hirdetés

Ultramaratonisták zsírégetési rekordja

Elit ultramaraton futók, akik igen kevés szénhidrátot fogyasztottak, kétszer annyi zsírt égettek, mint korábban. A kutatók úgy látják, hogy ennek alapján a szénhidrátra alapozott diétát ilyen terhelés előtt célszerű újraértékelni.

hirdetés

Jeff Volek, az Ohio State University professzora és munkacsoportja 20 kiváló futót vizsgált, akik átlagosan 50 km-es távot teljesítettek rendszeresen. A vizsgálati alanyok 21–45 évesek voltak. Az eredményeket a Metabolism: Clinical and Experimental legfrissebb száma közölte.

A csúcson lévő sportolók közül azok, akik kevés szénhidrátot ettek, maximális fizikai terhelés során kétszer annyi zsírt égettek, mint sok szénhidrátot fogyasztó társaik. „Ezek az atléták, miközben 3 órán át futottak a futószalagon, drámaian több zsírt voltak képesek elégetni, mint a szénhidrátban gazdag diétán lévő sportolók – nyilatkozta Volek professzor. – Ez alapvetően megváltoztatja a sportolók étrendjére vonatkozó, 40 éve mondott tanácsokat, amelyek eddig a bőséges szénhidrát telítésre helyezték a hangsúlyt.”

A 20 tagú vizsgálati csoport felének (10 élsportolónak) az étrendjében 10%-ot tett ki a szénhidrát, 19%-ot a fehérje és 70%-ot a zsír. A 10, szénhidrátban gazdag diétájú sportoló kalóriafelvételének 59%-a származott szénhidrátból, 14%-a fehérjéből és csak 25%-a zsiradékból. Ettől eltekintve minden körülmény megegyezett, a sportolók azonos képességűek voltak, életkoruk, teljesítményük, tréningjük és maximális oxigénkapacitásuk azonosnak bizonyult – „a motor nem különbözött”, hangsúlyozta a vizsgálat vezetője. A munkacsoport ismételten mérte a sportolók maximális oxigénfelvételét. Az első napon a vizsgálati alanyok úgy futottak a futószalagon, hogy meghatározták a maximális oxigénfelhasználást és a zsírégetés maximális mértékét. A következő napon 3 órán át futottak a maximális oxigénkapacitásuk 64%-ának megfelelő intenzitással. A futás közben az atléták vizet ittak, de nem ettek, előtte pedig vagy kevés szénhidrátot tartalmazó, vagy szénhidrátdús tápanyagpelyhet kaptak kb. 340 kcal mennyiségben.

A futás során a két csoport sem az oxigénfelhasználásban, sem a teljesítményben vagy a kalóriafogyasztásban nem különbözött egymástól. A zsírégetés mértéke a hosszú terhelés alatt a kevés szénhidrátot kapó sportolóknál ismét mintegy kétszeres volt a másik csoport tagjaihoz mérve. A zsírégetés a kevés szénhidrátot fogyasztóknál 88% volt, a sok szénhidrátot evőknél 56%.

Volek professzor kiemelte, hogy általában alábecsüljük az emberi szervezet zsírégető képességét, ami csak akkor derül ki, ha csökkentjük a szénhidrátbevitelt. Azt is megfigyelték, hogy a csekély szénhidrátfogyasztás ellenére a zsírt égető sportolók izmainak glikogéntartalma nyugalomban teljesen normális. Hosszú futás közben ugyanannyi glikogént bontanak le, mint a sok szénhidrátot fogyasztók, és izmaikban ugyanannyi glikogént szintetizálnak, mint a sok szénhidráttal élők.

A szénhidrátbevitel csökkentése sok atlétának a teljesítmény és az egészség fokozását jelentheti, mondotta a vizsgálat vezetője.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.