A D-vitamin enyhíti a COVID-19 betegséget

A 25-hidroxivitamin D pótlás csökkenti az intenzív ápolás szükségességét és a mortalitást COVID-19 fertőzésben.

Egy spanyol pilot vizsgálatban igazolták, hogy nagy dózisú calcifediol, azaz 25-hidroxivitamin D  (25(OH)D), vagy calcidiol adagolásával szignifikánsan csökkenhet a kórházi ápolásra szoruló COVID-19-es betegek intenzív terápiás ellátásának szükségessége.
Bár a vizsgálók azt tapasztalták, hogy calcifediol adagolással csökken a fertőzés súlyossága is, azonban ennek igazolásához egy nagy, gondosan kialakított újabb  vizsgálatra lenne szükség.
A per os használatos calcifediol jóval gyorsabban emeli a szérum 25(OH)D értéket, mint a cholecalciferol (D3), vagy mint az ergocalciferol (D2). Szokásos felnőtt adagja pl. hypocalcemiában vagy renális osteodystrophiában per os naponta 50 microgramm (1 mcr = 0,001 miligramm)
Bár a SARS-CoV-2 fertőzés gyakran tünetmentesen zajlik, vagy csak enyhe tünetekkel jár, a betegek egy része kórházi kezelésre szorul, a kórházi ápolást igénylő súlyos állapotú betegek mintegy 20%-ánál intenzív ellátást igénylő, az életet veszélyeztető akut respiratorikus distressz szindróma (ARDS) alakul ki. A D-vitamin receptorról (VSR) induló jelátviteli út aktiválása kedvezően hathat az ARDS-re a következő módokon: csökkenti a citokin/kemokin vihart, szabályozza a renin-angiotenzin rendszert, modulálja a neutrophil aktivitást, védi a tüdő epithelium integritását, stimulálja az epithelium helyreállítását, csökkenti a vér megnövekedett alvadékonyságát.
A randomizált pilot vizsgálatot a cordobai Reina Sofia University Hospitalban COVID-19 fertőzés miatt kezelt 76 beteg bevonásával végezték, az eredmények a J Ster Biochem Molec Biol c. lapban online jelentek meg. A 18 év alattiak és a terhes nők nem kerültek bevonásra. Minden betegnél akut, radiológiailag igazolt vírusos pneumoniája volt, amelynek hátterében PCR-rel igazolt SARS-CoV-2 fertőzés állt (CURB65 súlyossági fok > 1). Minden beteg a kórházi protokollnak megfelelő „legjobb rendelkezésre álló” kezelésben részesült: hidroxiklorokint kaptak 400 mg-os adagokban 12 óránként az első napon, majd 200 mg-os adagokban 12 óránként a következő 5 napban, plusz azithromycin 500 mg-os adagjait per os szintén 5 napon keresztül. A kórházi felvétel napján az értékelhető betegeket elektronikus módon randomizálták 2 : 1 arányban az első nap 0,532 mg (532 mcg), majd a 3. és a 7. napon 0,266 mg (266 mcr) per os calcifediolra, illetve placebóra. Ilyen módon összesen 50-en kaptak calcifediolt, 26-an nem. A résztvevők átlagos életkora 53 ± 10 év volt (45 férfi, 31 nő). A vizsgálat végpontjai az intenzív (ICU) ellátás szükségességében, illetve a mortalitásban megmutatkozó eltérések voltak.
A vizsgálatba bevont betegek kísérőbetegségei nagyjából hasonlóak voltak, de statisztikailag szignifikáns különbség volt a magas vérnyomás gyakoriságában (26 beteg, ezek közül 11 (42%) kapott calcifediolt, 15 beteg nem kapott (58%), CI: - 0,58 –tól 0,013, P=0,002) és szignifikanciához közeli különbség volt a diabetes-esek számában (3-an voltak a kezeltek között (6%), 5-en voltak a nem kezeltek között (19%) diabeteses-ek).
A calcifediol kezelést kapó 50 beteg közül csak 1 beteget (2%) kellett felvenni az intenzív osztályra, míg a 26 D-vitaminnal nem kezelt beteg közül 13 került az ICU-ra felvételre (50%)(P<0,001). Az intenzívre került betegek egyváltozós kockázatbecslési esélyhányadosa (Univariate Risk Estimate Odds Ratio) calcifediol kezeléssel vs calcifediol kezelés nélkül 0,02-nek adódott (95%CI 0,001-0,17). Több változót is figyelembe véve a többváltozós kockázatbecslési esélyhányados (Multivariate Risk Estimate Odds Ratio) calcifediol kezeléssel vs calcifediol kezelés nélkül (a magas vérnyomással és a 2-es típusú diabetes mellitussal igazítva) 0,03-nak adódott (95%CI 0,003-0,25). Ami a mortalitás illeti: a calcifediollal kezelt betegek közül senki nem halt meg, mindenkit komplikációk nélkül, gyógyultan hazaengedtek a kórházból, míg a calcifediollal nem kezelt betegek közül 13-an nem kerültek az intenzívre, ők gyógyultan hazatérhettek, viszont a másik 13 „nem kezelt” beteg az ICU-ra került, közülük ketten meghaltak és csak 11 térhetett haza.
(A MedlinePlus szerint a 25(OH)D normál értéke a szérumban 30,0 – 74,0 ng/ml, azaz 75 – 185 nmol/liter. Amerikában a 25(OH)D szintet ng/mL-ben, másutt rendszerint nmol/literben adják meg. A ng/ml-t 2,5-el szorozva kapjuk a nmol/litert).   

Források:
Marta Entrenas Castillo, Luis Manuel Entrenas Costa, José Manuel Vaquero Barrios, et al. Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study. J Steroid Biochem Molecular Biol. Published online 29 August 2020. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2020.105751.



Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.