hirdetés

Újfajta immunterápia az onkológiai kezelésben

Egy újfajta makrofág-alapú immunterápia a rákbetegség széles spektrumában hatásos lehet, beleértve az előrehaladott stádiumú eseteket is – állítják  kínai kutatók állatkísérletes tapasztalataik alapján.

hirdetés

A Nature Communications című lapban nyilvánosságra hozott kutatásukban Yuan Liu és munkatársai makrofágokat használtak a tumorsejtek és bizonyos patogének detektálására és eliminálására. Ez nem könnyű feladat, mert bár a makrofágok a kóros sejtek növekedése ellen hatnak, a ráksejtek azonban képesek arra, hogy magukat ép sejteknek maszkírozva elrejtőzzenek a makrofágok elől. Az új immunterápia lényege, hogy kikapcsolja a makrofágokban azt a proteint (SIRPalfa), amelynek segítségével a makrofágok megkülönböztetik egymástól az ép és kóros sejteket. A ráksejtek éppen a SIRPalfát használják arra, hogy ép sejteknek álcázzák magukat. A mostani kutatásban azt találták, hogy a SIRPalfa-deficiens makrofágok gyulladást generálása illetve tumorspecifikus T-sejteket aktiválása révén erőteljes immunválaszt indítanak a ráksejtek ellen.

A tumorspecifikus T-sejtek jelentik a leghathatósabb eszközt a rákbetegséggel szemben, az immunszuppresszió azonban megakadályozza őket e feladatuk ellátásában. A most kifejlesztett újfajta immunterápiában a makrofágokat használják fel a T-sejtek mozgósítására a tumorsejtek ellen. Az eddigi tapasztalatok szerint a kezelés hatásos és nem károsítja nagy számban az ép sejteket, amennyiben a tumornak megfelelő lokalizációban célzottan adják, sugárterápiával kiegészítve. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a kezelést kísérő ártalmak minimalizálása érdekében a terápiát  pontosan célzottan kell alkalmazni.

SIRPalfa-deficiens egereken végzett kísérleteik szerint lokális radioterápiával gyógyulást tudtak elérni colorectalis rákban, illetve a hasnyálmirigyrák két típusában. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert éppen ezek a tumortípusok gyakran terápiarezisztensek, és magas a halálozási arányuk.

A kezelt állatoknál gyulladásos válasz alakult ki, és az esetek többségében a sugárkezelés után azonnal leállt a daganat növekedése. Kis vagy közepes méretű tumorok esetében az állatok többsége 12 napon belül tumormentessé vált, miközben nyilvánvaló hosszú távú nem kívánt hatások nem jelentkeztek, és az állatok a vizsgálat teljes időtartama alatt tumormentesek maradtak. Összességében úgy tűnik, hogy a gyógyult állatok élettartama megegyezett az egészséges egerekével (kb. 18 hónap).

A kezelés kivédte a radioterápia egyik legfontosabb negatív hatását, nevezetesen az erős sebgyógyulási választ, mely a daganat kiújulását eredményezheti, mivel az új szövet kialakulása érdekében szuppresszió alá kerül a lokális immunválasz. SIRPalfa-deficiens egereknél azonban kiesik ez a posztirradiációs mechanizmus.

Ráadásul a kezelés eredményeként tartós immunválasz jött létre a rákbetegséggel szemben, melynek jeleként új tumorsejtek injektálását követően sem alakul ki újabb daganat, tehát a hosszú távú immunitás védelmet nyújtott a kiújulással szemben.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a SIRPalfa kiválóan képes kontrollálni az immunvédekezést a tumor mikrokörnyezetében, ezáltal erősítve az immunszuppressziót és a terápiarezisztenciát, illetve segítve a daganat progresszióját. SIRPalfa hiányában azonban jelentősen előtérbe kerül a tumorellenes immunválasz, ami végső soron a daganat progressziója ellenében hat.

Az új kezelés talán a tumortípusok széles spektuma ellen eredményesen lehet bevethető, beleértve az előrehaladott és áttétes rákbetegséget is.

A sejtterápiás megközelítéseket már nagyon sokféle humán tumortípus ellen tesztelték, és zömükben eredményesnek is bizonyultak. Ezek közé tartozik többek között a leukaemia, melanoma, illetve a tüdő, vastagbél, agy, petefészek, emlő, prosztata és vese rosszindulatú daganatai. A szerzők reményei szerint az új módszerrel 2022-ben már megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok.

„A jelenleg rendelkezésre álló immunterápiás módszerek csak a betegek kis hányada számára jelentenek előnyöket. A laboratóriumi körülmények között már hatásosnak bizonyult új terápiás eljárásunk általános onkológiai kezelésként is kulcsfontosságú lehet azáltal, hogy a megfelelő szignálokat aktiválja a szervezetben a rákbetegséggel szemben” – hangsúlyozzák a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.