hirdetés

Veleszületett szívhibák és felnőttkori agyi katasztrófák

A veleszületett szívfejlődési rendellenességek gyakorta csak késői felnőtt korban jelentenek kardiovaszkuláris gondot, de egy új kanadai vizsgálat szerint mind az agyinfarktus, mind az agyvérzés szempontjából a legkifejezettebb felnőttkori kockázati tényezőnek számítanak.

hirdetés

Kanadai kutatók az agyi katasztrófa kockázati tényezőit vizsgálva tanulmányozták a veleszületett szívhibák nyilvántartását. Jonas Lanz és munkacsoportja, a quebeci kongenitális szívbetegség adatbázis 1998 és 2010 közötti anyagát használták, megvizsgálva a 18–64 éves korban szélütést szenvedett betegek kardiológiai anamnézisét. A kutatók fölmérték, milyen gyakran fordult elő a szívfejlődési rendellenességgel született férfiak és nők népességében a cerebrális infarktus, vagy az agyvérzés Quebec tartomány lakosságához képest.

Az agyi katasztrófa infarktus formája, az iszkémiás szélütés 9–12-szer gyakrabban fordult elő a veleszületett szívhibával élő betegek csoportjában, 55 éves életkor előtt, mint az átlagnépességben. Az 55–64 évesek körében az agyi katasztrófa az átlaghoz képest a veleszületett szívbetegek csoportjában 2–4-szer fordult elő gyakrabban.

Az agyvérzés gyakorisága a veleszületett szívbetegek körében 5-6-szor volt nagyobb, az 55 év alatti korcsoportban, az 55–64 éves korcsoportban pedig 2-3-szoros gyakoriságot találtak.

A matematikai értékelés azt is igazolta, hogy 65 éves kor előtt a férfiak 8,9%-a, a nők 6,8%-a szenvedett el legalább egy agyi katasztrófát. „Azt már eddig is tudtuk, hogy a szívbetegek csoportjában a szívelégtelenség és az agyi katasztrófa között van összefüggés, de azt nem ismertük fel, hogy ez ilyen jelentős kockázati tényező” – mondotta Ariane Marelli, a McGill Egyetem professzora. Azt is hangsúlyozta, hogy a veleszületett szívhibával élők az agyi katasztrófa fokozott veszélye miatt lényegesen nagyobb prevenciós figyelmet igényelnek, mint az átlag népesség, minimalizálva a kockázati tényezőket.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.