéb tüdődaganatokban is megváltozik, további vizsgálatok szükségesek egyéb típusú tüdőrákokban a vizsgálat igazolására. A szerzők arra is figyelmeztetnek, hogy a vizsgálatok ázsiai populáción történt, ezért a teszt további megerősítése szükséges, mielőtt szélesebb körben használnák.

Forrás:

Written by Deep Shukla — Fact checked by Anna Guildford, Ph.D. New test may quickly detect early-stage lung cancer. Medical News Today. February 9, 2022.

Guangxi Wang, Mantang Oiu, Yuxin Yin, et al. Lung cancer scRNA-seq and lipidomics reveal aberrant lipid metabolism for early-stage diagnosis. Science Translational Medicine. 2 Feb 2022. Vol 14, Issue 630. DOI: 10.1126/scitranslmed.abk2756

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.