A kiégés és az álmatlanság növeli a COVID-19 kockázatot

Új adatok szerint a frontvonalban dolgozó, de jobban alvó, kevésbé kiégett egészségügyi dolgozók a többieknél kisebb valószínűséggel kapják el a COVID-19-betegséget.

Az egészségügyi dolgozók körében végzett első ilyen jellegű felmérés eredményei a BMJ Nutrition, Prevention and Health lapban jelentek meg 2021. márciusában. A 2020 júliusa és szeptembere között végzett vizsgálatba főleg a SARS-CoV-2 fertőzés nagy kockázatának kitett belgyógyászati, sürgősségi, kritikus osztályokon dolgozókat vonták be, a résztvevők 72%-a volt férfi, átlagos életkoruk 48 év volt. A fertőzés első vonalában dolgozó 2844 egészségügyi dolgozóból saját bevallása szerint 568 kapta el a COVID-19-et.

Azoknál, akik három különféle alvásproblémát (nehéz elalvás, nem folyamatos alvás, altatószerek használata) panaszoltak, 88%-kal nagyobb volt a COVID-19 fertőzés kockázata azokhoz képest, akiknek nem volt alvászavaruk (OR: 1,88, 95%CI 1,17-3,01). A háromfajta alvászavar egyikének megléte önmagában nem növelte a COVID-19 fertőzés kockázatát. Az összefüggés független volt az életkortól, nemtől, specialitástól és a kórház földrajzi helyétől. Egy igazított analízisben kimutatták, hogy minden plusz átaludt éjszakai óra 12%-kal csökkentette, és minden 1 óra napközbeni szundikálás 6%-kal növelte a fertőződés kockázatát (OR: 1,06, 95%CI CI 1,.01-1,12). Érdekes, hogy 6 ország közül 5-ben (Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság és USA) a nappali szundikálás kissé növelte, míg Spanyolországban befolyásolta a kockázatot.

A heti egyszeri kimerülés 1,3 – 1,4-szeresére emelte a COVID-19-et betegség valószínűségét, de a munkával kapcsolatos mindennapos elfásultság, kiégés érzés (burnout) esetén 2,6-szor gyakoribb a COVID-19, amely ráadásul súlyosabb formában jelentkezik és hosszabb ideig tart.

Dr. Sara Seidelmann, a tanulmány senior szerzője szerint a COVID-19 fertőzés kialakulásában és súlyosságában olyan az alvás higiénével nem összefüggő faktorok is szerepet játszanak, mint pl. az alvás optimális minősége vagy a munkahelyi stressz, ezért a betegségre holisztikus módon kell tekinteni. Megfigyeléseink megerősítik az irodalmi adatokat, melyek szerint az alvászavarok, és a kiégés kockázati faktornak tekintendők az olyan vírusbetegségekben, mint a COVID-19.

Dr. Sofia Pappa (Imperial College London) kommentárjában rámutatott, hogy az alvászavarok és az álmatlanság fokozza a növeli a megfázás, a pneumonia és egyéb légúti fertőzések valószínűségét, és számos vizsgálatban találtak összefüggést az alvás hossza és a vakcinálásra adott válasz között. Egy 2020. szeptemberében megjelent 65 tanulmányt összefoglaló nagy meta-analízisben (Batra K, Singh TP, Sharma M, et al. Investigating the psachological impact of COVID-19 among healthcare workers. a meta-analysis. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17(23), 9096; 79.437) résztvevő adatai alapján megállapították, hogy a szorongás, a depresszió, a stressz, a poszttraumás stressz szindróma, és számos egyéb pszichiátriai megbetegedés kialakulásában szerepet játszó álmatlanság a vizsgált személyek mintegy 28%-ánál volt észlelhető. A rövidebb alvás csökkenti az immunitást, és sérülékenyebbé teszi a COVID-19 betegeket ellátó személyeket a fertőződésre. Az alvás higiéne betartása nemcsak az egészségügyi dolgozóknak, hanem mindenkinek ajánlott: ideális lenne, ha azonos időpontban feküdnénk le és kelnénk fel, ha legalább az elalvás előtt fél órával megteremtenénk a módot a lazításra, lesötétítenénk a hálószobát, kikapcsolnánk az elektronikus eszközöket, nem dohányoznánk, és nem fogyasztanánk alkoholt, teát, kávét, tudnánk relaxálni.

Ezek nagyon nehezen betarthatók a mostani depressziós időszakban és még inkább nehezen követhetők az egészségügyben dolgozók számára, de mindenképpen meg kellene próbálni, hisz „ha nem tudunk figyelni önmagunkra, hogyan fogunk tudni másokra figyelni?”.

Forrás:

McNamara D. Less sleep, more burnout linked to higher COVID-19 risk, study shows. Medscape Medical News. March 23, 2021.

Kim H, Hegde S, LaFiura C, et al. COVID-19 illness in relation to sleep and burnout. BMJ Nutrition, Prevention & Health. Published March 22, 2021.

Batra K, Singh TP, Sharma M, et al. Investigating the psachological impact of COVID-19 among healthcare workers. a meta-analysis. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17(23), 9096; https://doi.org/10.3390/ijerph17239096

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.