Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 20
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-09-22

A prosztatarák androgénelvonáson alapuló terápiájának kardiovaszkuláris biztonságosságát összehasonlító első nagy globális vizsgálat nem volt elég meggyőző erejű.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-06-09

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2021 májusában az alábbi új készítmények forgalomba hozatalát engedélyezte.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-06-09

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2020 májusában az alábbi új készítmények forgalomba hozatalát engedélyezte.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-12-26

A fázis III vizsgálati eredmények szerint a szájon át szedhető gonadotropin felszabadító hormon antagonista relugolix-szal 97%-os válaszarányt értek el.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-06-28

Fázis III vizsgálati eredmények szerint ígéretesnek mutatkozik az Erleada (apalutamid) az áttétes hormonszenzitív prosztatarák kezelésében.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-07-06

Az endometriózis első, szájon át alkalmazható új gyógyszere, az elagolix az egy éves követés után is hatásosnak és jól tolerálhatónak bizonyult.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-04-18

A premenopauzában lévő nők operábilis HR+ emlőrákjának műtétje után rég­óta bevált módszer a petefészek műtéti, sugaras vagy gyógyszeres elnyomása, melynek hatására csökken a kiújulások száma és javul a túlélés. A tamoxifen jótékony hatása közismert, de kérdéses maradt a tamoxifenhez vagy a kemo­terápiához hozzáadott, GnRH-agonistákkal végzett ovarium-szuppresszió értéke. Az ASCO friss gyakorlati tanácsait olvashatjuk a kérdésről.

Journal of Clinical Oncology, 2016. március

#8
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2015-12-29

A nők életének második évtizede végén, a harmadik elején a dysmenorrhoea az iskolai és munkahelyi hiányzások leggyakoribb oka. Ebben a korcsoportban a dysmenorrhoea előfordulási aránya akár a 70%-ot is elérheti, ezen belül az érintettek fele is úgy érezheti, hogy nem képes megfelelni mindennapi feladatainak.1 A dysmenorrhoea valódi összegzett incidenciájának pontosabb megadása nem könnyű feladat, de a szerzők többsége 50 és 90 százalék közé teszi azon nőbetegek arányát, akik reproduktív éveik alatt legalább egy alkalommal funkciócsökkenést tapasztalnak (azaz normális aktivitásuk vagy tevékenységeik zavart szenvednek).

#9
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2015-06-08

Öt véletlen besorolásos klinikai vizsgálat elemzése degarelix alkalmazása mellett jobb betegségkontrollt igazolt előrehaladott prosztatarákban, mint LHRH-agonista-kezelés kapcsán. Előrehaladott prosztatarákban a betegséggel kapcsolatos kimene­telek különbözősége abból fakadhat, hogy a degarelix hatásmechanizmusa eltér az LHRH agonistákétól.

European Urology, 2014. december és Plos One, 2015. március

 
#10
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2015-06-01

Egy 32 éves nő első terhességének 20. hetében az ultrahangvizsgálat három myoma-göböt jelzett, melyek egyike 6×6×8 cm nagyságú. Milyen gyakran fordul elő myoma terhességben, és milyen tanácsot adhatunk a betegnek arra vonatkozóan, hogy a myoma jelenléte miként befolyásolja terhességét?

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.