hirdetés

Új vizsgálati hatóanyag erozív refluxbetegségre

A Phathom Pharmaceuticals Inc. megkezdte a vonoprazán vizsgálati hatóanyaggal folytatott PHALCON-EE fázis III klinikai vizsgálatot erozív refluxbetegség és gyomorégés kezelésére.

hirdetés

A Phathom Pharmaceuticals Inc. december 2-án jelentette be, hogy megkezdte a fázis III PHALCON-EE klinikai vizsgálatot, amelyben a vonoprazán vizsgálati hatóanyag hatásosságát és biztonságosságát értékelik majd erozív refluxbetegség és gyomorégés kezelésében.

 A vizsgálati hatóanyagról (vonoprazán)

A vonoprazán egy orálisan szedhető kis molekulasúlyú kálium-kompetitív savblokkoló (savgátló) hatóanyag (P-CAB, potassium competitive acid blocker), amely a protonpumpa K+-kompetitív gátlója. A P-CAB-szerek protonációt követően közvetlenül a H+/K+-ATP-áz enzimen fejtik ki hatásukat, a H+/K+-ATP-áz ún. K+-kötő régiójával szemben mutatnak strukturális specificitást. A parietális sejt savtereiben a protonpumpa-gátlókhoz (PPI, proton pump inhibitors) képest nagyságrendileg nagyobb, szuperkoncentrációban vannak jelen (százezerszer nagyobb koncentrációban, mint a plazmában). A P-CAB-szerek reverzibilisen kötődnek a protonpumpához. Dózisfüggően gátolják a savképződést, már az első dózist követően maximális hatást fejtenek ki, és ismétlődő alkalmazásuk során a kezdeti hatékonyság változatlanul fennmarad. A fentiek miatt a PPI-szerekhez képest gyorsabb és elhúzódóbb, gyakorlatilag 24 órás savszekréció-gátlást biztosítanak. A P-CAB hatóanyagok kedvező farmakokinetikai és farmakodinámiás tulajdonságai klinikai szempontból is előnyösek lehetnek. A P-CAB-szerek várhatóan gyorsabb és kifejezettebb savszekréció-gátlást eredményezhetnek, mint a szokványos PPI-szerek. A Takecab néven Japánban 2015 februárjában törzskönyvezett vonoprazánnal kapcsolatos vizsgálatok megerősítik ezeket a várakozásokat. A vonoprazán savgátló hatása in vitro körülmények között 350-szer erősebb, mint a lanzoprazolé. Már az első 20 mg vonoprazán adagot követően a 4 feletti intragasztrikus pH-érték 4 órán belül bekövetkezett, és a pH-emelkedés 24 órán át azonos szinten fennmaradt. A vonoprazán további előnyeként említendő, hogy aktív metabolizálódása ellenére minimális genetikai polimorfizmus hatás várható. A kezdeti klinikai eredmények nem csak arra utalnak, hogy a vonoprazán segítségével hatékonyabb és tartósabb savgátlás érhető el, mint az eddig ismert PPI-szerekkel, de a hatóanyag (az eddigi klinikai vizsgálati eredmények szerint) jól tolerálható és biztonságos. Az előzetes eredmények szerint a PPI-alapú eradikációs kezelés sikertelensége esetén a vonoprazánnal elérhető kifejezettebb savszekréció-gátlás a H. pylori fertőzés eradikációja során is előnyt jelenthet, erre a Hamamatsu Egyetemen folytattak vizsgálatokat (lásd később). A közeljövő vizsgálatai fogják egyértelművé tenni, hogy a P-CAB-szerek jelentős farmakokinetikai és farmakodinámiás előnyei valóban érdemi klinikai haszonnal járnak-e. A P-CAB-szerek rutinszerű alkalmazásának szükségessége, a pontos javallat és a hosszú távú biztonságosság még egyaránt megválaszolásra vár, részben ezek felderítésére indította a Phathom Pharmaceuticals Inc. a PHALCON-EE vizsgálatot.

 A PHALCON-EE klinikai vizsgálatról

A PHALCON-EE (NCT04124926) egy randomizált, kettős-vak, multicentrikus fázis III vizsgálat, amelybe körülbelül 1000 erozív refluxbetegségben szenvedő betegek vontak be Európában és az Egyesült Államokban. A vizsgálat első szakasza a naponta egyszer adagolt 20 mg dózisú vonoprazán hatásosságát és biztonságosságát értékeli majd napi egyszer 30 mg-os dózisú lanzoprazollal összehasonlítva egy nyolc hetes vizsgálati időszakban. A második szakaszban napi egyszeri 10 mg-os ill. 20 mg-os vonoprazán adagolásának eredményeit hasonlítják össze 15 mg lanzoprazol terápiával egy 24 hetes vizsgálati időszakban, és mindkét szakaszban figyelemmel kísérik majd az egyik leggyakrabban jelentkező tünetet, a gyomorégést (heartburn).

A vonoprazánnal a japán Hamamatsu Egyetem már korábban is végzett egy fázis III vizsgálatot (NCT02827942), amelyet tavaly fejeztek be. Ebben a vonoprazánnal együtt adagolt amoxicillin, metronidazol és klaritromicin kettős vagy hármas hatóanyagú kombinált terápiák hatásosságát hasonlították össze a Helicobacter pylori fertőzés csökkentésében. Az eredmények szerint a vonoprazán és az amoxicillin hatóanyag-kombináció ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint a vonoprazán-amoxicillin-klaritromicin hármas terápia, azaz nincs szükség a második antibiotikumra a H. pylori fertőzés megfelelő eradikációs rátájú kezeléséhez.

