hirdetés

Veleszületett szívfejlődési rendellenességek idős korban

Öt évtizeddel korábban a szívfejlődési rendellenességgel születő gyermekek közül csak néhány érte meg a felnőttkort. Ma tízből kilenc megéri a felnőtt-  és nagy részük az időskort is.

hirdetés

A kardiológia a gyógyító orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő területe. Az új diagnosztikai eljárásoknak, gyógyszeres és szívsebészeti gyógymódoknak, gondozási technikáknak és szervezési eljárásoknak köszönhetően az elmúlt ötven évben a kardiovaszkuláris mortalitás a felére csökkent. Imponálóan a veleszületett szívhibák felismerése és műtéti kezelése is,  melynek nyomán ebben az igen súlyos, -korábban halálos- halálos betegségben szenvedők 90 %-a ma megéri és éli a felnőttkort.

Érthető, hogy az European Heart Journal új száma több tanulmányban foglalkozik a veleszületett felnőtt szívbetegeket kezelő szakorvosok problémáival, aki az Európai Kardiológusok Társaságának (ESC) új munkacsoportját, a Grown-Up Congenital Heart Disease (GUCH) alakították meg.

Helmut Baumgartner szerkesztőségi közleményben áttekinti az exponenciálisan növekvő betegcsoport ellátásának nehézségeit. Az Európai Unió területén jelenleg egy millió veleszületett szívbetegségben szenvedő felnőtt élhet, ami persze viszonylag “kis” szám a koszorúér betegségben szenvedő 24 millióra becsülhető betegnépességhez képest.

A kongenitális víciumok rendkívül sokféle változata létezik, melyek alapján további kisebb betegcsoportok különíthetők el. A betegcsoportok képvislete arányok is folyamatosan változnak, mert egy-egy új műtéti technika gyorsan megnöveli az adott betegséggel születő gyermekek túlélési esélyeit.

Oktay Tutarel és munkacsoportja 7315, 60-évesnél idősebb, szívhibával született beteget vizsgált. Az átlagosan 5,5 éven keresztül követett betegcsoporttal kapcsolatban megállapítják, hogy a veleszületett szívhibával elő, de megfelelő műtét eredményeként időskort megélő betegek további túlélési esélyei lényegesen rosszabbak, mint az azonos korú átlagos népesség tagjaié.

Arra is fölhívják a figyelmet, hogy a veleszületet szívhibával élő korosodó betegek az átlagosnál is jobb gondozást, gyakoribb hospitalizálást, költségesebb ellátást igényelnek, esetükben ugyanis nagy a koszorúér betegség kockázata, a bal kamrai teljesítmény romlásának esélye és keringési elégtelenség kifejlődésének valószínűsége.

A veleszületett szívhibák és az időskori szívbetegségek ellátása speciális szakértelmet és gondozóhálozatot kíván, ezért az ESC is tervezi az ilyen irányú továbbképzések bővítését. Ez azért is indokolt, mert Tutarel és munkacsoportja, e betegek számának kilencszeres növekedését tapasztalta  a 2000-2012 közötti időszakban.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.