hirdetés

Vizelettartási zavarok – bevezető

Az időskorúak arányának növekedésével párhuzamosan várhatóan Magyarországon is növekvő számban fordulnak majd elő azok a megbetegedések, állapotok, amelyek kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő. A vizeletinkontinencia időskori prevalenciájára vonatkozó, más országokban végzett felmérések adatait figyelembe véve hazánkban mintegy 200–300 ezer érintettel számolhatunk. Az adatok átlagát tekintve a tünet egyértelműen az időskorúak között a leggyakoribb, de már a középkorú nőket is lényegesen nagyobb arányban érinti, mint az előző korcsoportot. A prevalencia fokozatos növekedése általában 50 éves korig tart, majd rövid stabilizálódás után 70 éves kor fölött tovább folytatódik. A prevalencia az idősotthonokban a legnagyobb (50–70%), mivel az ott élők általában korosabbak és gyengébbek, mint a közösségben élő idős emberek. Jelentős mértékű vizeletvesztés a betegek mintegy 20%-ánál alakul ki.

A vizeletinkontinenciát gyakran a korosodás elkerülhetetlen kísérőjének tekintik. A prevalencia rátája valóban általában progresszíven nő az életkorral a középkorú és az idős nők között. Az inkontinencia mégsem tekinthető az öregedés normális velejárójának, még akkor sem, ha az öregedéssel valóban bekövetkeznek olyan változások a hólyag, a húgycső és a medence struktúráiban, amelyek hozzájárulhatnak e tünet kialakulásához. Továbbá, a vizeletinkontinencia gyakran más egészségügyi problémáknak vagy megbetegedéseknek tulajdonítható – ezek némelyike gyakori az időskorúak között –, amelyek megzavarhatják a kontinencia mechanizmusát (pl. diabetes mellitus). A hólyagkapacitás általában csökken, a cerebrovaszkuláris elváltozások, betegségek következtében detrusor-instabilitás, hólyag-hiperaktivitás alakulhat ki. A hormonhiány és a kismedencei szervek strukturális változásai a húgycső ellenállásának csökkenéséhez vezethetnek, ez pedig stresszinkontinenciát idézhet elő. A menopausát követő változások a nők vizelési, vizelettartási képességét is befolyásolhatják. Az atrophiás változások fogékonyabbá teszik a nőket a húgyrendszeri fertőzésekre, vizelettárolási tüneteket (gyakori vizelés, sürgető késztetés), dysuriát, hüvelyi szárazságot és dyspareuniát okozhatnak. Férfiaknál a hólyagnyaki elváltozások (prosztata-hyperplasia, -carcinoma stb.) obstruktív és irritatív tüneteket, túlfolyásos és/vagy késztetéses inkontinenciát idézhetnek elő.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simon Zsolt
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.