 Az erozív refluxbetegségről

A gastrooesophageális refluxbetegség (GERD, gastroesophageal reflux disease) világszerte gyakori emésztőrendszeri betegség. Tünetei az életminőség jelentős rosszabbodását eredményezik, és szövődmények kialakulásával is számolni kell. A GERD pontos definíciója és korábbi osztályozása elsősorban morfológiai alapú volt, az endoszkópos vizsgálat eredményén alapult. Napjainkban is igen elterjedt ez az osztályozás, amely a GERD betegeket három csoportba sorolja, elsősorban az endoszkópos vizsgálat során észlelt eltérések alapján:

1. NERD (nem erozív refluxbetegség) – nem azonosíthatók jellegzetes nyálkahártya-eltérések az endoszkópia során, azonban a klinikai tünetek GERD-re típusosak

2. ERD (erozív refluxbetegség) – endoszkópos vizsgálattal típusos nyelőcső nyálkahártyája eltérések figyelhetők meg

3. Szövődményes ERD - nyelőcső fekély, szűkület, Barret-oesophagus, vagy adenokarcinóma igazolható az endoszkópia során

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja szerint a GERD hazai prevalenciájáról nem állnak rendelkezésre megbízható adatok, az viszont biztos, hogy napjainkra népbetegséggé vált. Világszerte számos, különböző vizsgálómódszereket alkalmazó tanulmány készült a GERD prevalenciájának felmérésére. Gyakorisága a fejlett, nyugat európai társadalmakban 8-25% közötti; a kórkép Észak-Amerikában a leggyakoribb, a prevalencia itt 18-27%, becslések szerint az USA-ban 65 millióan szenvednek valamilyen fokú GERD-ben, ezek 30%-a erozív refluxbetegség.

A GERD kóreredete összetett, kialakulásának alapja azonban a nyelőcső kóros motilitása. A nyelés élettani folyamata során perisztaltikus hullám halad végig a nyelőcsövön, amely biztosítja a falat továbbhaladását. A nyelőcső alsó záróizma (LES, lower esophageal sphincter) a perisztaltikus hullám következtében elernyed, így a falat a gyomorba jut. A nyelőcső motilitását, a LES működését elsősorban a vegetatív idegrendszer szabályozza, azonban a folyamat összetett: emésztőrendszeri hormonok, ételek, gyógyszerek egyaránt hatnak a működésre. A nyelőcső ép motilitása, a kiegyensúlyozott LES-működés, a folyamatok finom koordinációja alapvető az élettani működéshez. Ismereteink szerint a GERD kóreredetének alapja a motilitászavar, az összehangolt működés zavara, amely tünetek, szövődmények kialakulásához vezethet.

Az eddigi adatok alapján ellentmondásos a Helicobacter pylori baktérium szerepe a GERD kóreredetében. A H. pylori incidenciája irodalmi adatok szerint 30-90% közötti (többségükben 35%) GERD betegekben, a változatos értékek elsősorban a különböző földrajzi régiók eltérő fertőzöttségéből adódhatnak. Feltételezések szerint a Helicobacter pylori az antrum-gasztritisz, következményes növekedett savelválasztás és a fertőzés eredményeként termelődő citokinek és prosztaglandinok okozta LES nyomáscsökkenés révén járul hozzá a GERD kialakulásához. A fejlett nyugati társadalmakban azonban a H. pylori prevalenciája csökken, míg a GERD és szövődményeinek aránya nő – mindezek alapján a baktérium GERD-del szembeni „védő” szerepe is felmerült. Ezt a feltételezést támasztották alá azok az adatok, amelyek szerint nyombélfekélyben szenvedő H. pylori pozitív betegek eradikációs kezelését követően a GERD gyakorisága nőtt.

 A GERD egyes tünetei annyira jellegzetesek, hogy a kórisme rendszerint már a beteg alapos kikérdezése révén felállítható. A gyomorégés (heartburn) és a regurgitáció a GERD „klasszikus” tünetei. A betegek változatos módon írhatják le a gyomorégést, jellemző módon retroszternális égő érzés formájában jelentkezik, felfelé, az állkapocs felé sugározhat. Testhelyzet (hajolás) vagy bizonyos ételek/italok kiválthatják vagy fokozhatják a tünetet.

A GERD kezelésének első lépése az étrend- és életmód-változtatás, gyakran tanácsolják az ágy feji részének megemelését is. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan adat, amely egyértelműen igazolja, hogy a kávé, fűszeres ételek, citrusfélék, csokoládé fogyasztásának abbahagyása javítaná a GERD tüneteit. Mindezek alapján a mindennapi gyakorlatban GERD kapcsán gyakran javasolt szigorú étrendi megszorításoknak nincs létjogosultsága, azonban ha a beteg kifejezett összefüggést észlel bizonyos étel és a tünetek megjelenése között, az természetesen figyelembe veendő.

A gyógyszeres kezelések során a prokinetikus szerek, a savelválasztást gátló és savközömbösítő szerek, súlyos esetben sebészi kezelés (elsősorban laparoszkópos eljárások) alkalmazhatók.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Phathom Pharmaceuticals Announces Initiation of Pivotal Phase 3 Clinical Trial for Vonoprazan in Erosive Esophagitis

Efficacy and Safety of Vonoprazan Compared to Lansoprazole in Participants With Erosive Esophagitis

Comparison of Vonoprazan-based Dual and Triple Therapies for H. Pylori Eradication

A gyomorsav-elválasztás gátlásának új megközelítése

A gastrooesophagealis refluxbetegség kialakulásának és kezelésének kockázati tényezői – Dr. Pregun István, SOTE, Doktori értekezés

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a felső emésztőrendszer panaszaihoz és tüneteihez rendelhető kórformák (gastro-oesophagealis refluxbetegség, peptikus fekély és nemfekélyes diszpepszia) kezeléséréről

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.