Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 987
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-06-07

Japán kutatók nagyon biztató eredményeket értek el a profilaktikus és terápiás hatású delta opioid receptor agonisták alkalmazásával.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-05-22

Bár az elektrokonvulzív terápia a ketaminnál hatékonyabban enyhíti a major depressziós epizódban szenvedő betegek tüneteit, a terápiás előny a korábban tapasztaltaknál kisebb lehet.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-05-09

A Fierce Pharma minden évben összeállítja a legnagyobb árbevételű gyógyszeripari vállalatok listáját. A mostani sorrend a 2022-es teljes év forgalmi adatain alapul, amelyben 2021-hez hasonlóan a COVID-19 járvány komoly szerepet játszott.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-05-08

A nyugtalan láb szindróma összefüggésbe hozható a demencia megnövekedett kockázatával az idősebb felnőttek körében.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-04-14

Egy új tanulmány szerint a túlzott mértékű stressz időseknél közel 40%-kal növeli a kognitív zavarok valószínűségét a kevés stresszt elszenvedőkéhez képest.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2023-04-03

Németországban jelenleg csaknem 1,6 millió ember szenved valamilyen demenciában, és a becslések szerint világszerte mintegy 50 millió fő. A demo­gráfiai változások eredményeként az elkövetkező 30 évben a demens betegek számának megkétszereződésével számolhatunk, az újonnan diagnoszti­zált esetek száma meg fogja haladni az elhalálozásokét. Mindez nemcsak az egészségügyet, hanem a társadalom egészét is nagy kihívás elé állítja.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-04-03

A korai kutatások szerint még a COVID-19 enyhe esetei is befolyásolhatják az agy működését és szerkezetét.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-03-31

A gyulladásos bélbetegség gyermekek és fiatal felnőttek esetén növeli egyes mentális egészségügyi zavarok kockázatát.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-03-16

Új kutatások szerint a kognitív viselkedésterápia és a modafinil kombinációja csökkenti a sclerosis multiplexben szenvedő betegek fáradtságát.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-03-09

Az autista gyermek tartós gondozása igazi teher a családok számára. Egyes gyógyszerek segíthetnek a gyermekek bizonyos funkcióiban, de csak alapos megfontolást és mérlegelést követően adhatóak.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.