Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 17
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-05-15

Bár az e-cigarettával kapcsolatos angol nyelvű szakirodalom egyre inkább bővül, magyar nyelven csak korlátozottan elérhetők ebben a témában gya­korló orvosok számára készült információs és útmutató anyagok. A követ­kezőkben az e-cigaretta használatának biztonságossága, epidemiológiája, egészségre gyakorolt hatásai, leszokásban betöltött szerepe és a páciensek számára nyújtható e-cigarettával kapcsolatos tanácsadás főbb szempont­jait foglaljuk össze.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-08-20

A mitokondriális betegségek a leggyakoribb metabolikus betegségek. A pri­mer mitokondriális betegségek hátterében a mitokondrium örökletes funk­ciózavara áll, mely kialakulhat a mitokondriális DNS, illetve a mitokondrium működéséhez szükséges kb. 1200 nukleáris gén működési zavara következ­tében. Általában a klinikai kép multiszisztémás érintettséget jelez. A klinikai tünetek kb. 50%-ban már kisgyermekkorban jelentkeznek, de nem ritkák a fiatal felnőttkorban kezdődő variánsok sem. Jelenleg mutációspecifikus terápia nem létezik; az energiaháztartást támogató, a mitokondriális bio­genezist serkentő, a reaktív oxigéngyökök kártékony hatását kivédő, az autofágiát és az apoptózist gátló ún. mitokondriális koktélt és aerob tré­ninget javaslunk a betegek számára.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-01-22

Az amerikai tizenévesek 48%-a közölte, hogy otthon vagy járművön, passzív dohányosként ő is szívja a füstöt. Bizonyos adatok szerint a passzív dohányzás egészségügyi szempontból károsabb, mint a közvetlen cigarettázás.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-06-11

Nem csupán a dohányosoknak, hanem a passzív dohányosoknak is több anesztetikumra van szükségük a műtétek során.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-01-09

Az American Heart Association (AHA) 2014. novemberi találkozóján Chicagóban hangzott el, hogy a marihuána füstje – passzív módon belélegezve – ugyanolyan káros a szívre és az erekre, mint a passzívan belélegzett cigarettafüst. 

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-19

A marihuána füstjének passzív beszívása éppúgy károsítja a kísérleti állatok vérereit, mint a cigarettafüsté. Az endotélfunkció akkor is romlik, ha nincs is a füstben tetrahidro-kannabinol (THC).

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-06-30

A szag- és ízérzékelési zavarok étvágytalansághoz, akaratlan fogyáshoz, életminő­ség-romláshoz vezethetnek. Az ízérzékelés zavarai 95%-ban inkább a szaglás, sem­mint az ízlelés károsodására vezethetők vissza. A szagláskárosodás fő okai: allergiás rinitisz, krónikus rinoszinuszitisz, felső légúti fertőzés, fejsérülés, neurodegeneratív betegség (pl. Parkinson-kór), gyógyszerszedés. A fül-orr gégészeti vizsgálaton túl fontos az I., VII., IX. és X. agyideg működésének ellenőrzése. A kognitív működések vizsgálata, nazális endoszkópia, orr- és melléküreg-CT, agyi MRI is indokolt lehet. A szagláskárosodásban szenvedők fele idővel részlegesen gyógyul. Dohányzók és férfiak körében kisebb az állapotjavulás esélye.

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2013-11-21

Egy 62 éves, ápolási otthonban kezelt beteg diszpnoéval jelentkezett az orvos­nál. Nemrég bocsátották el az intenzív osztályról, ahol uroszepszis és többszervi elégtelenség miatt kezelték. A kórházban több mint 3 hétig vérnyomás­emelőket kapott és mesterséges lélegeztetésre szorult.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-11-21

A dohányfüstben eddig 69 karcinogén anyagot azonosítottak. Legismertebb károsító hatását a tüdőre gyakorolja, de a dohányfüst gyakorlatilag minden szervet károsít, például csontritkuláshoz és gyomorfekélyhez is vezethet. 

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-07-04

Ismert tény, hogy az arzén és az ösztrogén rákot okozhat. Ha azonban alacsony a szintjük, akkor kevéssé vagy egyáltalán nem veszélyeztetik az egészséget.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.